هنوز اخبار رسمی اعلام نشده است
فرهاد تجری، نماینده قصرشیرین و سرپل ذهاب «من هنوز اطلاع دقیقی درباره آمار دقیق این اتفاق ندارم. البته خبرهایی مبنی بر خودکشی برخی شهروندان در استان کرمانشاه شنیدهام ولی دو مساله درباره این این ماجرا باید روشن شود. اول اینکه چند نفر خودکشی کردهاند و از این میان چند نفر نجات یافته و یا چند نفر متاسفانه جان خود را از دست دادهاند.»
وی افزود: «طبق اخباری که فعلا من شنیدهام برخی از افرادی که اقدام به خودکشی کردهاند خوشبختانه نجات یافته ولی برخی متاسفانه جان خودشان را از دست دادهاند. همچنین هنوز به صورت قطعی و دقیق مشخص نیست که از بین افرادی که اقدام به خودکشی کردهاند چند نفر زلزلهزده بوده و چند نفر از شهروندان عادی استان بودهاند».
امکان بازگشت به زندگی اجتماعی برای زلزله زدگان مهیا شود
مجید ابهری، آسیبشناس و رفتارشناس درباره علت و دلیل خودکشی زلزلهزدگان، میگوید: «خودکشی از نگاه آسیبشناسی به معنای پایان دادن عمدی به زندگی است و از نگاه رفتاری دو گروه دلایل را علت خودکشی تعریف کرده که یک گروه شامل دلایل و عوامل محیطی و گروه دیگر شامل عوامل روحی و روانی میشود».
وی ادامه داد: «بیکاری، اعتیاد، انواع آسیبهای اجتماعی که جامعه بر فرد تحمیل میکند، فقر و کمبود نشاط و شادی از جمله مهمترین عوامل محیطی تلقی میشود. همچنین انواع شکستهای عاطفی مثل از دست دادن نزدیکان، احساس عمیق تبعیض اجتماعی، افسردگی و اضطراب عوامل روحی و روانی را شامل میشود. البته برخی مواقع ممکن است ترکیبی از این عوامل شکل بگیرد که معمولا این عوامل ترکیبی بعد از حوادث گسترده مصنوعی و طبیعی مانند جنگ یا زلزله و سیل و امثالهم رخ میدهد.»
این آسیبشناس تصریحکرد: «زمانی که حوادث گسترده طبیعی یا مصنوعی رخ میدهد فرد با شالودهای از آسیبهای محیطی و روحی مواجه میشود. به عنوان مثال فرد از یک سو به خاطر زلزله بیخانمان شده و از طرف دیگر بیکار است و همین طور سرمایه خود را از دست داده و مرگ نزدیکان و اتفاقات دیگر باعث میشود که فرد احساس حقارت کند. مجموعه این اتفاقات در نهایت باعث میشود که بعد از 6 ماه تا یک سال شاهد افزایش آمار خودکشی در آن منطقه باشیم.»
ابهری با بیان اینکه منطقه غرب کشور در این حوزه دارای ویژگیهای منحصر به فرد در مقایسه با سایر مناطق کشور است، گفت: «ما پیشتر در این مناطق شاهد جنگ طولانیمدت با عراق بودیم و طبعا آسیبهای زیادی از جنگ بر این مناطق تحمیل شد که بعضا آثار بخشی از این آسیبها همچنان ملموس است و زلزله اخیر مزید برعلت شده تا امکان افزایش خودکشی در این مناطق بیشتر شود.»
وی در پاسخ به این پرسش که چگونه میتوان از افزایش خودکشیها در این مناطق جلوگیری کرد، گفت: «بهترین راهکار آن است که ما آسیبدیدگان را به زندگی اجتماعی برگردانیم. برای این مهم ما باید مسکن، اشتغال، نشاط اجتماعی و سایر ملزومات زندگی اجتماعی را تامین کنیم که متاسفانه در این رابطه ما بسیار کند عمل کردهایم و همین مساله باعث شده که آسیبدیدگان به ویژه قشر جوان دچار ناامیدی و ترس از آینده شوند و رفته رفته دست به اقداماتی چون خودکشی بزنند.»