بی بی سی:استیو بنن، استراتژیست ارشد دونالد ترامپ که نقش بسیار مهمی در پیروزی او در انتخابات ریاستجمهوری داشت اخراج شده است.
در خواست اخراج بنن که سابقه مدیرمسئولی نشریه راستگرای افراطی برایتبارت را داشت و یک ملیگرای تندرو شناخته میشود، در چند روز اخیر بارها از سوی محافل سیاسی آمریکا طرح شده بود.
سارا سندرز هوکابی، سخنگوی کاخسفید، روز جمعه (۱۸ اوت – ۲۷ مرداد) در کنفرانس خبری رسما اعلام کرد که امروز آخرین روز کاری بنن در کاخسفید بوده است.
کنار رفتن این چهره کلیدی در ستاد انتخاباتی آقای ترامپ، پس از آن قطعی شد که ژنرال جان کلی، رئیس دفتر جدید آقای ترامپ، جایگاه کاری آقای بنن را مورد بازبینی قرار داده بود.
آقای کلی که خود اخیرا به کاخسفید راه پیدا کرده و جای راینس پریبس، رئیس دفتر مستعفی آقای ترامپ را گرفته، تلاش دارد ساختار اداری و ارتباطاتی کاخسفید را که بارها “هرج و مرج زده” ارزیابی شده سامان بخشد.
با وجود این، کنار گذاشتن استیو بنن، کسی که نقش بنیادی در شکل دادن به شعار “الویت اول آمریکا” آقای ترامپ داشت، بسیار دشوار به نظر میرسید چرا که بسیاری آقای بنن را نماینده بخش مهمی از حامیان آقای ترامپ میدانستند که توانسته بود با جلب آرای راست افراطی و لیبرالهای راستگرا زمینه پیروزی او در رقابت سال گذشته با هیلاری کلینتون را سبب شود.
انتصاب بنن، ۶۳ ساله، به عنوان استراتژیست ارشد کاخسفید از همان روزهای نخست ورود آقای ترامپ به کاخسفید با انتقادهای گسترده روبرو شده بود چرا که بسیاری او را ملیگرایی افراطی که خود را حامی گروه های راست افراطی معرفی کرده بود معرفی می کردند؛ گروههایی که به علت عقاید یهودیستیزانه و اعتقاد به برترینژادسفید مورد انتقاد جامعه آمریکاست
با وجود این، ترامپ تنها چند روز پس از ورود به کاخسفید آقای بنن را حتی وارد جلسات شورای امنیت ملی کرد و بدین وسیله از حمایت قاطع خود نسبت به آقای بنن خبر داد. اما آن انتصاب زمان زیادی به طول نیانجامید و با اخراج ژنرال فلین از سمت مشاور امنیت ملی و جایگزین شدن ژنرال اچ.آر. مکمستر، استیو بنن هم صندلی خود را در این شورا از دست داد.
در چند ماه گذشته، بارها از اختلاف شدید میان ژنرال مکمستر و استیو بنن و همچنین بالا گرفتن اختلاف میان او و سایر مشاوران آقای ترامپ، از جمله داماد رئیس جمهور، جرد کوشنر، صحبت به میان آمده بود و اکنون با اخراج او، میتوان بر میزان درستی آن گزارشها صحه گذاشت.
در چند هفته گذشته گمانهزنیها از احتمال برکناری بنن افزایش یافته بود و زمانی به اوج خود رسید که آقای ترامپ روز سه شنبه گذشته همزمان با ایراد اظهارات جنجالیاش درباره درگیری های خونین شارلوتزویل، بخ خبرنگاران در مورد شایعه رفتن یا ماندن آقای بنن جواب صریحی نداد و گفت: “حالا بگذارید ببینیم چه میشود.”
پس از این اظهارات بود که بنن در یک مصاحبه کم سابقه با مجله دست چپی آمریکن پراسپکت با “دلقک” خواندن نئونازی ها و کوکلاکس کلان و راست گرایان افراطی که شنبه گذشته در شارلوتزویل تجمع کرده بودند، تلاش کرد میان خود و سفیدبرترپنداران فاصلهگذاری کند.
ا وجود این، او در این گفتگو “جنگ اقتصادی علیه چین” را پیشنهاد کرد و درباره استفاده از گزینه نظامی علیه برنامه هسته ای کره شمالی گفت به نظر او تا زمانی که نشود امنیت جانی میلیون سکنه شهر سئول را تضمین کرد، استفاده از حمله نظامی علیه کره شمالی “بیمعنا است”.
این اظهار نظر که کاملا بر خلاف موضع گیری خشمگین آقای ترامپ علیه پیونگ یانگ بود، بنابر گزارشها، خشم رئیس جمهوری و مشاوران نظامی او همچون ژنرال دانفورد، رئیس ستاد مشترک و ژنرال جیمز متیس، وزیر دفاع را به دنبال داشته است.
بنن بعد از انتشار آن گفتگو در نشریه آمریکن پراسپکت به دستیارانش گفته بود گمان میکرده گفتگوی او با سردبیر این نشریه محرمانه باقی خواهد ماند.
همچنین، پس از درگیری خونین شارلوتزویل که طی آن یک نفر کشته و دهها نفر زخمی شدند، بسیاری از نمایندگان کنگره و چهرههای سیاسی از آقای ترامپ خواسته بودند با برکناری استیو بنن، برائت خود از راستگرایان افراطی را اعلام کند.
استیو بنن آخرین چهره مطرح ستاد انتخاباتی آقای ترامپ است که تنها پس از حدود ۷ ماه از کاخ سفید اخراج میشود. پیش او هم آقای ترامپ از پنج چهره شناخته شده ستادش روی برگردانده بود:
- ژنرال مایکل فلین، مشاور امنیت ملی که سه هفته پس از انتصاب و در ۱۴ فوریه اخراج شد
- مایکل دوک، مدیر ارتباطات کاخ سفید که در پایان ماه مه کاخ سفید را ترک کرد
- شان اسپایسر، سخنگوی جنجالی کاخ سفید که ۲۱ ژوئیه و همزمان با انتصاب آنتونیو اسکارموچی استعفا داد
- راینس پریبس، رئیس دفتر آقای ترامپ که در ۲۸ ژوئیه کنار گذاشته شد
- و بالاخره آنتونیو اسکارموچی که همچنان رکوردار کوتاهترین زمان خدمت در کاخسفید است و تنها ۱۰ روز به عنوان مدیر ارتباطات دوام آورد و در روز ۳۱ ژوئیه اخراج شد.