شمار پناهجویانی که از ترکیه و از طریق دریای اژه راهی یونان میشوند افزایش یافته است. در دو روز گذشته ۸۰۰ نفر از این راه وارد یونان شدهاند. انتقاد مدافعان حقوق بشر به اوضاع پناهجویان در جزایر یونان نیز تشدید یافته است.
روز چهارشنبه، هشتم آبان (۳۰ اکتبر) خبرگزاری رسمی یونان به نقل از گارد ساحلی این کشور گزارش داد که شمارپناهجویانی که ترکیه را ترک کرده و از طریق شمال دریای اژه به یونان میروند در حال افزایش است.
تنها در دو روز گذشته ۸۰۰ پناهجو به شهر الکساندروپولیس وارد شدهاند.
سفر از این راه به مراتب کمخطرتر از عبور از تنگه آبی میان یونان و ترکیه در شرق دریای اژه است.
علاوه بر این، پناهجویان با گذر از مرزهای خشکی یونان دیگر مشمول توافقنامه مهاجرت اتحادیه اروپا با ترکیه نمیشوند.
بر اساس این سند که در سال ۲۰۱۶ امضا شد، تنها پناهجویانی که از طریق شرق اژه وارد جزایر یونان شدهاند، می توانند به ترکیه بازگشت داده شوند، آن هم در صورتی که با تقاضای پناهندگیآنها موافقت نشده باشد.
در ماههای گذشته آمار پناهجویان در جزایر اژه کاهش یافته و در آوریل شمار آنها به ۱۴ هزار نفر رسیده بود. در حال حاضر در کمپهای جزایر لسبوس، خیوس، ساموس، لروس و کس حدود ۳۵ هزار پناهجو بهسر میبرند.
تعداد پناهجو در این جزایر از مارس ۲۰۱۶ و پس از امضای توافقنامه اتحادیه اروپا و ترکیه تاکنون بیسابقه بوده است.
انتقاد به وضعیت ناهنجار کمپها
به گزارش خبرگزاری آلمان، وضعیت کمپهای پناهجویان در جزایر یونان انتقاد سازمانهای حقوقبشری از جمله عفو بینالملل و دیدهبان حقوق بشر را بیش از پیش برانگیخته است.
بهویژه وضعیت اقامتگاه مرکزی جزیره ساموس “ناهنجار” گزارش شده است. این پناهگاه برای ۶۵۰ نفر ساخته شده اما در حال حاضر حدود شش هزار نفر در آن زندگی میکنند.
اوضاع در جزیره لسبوس هم وخیم است. در پناهگاه “موریا” که ظرفیت پذیرش دو هزار و ۸۴۰ نفر را دارد، ۱۴ هزار و ۴۰۰ پناهجو اسکان داده شدهاند.
رئیس جمهوری ترکیه بارها تهدید کرده بود که راه رسیدن پناهجویان به اتحادیه اروپا را باز خواهد گذاشت. رجب طیب اردوغان آخرین بار در روز دهم اکتبر به اتحادیه اروپا هشدار داد که اگر از انتقاد به حمله نظامی ترکیه به شمال سوریه دست برندارد، میلیونها پناهجو را راهی اتحادیه اروپا خواهد کرد.
آمادگی ایالت بایرن برای کمک به مرزبانان در یونان
روز چهارشنبه یوآخیم هرمان، وزیر داخله ایالت بایرن آلمان که برای یک دیدار رسمی به یونان سفر کرده است آمادگی این ایالت را برای کمک به گارد ساحلی یونان اعلام کرد.
هرمان تاکید کرد که کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای حفاظت بهتر از مرزهای اتحادیه باید به “آژانس مرزبانی فرانتکس” کمک کنند.
او تاکید کرد: «هیچکس حاضر نیست که در آلمان آنچه که در سال ۲۰۱۵ پیش آمد تکرار شود».
در این سال بیش از یک میلیون پناهجو و مهاجر وارد آلمان شدند. از آن پس بیگانهستیزی در آلمان تشدید و راستگرایان افراطی تقویت شدهاند.رادیو آلمان