اکسان‌موبیل آمریکا کارکنان خود را از عراق خارج کرد

شرکت اکسان‌موبیل، غول نفتی آمریکا حدود ۶۰ کارمند خارجی خود را طی روزهای جمعه و شنبه از پروژه میدان «غرب قرنه ۱» خارج کرده است.

خبرگزاری رویترز شنبه ۲۹ اردیبهشت با انتشار این خبر نوشت که جابجایی کارمندان خارجی اکسان‌موبیل بعد از افزایش تنش‌ها میان تهران و واشنگتن انجام شده است. این افراد به قرارگاه منطقه‌ای شرکت آمریکایی در دوبی منتقل شده‌اند.

احسان عبدالجابر، رئیس «شرکت نفت جنوب» عراق که میدان غرب قرنه آنجا واقع شده است، به رویترز گفته است با خروج مهندسان و کارمندان شرکت آمریکایی، تولید میدان تغییری نکرده و استخراج روزانه ۴۴۰ هزار بشکه نفت ادامه دارد.

وی اضافه کرده که تخلیه کارکنان اکسان‌موبیل موقتی و برای احتیاط بوده، اما کارکنان شرکت نفت جنوب کماکان بر سر کار هستند. ضمن آن که «کارکنان شرکت آمریکایی نیز از قرارگاه خود در دوبی مشاوره‌ها و کمک‌های لازم را به عراق خواهند داد».

رویترز در ادامه گزارش خود اظهارات سخنگوی اکسان‌موبیل را بازتاب داده که می‌گوید این شرکت در قبال امنیت کارکنان، تاسیسات و فعالیت‌های خود متعهد است. وی اما صراحتا نگفته است به‌خاطر کدام تهدید دهها کارمند خود را از عراق بیرون فرستاده.

این گزارش می‌افزاید عراق با ارسال نامه‌ای رسمی درخواست کرده ‌است این شرکت درباره زمان بازگشت کارمندان و تکلیف کارمندان عراقی اکسان‌موبیل اطلاع بدهد.

هم‌اکنون ۱۷۰۰ عراقی در این پروژه کار می‌کنند که ۱۳۰۰ نفر کارمند شرکت «نفت جنوب» هستند و بقیه برای خارجی‌ها از جمله شرکت آمریکایی کار می‌کنند.

اکسان‌موبیل با ۳۲.۷ درصد اوپراتور پروژه هست. «پتروچاینا» از زیرمجموعه‎های غول نفتی چین «سی‌ان‌پی‌سی» نیز به همان میزان سهم دارد. دیگر سهامداران پروژه هم یک شرکت اندونزیایی و شرکت دولتی «اکتشاف نفت» عراق است.

افزایش تنش‌ها با ایران احتمالا بر دیگر پروژه مشترک شرکت آمریکایی و چینی نیز تاثیر بگذارد. عادل عبدالمهدی نخست‌وزیر عراق ۱۷ اردیبهشت اعلام کرد که «اکسان‌موبیل» و «پتروچاینا» به صورت مشترک در آستانه امضای قراردادی به ارزش ۵۳ میلیارد دلار برای افزایش تولید نفت میادین «ارتاوی» و «نهر بن عمر» عراق هستند.

شرکت «لوک اویل» روسیه نیز با ۷۵ درصد سهم، رهبری توسعه فاز دوم میدان «غرب قرنه» را بر عهده دارد. تولید این فاز روزانه ۴۰۰ هزار بشکه است، اما شرکت روسی اخیرا حفاری‌های گسترده‌ای برای افزایش تولید میدان به ۴۸۰ هزار بشکه تا سال آینده آغاز کرد.

در این میان، خبرگزاری دولتی بحرین نیز شنبه با انتشار بیانیه دولت این کشور به شهروندان بحرینی هشدار داد که «به‌خاطر وضعیت بی‌ثبات منطقه فورا عراق و ایران را ترک کنند».

آمریکا اخیرا ناو هواپیمابر آبراهام لینکن را به سوی خلیج فارس اعزام کرده و بمب‌افکن‌های بی‌۵۲ و سامانه‌های دفاع موشکی پاتریوت نیز به منطقه فرستاده شده‌اند. در این میان یکشنبه هفته گذشته به چهار کشتی و نفتکش در نزدیکی آبهای بندر فجیره حمله شد و حوثی‌های یمن از متحدان ایران نیز به تاسیسات نفتی عربستان حمله کرده‌اند.

عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، حمله به این کشتی‌ها را محکوم کرد و آن را «نگران‌کننده» خواند و محمدجواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، نیز گفت از قبل پیش‌بینی می‌کرد که برای «دامن زدن به تنش» چنین حوادثی اتفاق بیفتد.

اما شرکت بیمه نروژی ارزیابی کرده است سپاه پاسداران «به احتمال زیاد» در حمله اخیر به چهار نفتکش در دریای عمان دست داشته است؛ همزمان آمریکا به هواپیماهای مسافربری که از خلیج فارس می‌گذرند هشدار داده که احتیاط کنند.

یک مقام آمریکایی نیز اخیرا به رویترز گفت که ارزیابی‌های اولیه حاکی است که حملات توسط ایران یا گروه‌های نیابتی وی انجام شده است.

دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا گفته است که علاقه‌ای به جنگ با ایران ندارد و مقامات ایران نیز مکررا گفته‌اند احتمال وقوع جنگ وجود ندارد، اما این اطمینان‌بخشی‌ها از نگرانی‌ها پیرامون جنگ نکاسته است.رادیو فردا

 

اینرا هم بخوانید

بیانیهٔ بیش از ۳۰۰ فعال مدنی: قانون حجاب و عفاف نه مشروع است و نه قابل اجرا

گروه پرشماری از کنشگران زن و فعالان مدنی، همزمان با افزایش انتقادها از تصویب لایحهٔ …