جو بایدن، رییس جمهوری آمریکا، یک بار دیگر از سیاست خود برای خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان دفاع کرده است.آقای بایدن در نطقی خطاب به مردم آمریکا گفت که «محکم پشت تصمیم خود ایستاده است.»
او گفت نیروهای آمریکایی نباید در یک جنگ داخلی که نیروهای ارتش افغانستان حاضر به نبرد در آن نبودند، بجنگند و کشته شوند.در پی به قدرت رسیدن برق اسای گروه طالبان در کابل جو بایدن با انتقادهای گسترده ای مواجه شده است که او را عامل اصلی یک ناکامی بزرگ می دانند.
جو بایدن اذعان کرد که سقوط دولت افغانستان و به قدرت رسیدن طالبان زودتر از آن چه انتظار داشت رخ داده است.او در عین حال سیاستمداران و ارتش افغانستان را مسوول دانست که به گفته او حاضر به اتحاد و جنگیدن با دشمن خود نبودند.
رییس جمهوری امریکا تاکید کرد که هدف کشورش در افغانستان هیچگاه «ملت سازی» و ایجاد یک «دموکراسی واحد» نبود بلکه مبارزه با ترورسیم بود.او گفت که از نزدیک وقایع افغانستان را دنبال می کند.
وی گفت استراتژی آمریکا در طول ۲۰ سال حضور در افغانستان “هیچگاه حکومتسازی” یا ” ایجاد یک دموکراسی متحد و مرکزی” نبوده است بلکه ماموریت نظامیان آمریکا از لشکرکشی به افغانستان مبارزه با تروریسم و پیشگیری از حملات تروریستی علیه آمریکا از خاک افغانستان بوده است.
با این حال بایدن در سخنان امروز خود پذیرفت که روند تحولات در بحران افغانستان “سریعتر از انتظار” پیش رفته است.همچنین از رساندن تعداد سربازان آمریکایی در فرودگاه کابل به ۶۰۰۰ نفر خبر داده و گفته این نیروها کنترل فرودگاه کابل و ترافیک هوایی آن را در دست خواهند گرفت.
او طالبان را تهدید کرد که در صورت حمله به نظامیان آمریکایی باید منتظر “واکنش سهمگین دفاعی” آمریکا باشد.”حقیقت این است که آن چه رخ داد خیلی سریع تر از پیشبینی ما بود. چه چیزی رخ داد؟ رهبران سیاسی افغانستان جنگ را رها کردند و از کشور فرار کردند. ارتش افغانستان فروپاشید و در مواردی حتی بدون این که بجنگد تسلیم شد. وقتی نظامیان افغان حاضر نیستند برای دفاع از خودشان بجنگند، سربازان آمریکایی نباید در چنین جنگی بمانند و کشته شوند”.
جو بایدن همچنین در واکنش به انتقادهایی که به قدرت رسیدن طالبان را به معنای پایمال شدن حقوق زنان ارزیابی کردهاند گفت: “من به صراحت گفتهام که حقوق بشر باید در کانون سیاست خارجی ما باشد اما راه محقق کردن این اصل اعزام نامحدود نیروهای نظامی به نقاط مختلف نیست”.
رئیسجمهور دموکرات آمریکا میگوید اکنون – پس از خروج کامل نظامیان آمریکا از افغانستان – واشنگتن از طرق دیگری به دنبال اهداف خود خواهد رفت: “حالا ما بر چیزی که عملی و ممکن به نظر میرسد تمرکز خواهیم کرد…”.
- حمایت از مردم افغانستان و هم صدایی با خواست و حقوق بنیادین آنها
- تلاش برای درگیر کردن دیپلماسی منطقهای و دخیل کردن بازیگران منطقهای در فعالیتهای مربوط به پیشگیری از خشونت و بیثباتی
- و همچنین استفاده از نفوذ بینالمللی و کمکهای انساندوستانه برای کنترل قدرت و حاکمان در افغانستان
راهکارهایی هستند که آقای بایدن در سخنان روز دوشنبه خود به عنوان نقاط مورد توجه کاخسفید در ادامه تلاش این کشور برای بهبود آینده افغانستان مد نظر خواهد داشت.
او در عین حال سیاستمداران و ارتش افغانستان را مسوول دانست که به گفته او حاضر به اتحاد و جنگیدن با دشمن خود نبودند.بی بی سی