ایسنا:بنا به گفته همتی جدید رئیس کل بانک مرکزی با اجرایی شدن بسته جدید ارزی از این پس ارز رسمی تنها به کالاهای اساسی اختصاص پیدا خواهد کرد.
رئیس کل بانک مرکزی در رابطه با تغییر جریان در بازار ثانویه نیز توضیحاتی ارائه کرد و گفت: این بازار که اخیرا هم برای کالای گروه سوم شکل گرفت چندان نتوانست عمق پیدا کند اما این بازار که در دستور کار قرار دارد کاملا متفاوت بوده و تامین ارز همه کالاها غیر از کالای اساسی وارد این بازار میشوند. پتروشیمیها و فلزات نیز به این بازار اضافه شده و بانک مرکزی در نرخگذاری این بازار دخالت نمیکند اما نظارت دارد. بنابراین این بازار شناور مدیریت شده خواهد بود.
وی در مورد نحوه قیمتگذاری در بازار ثانویه نیز عنوان کرد که من هیچ نرخی اعلام نمیکنم و دخالتی در آن ندارم. اما حتما نرخی است که میتواند بازار را نیز تحت تاثیر قرار میدهد.
همتی این را هم گفت که در بسته جدید به صرافیها مجوز ورود ارز و طلا داده شده است. در عین حال که هر کسی که توان واردات طلا را دارد میتواند این کار را در چارچوب قوانین و ضوابط انجام دهد و از تعرفه و مالیات معاف خواهد بود.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه چیزی برای مخفی کردن نداریم و باید گفت که بازار ارز تا چه اندازه بر سایر بازارها گذاشته است، گفت: به طور حتم یا شرایط پیشبینی شده به طور حتم شرایط بهتر خواهد شد.
وی همچنین درباره زمان اجرای بسته جدید ارزی گفت که در روز دوشنبه هماهنگیهای نهایی با صادرکنندگان و صرافیها انجام شده و از سهشنبه اجرایی میشود.
رئیس کل بانک مرکزی در مورد نظارت برای اجرای بسته جدید ارزی یادآور شد: هرجا بحث نرخ ترجیحی است حتما رانت هم وجود دارد و از این رو مجموعه نظارت پیشبینی شده است.
******************
گزارش فارس از سخنان رئیس جدید بانک مرکزی رژیم
عبدالناصر همتی در برنامه گفتوگوی ویژه خبری امشب در تشریح بسته ارزی دولت و بانک مرکزی اظهار داشت: دغدغه مقام معظم رهبری و رئیس جمهور این است که کالاهای اساسی و دارو به قیمت مناسب به دست مردم برسد و به همین دلیل کالاهای اساسی و دارو با نرخ ارز رسمی وارد خواهد شد.
همتی افزود: سایر کالاها که در واقع کالاهای غیراساسی میشوند ارز مورد نیاز برای واردات آنها از طریق بازار ثانویه تأمین میشود.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا تفاوتی بین کالاهای و گروه کالایی 2 و 3 وجود خواهد داشت، گفت: خیر، دیگر گره 2 و 3 نخواهیم داشت و همه کالاهایی که وزارت صنعت، معدن و تجارت اجازه ثبت سفارش آنها را بدهد میتوانند ارز مورد نیاز خود را از بازار ثانویه تأمین کنند.
رئیس کل بانک مرکزی در پاسخ به این سؤال که چه نرخی برای بازار ثانویه در نظر گرفته اید، گفت: ما هیچ نرخی در نظر نمیگیریم بلکه سعی میکنیم بازار را مدیریت کنیم و اساساً هدف ما از راهاندازی بازار ثانویه شکلگیری یک بازار واقعی ارز بود.
همتی همچنین در خصوص فعالیت صرافیها گفت: یکی از مشکلاتی که در ماههای اخیر به وجود آمده بود قاچاق اعلام کردن خرید و فروش ارز توسط صرافیها بود که مشکلاتی را برای مردم به وجود آورد و به همین دلیل با تصمیم دولت خرید و فروش ارز توسط صرافیها مجاز است و متقاضیان ارز مسافرتی و خدماتی میتوانند ارز مورد نیاز خود را از طریق صرافیها تأمین کنند و همچنین همه دارندگان ارز میتوانند ارز خود را به صرافیها بفروشند.
وی در خصوص ثبت معاملات در صرافیها گفت: همانطور که در مصوبه آمده است معاملات خرد باید انجام شود که معمولاً معاملات خرد به معاملات 5 هزار دلار تا 10 هزار دلاری گرفته میشود. صرافیها خود را با بازار ثانویه هماهنگ میکنند و با توجه به اینکه سامانه نیما و بازار ثانویه بیش از 95 درصد معاملات ارزی را خواهند داشت صرافیها به تبعیت از این دو بخش فعالیت خواهند کرد.
همتی درباره اینکه چه تضمینی وجود دارد که تولیدکنندگان، ارز خود را در این بازار ارائه کنند، گفت: در دوره اول این اتفاق نیفتاد زیرا این تفکر وجود داشت که اگر در بازار ارز عرضه نشود گران تر و سود بیشتر خواهد شد که اینگونه نیست و ما به التفاوت نیز با نرخ بازار با توجه به تمهیداتی که از سوی رییس جمهور اندیشیده شده و تصمیماتی گرفته شده، صادرکنندگان در بازار همکاری خواهند داشت.
رییس کل بانک مرکزی درباره اینکه واردکنندگانی که نیاز به ارز دارند از مناسب بودن قیمت اطمینان داشته باشند، توضیح داد: در سامانه نیما وارد کنندگان و صادرکنندگان هستند و با تعامل و توافق بر سر نرخ با یکدیگر معامله صورت خواهد گرفت من هیچگونه پیش بینی از این نرخ نخواهم داشت و باید نرخ از سوی بازار تعیین شود.