اختلاف در واشنگتن بر سر دادههای سازمان سیا درباره ایران
دولت آمریکا بر حضور نظامی خود در خلیج فارس افزوده و دیپلماتهای خود را از عراق خارج میکند. “خطر تهدیدکننده ایران” تا چه اندازه واقعی است؟ در واشنگتن شاهد اختلاف نظرهایی هستیم.
تصاویر موشکهایی سوار بر قایقهای کوچک در خلیج فارس، از قرار معلوم علت اصلی رویکردهای آمریکا در روزهای گذشته در قبال جمهوری اسلامی بوده است. ازجمله بر اساس این تصاویر بوده که ایالات متحده ایران را تهدیدی فزاینده در منطقه اعلام کرده است.
به نظر میآید عکسها به این نگرانی دامن زده که این موشکها میتوانند از سوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و از کشتیهای جنگی آنها شلیک شوند. این خبر را نیویورک تایمز به نقل از سه مقام دولت آمریکا گزارش کرده است.
اما از قرار معلوم در این رابطه چه در کاخ سفید و پنتاگون و چه در میان همپیمانان ایالات متحده اختلاف نظرهایی هست؛ اینکه وضعیت تهدیدکننده تا چه اندازه جدی است و اینکه ایران به راستی چه چیزی را طراحی کرده است.
جان بولتون، مشاور امنیت ملی ترامپ و مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا این اطلاعات و دادههای سرویسهای مخفی را دال بر این ارزیابی میکنند که ایران در حال طراحی حمله به تأسیسات آمریکایی است.
به گزارش اشپیگل آنلاین، اما دیگر مقامات بلندپایه دولت آمریکا، برخی نمایندگان جمهوریخواه و دموکرات در کنگره آمریکا و همپیمانان اروپایی ارزیابی دیگری دارند: آنها اقدامات رژیم جمهوری اسلامی را بیشتر واکنشی تدافعی در قبال تحریکهای واشنگتن میدانند.
فقدان شواهد دال بر نقش ایران در خرابکاری کشتیهای تجاری در فجیره
به گزارش اشپیگلآنلاین به نقل از واشنگتن پست، حتی ترامپ نیز در این رابطه کمی محتاطتر شده است. او نگران است که به واسطه بولتون و پمپئو وارد یک درگیری نظامی با ایران شود. و این امر ناقض وعدههای انتخاباتی اوست که میگفت آمریکا باید به جنگهای پرهزینه و پرآسیب پایان داد.
تاکنون سیا و پنتاگون این تصاویر را علنی نکردهاند. گفته میشود یکی از تصاویر یک لنج چوبی را نشان میدهد که موشکهای ایرانی با قابلیت عملیات را حمل میکردهاند. دیگر تصاویر نشان میدهند که چگونه سپاه پاسداران در چندین بندر ایران موشکهایی را بر روی لنجها انتقال میدهند.
از سوی دیگر سرویسهای مخفی و اطلاعاتی آمریکا از گفتوگوهای میان سپاه پاسداران و شبهنظامیان خارجی مطلع شدهاند و از قرار معلوم آنها در این گفتوگوها به طور خیلی مشخص درباره حملاتی علیه اهداف آمریکایی تبادل نظر کردهاند.
اما مقامهای کشورهای همپیمان آمریکا در این رابطه هشدار دادهاند که باید محتاط بود. به گزارش واشنگتن پست، این مقامات میگویند که ایران بر شبهنظامیان متحد خود در منطقه خاورمیانه “کنترل مطلق” ندارد.
به گفته مقامات آمریکا، سرویسهای مخفی ایالات متحده اطلاعاتی در زمینه حملات محتمل ایران به کشتیهای تجاری جمعآوری کردهاند. اما آنها هنوز به شواهد قاطع دال بر دست داشتن جمهوری اسلامی در حملات انفجاری به چهار نفتکش در بندر فجیره امارات متحده عربی دست نیافتهاند و این تحقیقات هنوز به پایان نرسیده است.
واکنشها به خروج دیپلماتها آمریکا از عراق
ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن و ناوگانهای پشتیبانی آن در مسیر ورود به آبهای خلیج فارس هماکنون در حال عبور از خلیج عمان به سوی تنگه هرمز است.
دیروز چهارشنبه ۲۵ اردیبهشت (۱۵ مه) نیز وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که بخشی از پرسنل سفارت خود را از عراق خارج خواهد کرد. اما یک کارمند عالیرتبه آمریکا این اقدام را واکنشی شتابزده و متأثر از دادههای سرویسهای اطلاعاتی ارزیابی میکند.
ترامپ پیش از انتشار دو مقاله در روزنامههای آمریکا توئیتی را در روز چهارشنبه منتشر کرد و گزارشهای دو روزنامه واشنگتن پست و نیویورک تایمز را جعلی خواند.
مقالات این دو روزنامه به جنگ قدرت در دولت آمریکا در رابطه با سیاست آمریکا در خاورمیانه پرداخته بودند. ترامپ در توئیت خود گفته است، به هیچ وجه چنین جنگ قدرتی در دستگاه دولت او وجود ندارد.
بهرحال نانسی پلوسی، رئیس دموکرات مجلس نمایندگان ایالات متحده در جمع خبرنگاران اظهار داشته است که مجلس برای دولت ترامپ مجوز جنگ علیه ایران را صادر نمیکند.
پلوسی تصریح کرد که دولت جمهوریخواه ترامپ باید “اطلاعات طبقهبندی شدهای” درباره ایران را برای قانونگذاران ارشد، موسوم به “دسته هشت”، فراهم کند.
“دسته هشت” از رئیسان فراکسیونهای احزاب جمهوریخواه و دموکرات در سنا و مجلس نمایندگان و سخنگویان دو حزب و همچنین رئیسان کمیتههای امنیتی این دو مجلس و معاونان آنان تشکیل شده است.رادیو آلمان