شورهای اروپایی عضو برجام گفتهاند که بخشی از برنامه موشکی ایران مغایر مصوبه شورای امنیت در لغو تحریمهای هستهای است.
نمایندگان آلمان، بریتانیا و فرانسه – سه کشور اروپایی عضو برجام – در نامه مشترکی به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، گفتهاند که “اقدامات ایران برای ساخت موشکهای بالستیک قادر به حمل کلاهک اتمی مغایر قطعنامه شماره ٢٢٣١ شورای امنیت است.”
این قطعنامه در پی دستیابی ایران و پنج قدرت جهانی به توافق هستهای – برجام – در سال ٢٠١٥ صادر شد و با تایید محتوای این توافق، تحریمهای بینالمللی هستهای علیه ایران را لغو کرد. بخشی از قطعنامه شماره ٢٢٣١ به برنامه موشکی ایران اختصاص دارد که در آن صراحتا این کشور از دنبال کردن برنامه موشکی قادر به استفاده در حملات اتمی منع شده است.
نمایندگان سه کشور اروپایی از دبیرکل خواستهاند تا در گزارش بعدی خود به شورای امنیت در مورد پیشرفت اجرای قطعنامه ٢٢٣١، محتوای نامه این سه کشور را نیز گزارش کند.
در نامه کشورهای اروپایی به یک فیلم ویدیویی اشاره شده که در روز ٢٢ آوریل سال جاری در رسانههای اجتماعی منتشر شد. این فیلم آزمایش نوع جدیدی از موشک میانبرد شهاب-٣ را نشان میداد که، به گفته این سه کشور، دارای تجهیزات MARV بود. این اصطلاح برای موشکهایی به کار میرود که کلاهک آنها قادر به هدفیابی مستقل زمینی است. در این نامه آمده است که بوستر شهاب-٣ که در این فیلم آزمایش آن نشان داده شد از نوعی است که از لحاظ فنی میتواند برای حمل و پرتاب کلاهک هستهای به کار رود.
در نامه مشترک سه کشور اروپایی علاوه بر آزمایش شهاب-٣ در آوریل سال جاری، سه مورد دیگر از برنامههای موشکی ایران نیز ذکر و مغایر قطعنامه ٢٢٣١ شورای امنیت اعلام شده است.
این موارد عبارتند از موشک برکان-٣ که یک موشک میانبرد با سوخت مایع است و پرتاب آن در روز ٢ اوت سال جاری توسط حوثیهای تحت حمایت ایران در یمن اعلام شد. این موشک نوع پیشرفته تر موشک قیام-١ است. حوثیهای یمن در موارد متعدد از موشک برای حمله به اهدافی در داخل خاک عربستان استفاده کردهاند.
عربستان سعودی و آمریکا حکومت ایران را متهم میکنند که بر خلاف قطعنامه شورای امنیت در ممنوعیت ارسال تسلیحات برای حوثیها، عمل میکند اما مقامات ایران گفتهاند که شبهنظامیان حوثی توانستهاند به طور مستقل به فناوری تولید و پرتاب موشک و ماهواره دست یابند.
همچنین روز ٢٤ ژوئیه سال جاری، ایران یک موشک بالستیک را مورد آزمایش قرار داد که که بیش از یکهزار کیلومتر پرواز کرد و رسانههای خبری آن را آزمایش موشک میانبرد شهاب-٣ گزارش کردند. در روز ٢٩ اوت نیز ایران در صدد آزمایش یک موشک برای حمل ماهواره سفیر برآمد که موفقیت آمیز نبود. به گفته نمایندگان سه کشور اروپایی، نظر کارشناسان سازمان ملل این بوده است که فناوری و مواد مورد استفاده در این موشک به موشکهای قادر به حمل کلاهک هسته ای شباهت بسیار داشت.
قرار است شورای امنیت سازمان ملل در جلسه روز ١٩ دسامبر پیشرفت در اجرای قطعنامه ٢٢٣١ را بررسی کند. در جلسه سال گذشته، وزیر خارجه آمریکا از اعضای شورا خواست که برنامه ایران در زمینه موشکهای قادر به حمل کلاهک هسته ای را تحریم کنند.بی بی سی