احتمال حمله به اسرائیل، انتخابات آمریکا و تناقضات جمهوری اسلامی – محسن ابراهیمی

مندرج در ژورنال شماره ۸۷۹ (لینک به فایل پی دی اف نشریه ژورنال برای پیاده کردن روی تلفن همراه)

بعد از حمله اخیر اسرائیل به جمهوری اسلامی، خامنه‌ای پاسخ را به “مسئولین” حواله داد که آنچه “صلاح است” انجام خواهند داد. یک هفته بعد اما در باره “پاسخ دندان‌شکن” لاف زد. جالب است که هم‌زمان، پرچم سفید دست پزشکیان داد تا اعلام کند “اگر اسرائیل آتش‌بس را بپذیرد ممکن است نوع و شدت پاسخ تغییر کند.” این واکنش‌های متناقض هم‌زمان شده است با انتخابات امریکا که امروز برگزار می‌شود.

خامنه‌ای بلوف می‌زند؟ نگران گسترش جنگی است که در آن نظامش را بازنده می‌بیند؟ انتخابات آمریکا دررابطه‌با زمان حمله احتمالی به اسرائیل تأثیر داشته است؟

جمهوری اسلامی حضور حزب دمکرات در کاخ سفید را به ترامپ ترجیح می‌دهد. احتمالاً حمله احتمالی موردنظر به این خاطر پیش از انتخابات آمریکا انجام نگرفته است که می‌توانست با ارائه تصویر ضعیف از حزب دمکرات برای مهار بحران در خاورمیانه، موقعیت کاندید این حزب در مقابل ترامپ را تضعیف کند. اما جدا از این، هدف هر دو جناح در هیئت حاکمه آمریکا نه تغییر رژیم در ایران بلکه مهار جمهوری اسلامی در منطقه است اگر چه سیاستشان زمانی که مردم حکومت اسلامی را به لبه پرتگاه نزدیک کنند نمی‌تواند مثل سابق باشد.

این موقعیت نظام اسلامی در ایران و منطقه است که خامنه‌ای را به موضع‌گیری‌های متناقض رانده است. روز اول نمی‌دانستند ضربات اسرائیل چقدر سنگین بوده است و حتی آرزو می‌کردند سطح ضربه طوری باشد که بتوانند زیرسبیلی رد کنند. وقتی ابعاد سنگین ضربه معلوم شد، خامنه‌ای و نظامش ازیک‌طرف در مقابل این سؤال قرار گرفتند که اگر اقدامی انجام ندهند پاسخشان به حامیان متوهم نظام در بسیج و سپاه در ایران و بقایای نیروهای نیابتی در منطقه چیست؟ اولی‌ها قرار است حکومت را در داخل حفظ کنند و دومی‌ها کارت بازی منطقه‌ای حکومت اسلامی هستند. از طرف دیگر، حکام اسلامی یک جنگ گسترده را خطری جدی برای موجودیت نظامشان می‌دانند که مردم برای ساقط کردنش در کمین نشسته‌اند. این مجموعه فاکتورها باعث شده است که رئیس‌جمهور پرچم سفید بلند کند و ولی‌فقیه وعده “پاسخ دندان‌شکن” بدهد.

مسئله اما این است که امکان تبدیل جنگ‌افروزی حکومت به جنگی گسترده وجود دارد. چشم‌انداز تیره‌ای که ساقط کردن حکومت را صدچندان عاجل می‌کند.

اینرا هم بخوانید

خشونت اسلامی و حکومتی علیه زنان بمناسبت روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان- محسن ابراهیمی

همین اول مطلب صریحا باید تاکید کنم که اگرچه فرهنگ مردسالارانه و ناموس پرستانه در …