انتقاد گزارش‌گر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل از بازگشتن تحریم‌های ایران

یک‌ گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، با ابراز نگرانی درباره آثار انسانی تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا علیه ایران، این تحریم‌ها را ‘نامشروع’ و عامل فقیرشدن میلیون‌ها ایرانی خوانده و نسبت به پی‌آمدهای آن در محدود کردن دسترسی ایرانیان به مواد غذایی و دارو هشدار داده است.

آمریکا با خروج از برجام، توافق هسته‌ای، از دو هفته پیش یک بخش از تحریم‌ها علیه ایران را بازگردانده است و از دو ماه و نیم دیگر (چهارم نوامبر) هم دور بعدی این تحریم‌ها را دوباره اجرا می‌کند.

ادریس جزایری، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، گفته است: “اگر تحریمی علیه یک کشور اجرا می‌شود، این تحریم‌ها باید موجه باشد و به رنج انسان‌های بی‌گناه منجر نشود.”

او که گزارش‌گر ویژه در بررسی آثار منفی اقدامات تنبیهی یک‌جانبه است، گفته که بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران “خالی از مشروعیت” است.

آقای جزایری، که قبلا دیپلمات کشور الجزایر بوده است، گفته مخالفت همه اعضای دائمی شورای امنیت سازمان ملل و “در واقع همه هم‌پیمانان بین‌المللی”، “نامشروع‌بودن” بازگرداندن تحریم‌های ایران را تایید می‌کند.

با توافق هسته‌ای ایران و شش قدرت جهانی، آن دسته از تحریم‌های ایران که بابت فعالیت‌های هسته‌ای‌اش اعمال شده بود، تعلیق شد ولی با خروج آمریکا از برجام، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده دستور داده است که این تحریم‌ها دوباره اعمال شوند.

او دو هفته پیش در ۶ اوت دستور داد که یک بخش از تحریم‌ها علیه ایران بازگردد؛ از جمله شامل تحریم فلزات گران‌بها؛ که بر معامله‌هایی تاثیر می‌گذارد که تبادل این فلزات به جای استفاده از دلار می‌شد برای ایران کارساز باشد.

ادریس جزایری، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، گفته است: “این تحریم‌های غیرموجه و زیان‌بار، دارد اقتصاد و پول ایران را ویران می‌کند، میلیون‌ها نفر را به فقر می‌کشاند و کاری می‌کند که تهیه کالاهای وارداتی دیگر در استطاعت مردم نباشد.”

او در این باره از تلاش‌های اتحادیه اروپا برای مقابله با این “بی‌عدالتی” تقدیر کرده و از جامعه بین‌المللی خواسته است “متحد شوند تا جهان عرصه یک جنگ اقتصادی همه‌گیر نشود.”شورای حقوق بشر سازمان ملل در سال‌های گذشته برای رسیدگی به وضع حقوق بشر در ایران سه گزارش‌گر ویژه منصوب کرده بود که حکومت ایران به آنها اجازه نداده است برای تهیه گزارش به این کشور سفر کنند.بی بی سی

اینرا هم بخوانید

سیپری: هزینه‌های نظامی جهان در سال ۲۰۲۴ به ۲.۷ تریلیون دلار رسید.بالاترین افزایش سالانه، حداقل از زمان پایان جنگ سرد

موسسهٔ تحقیقات صلح بین‌المللی استکهلم (سیپری) در گزارش سالانهٔ خود اعلام کرد که هزینه‌های نظامی …