العربیه:بغداد روز شنبه میزبان سیوچهارمین اجلاس اتحادیه کشورهای عربی خواهد بود. این اجلاس پس از سفر دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، به کشورهای خلیج برگزار میشود.این اجلاس همزمان با تحولات گسترده منطقهای از جمله تلاش دولت سوریه به ریاست احمد الشرع برای باز کردن فصلی جدید در روابط با کشورهای عربی و غربی، ادامه جنگ در غزه، و همچنین ادامه مذاکرات هستهای میان واشینگتن و تهران، برگزار میشود.
رهبران کشورهای عربی از گفتوگوهای میان جمهوری اسلامی و ایالات متحده برای دستیابی به نتایج مثبت در راستای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای حمایت کردهاند. در اعلامیه بغداد، از نقش سلطنت عمان در این مذاکرات تقدیر شده و بار دیگر بر همکاری نزدیک با سازمان ملل و آژانسهای تخصصی آن تأکید شده است.
محمد شیاع السودانی هفته گذشته در روزنامه «الشرقالاوسط» نوشت: «امروز تنها در حال بازسازی عراق نیستیم، بلکه در حال بازطراحی سیمای خاورمیانه از طریق سیاست خارجی متوازن، رهبری آگاهانه، ابتکارات توسعهای و شراکتهای استراتژیک هستیم.»
مسئله فلسطین
این اجلاس پس از نشستی اضطراری در ماه مارس در قاهره برگزار میشود که در آن رهبران عرب طرحی را برای بازسازی غزه تصویب کردند که بازگشت تشکیلات خودگردان فلسطین به این منطقه را در بر میگرفت. این طرح، جایگزینی برای پیشنهاد ترامپ بود که خواستار کوچاندن ساکنان غزه و قرار دادن این منطقه تحت کنترل واشینگتن بود.فؤاد حسین، وزیر خارجه عراق، روز چهارشنبه در یک نشست خبری اعلام کرد که اجلاس بغداد از تصمیمات نشست قاهره حمایت خواهد کرد. او گفت که مسئله فلسطین در صدر اولویتهای این نشست قرار دارد.
به گزارش روزنامه «الشرق الاوسط»، اعلامیه در مورد فلسطین منتشر خواهد کرد.این اعلامیه بر «محوریت قضیه فلسطین» تأکید کرده و خواستار توقف فوری جنگ در غزه شده است. همچنین، جامعه جهانی، بهویژه کشورهای تأثیرگذار، را فراخوانده تا «مسئولیتهای اخلاقی و قانونی خود را برای توقف خونریزی و تضمین ورود بدون مانع کمکهای انسانی به تمامی مناطق نیازمند در غزه» برعهده بگیرند.همچنین از پیشنهادها و ابتکارات کشورهای عربی برای تأسیس صندوق بازسازی غزه استقبال شده و بر لزوم هماهنگی مشترک برای گشایش همه گذرگاهها جهت ورود کمکهای انسانی به سراسر سرزمینهای فلسطینی تأکید شده است.
در اعلامیه، بر حل مسالمتآمیز، عادلانه و جامع مسئله فلسطین تأکید شده و از دعوت محمود عباس برای برگزاری کنفرانس بینالمللی صلح و اجرای راهحل دو کشوری طبق ابتکار صلح عربی و قطعنامههای بینالمللی حمایت شده است. اعلامیه بغداد همچنین خواستار اعزام نیروهای حافظ صلح سازمان ملل به سرزمینهای اشغالی فلسطین تا زمان اجرای راهحل دو کشوری شده و از شورای امنیت خواسته اقدامات لازم را برای این هدف انجام دهد.
اعلامیه از گروههای فلسطینی خواسته تا بر سر یک پروژه ملی جامع و چشماندازی واحد به توافق برسند. همچنین از مواضع کشورهای اروپایی مانند اسپانیا، نروژ و ایرلند در به رسمیت شناختن کشور فلسطین استقبال کرده و حمایت خود را از شکایت حقوقی آفریقای جنوبی علیه اسرائیل اعلام کرده است.
حمایت از سوریه
در خصوص تحولات سوریه، اعلامیه بر احترام به انتخابهای ملت سوریه با همه اجزا و طیفهای آن تأکید کرده و حفظ امنیت و ثبات سوریه را که بر امنیت منطقه تأثیر میگذارد، ضروری دانسته است. همچنین، بر حمایت از وحدت ارضی سوریه، رد هرگونه دخالت خارجی در امور داخلی آن و محکومیت تجاوزات نظامی مکرر اسرائیل تأکید کرده است.اعلامیه بر «لزوم حرکت بهسوی روندی سیاسی جامع و انتقالی که تنوع و صلح اجتماعی را حفظ کند» تأکید کرده و از اعلام دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، مبنی بر لغو تحریمهای سوریه استقبال کرده است.همچنین خواستار برگزاری کنفرانس گفتوگوی ملی فراگیر میان همه اجزای ملت سوریه شده و از آمادگی عراق برای میزبانی این کنفرانس با هماهنگی اتحادیه عرب و کشورهای عضو خبر داده است.
ثبات لبنان و یمن
در اعلامیه بغداد همچنین از لبنان در مواجهه با چالشها، حفظ امنیت و تمامیت ارضیاش، و حمایت از مرزهای شناختهشده بینالمللیاش حمایت کرده و از برگزاری انتخابات شهرداریها استقبال کرده است. همچنین همه نیروهای سیاسی را به تفاهم و دوری از انحصارطلبی دعوت و بر لزوم اصلاحات اقتصادی تأکید کرده است.
در مورد یمن نیز، اعلامیه بر حفظ حاکمیت و وحدت این کشور و حمایت از تلاشها برای پایان دادن به جنگ و تقسیمات داخلی از طریق گفتوگوی ملی تأکید کرده است.
وحدت سودان
اعلامیه بغداد با اشاره به بحران سودان بر ضرورت یافتن راهحلی سیاسی برای پایان درگیریها در این کشور به گونهای که حاکمیت، وحدت ارضی و سلامت ملت سودان حفظ شود، تأکید کرده است. همچنین خواستار تضمین عبور امن برای کارکنان انسانی و مشارکت فعال طرفهای درگیر در ابتکاراتی مانند «اعلام جده» شده و از بیانیه صادره از سوی سازمان توسعه منطقهای شرق آفریقا (ایگاد) درباره وحدت تلاشها برای حل بحران سودان نیز استقبال شده است.بحران لیبی
در خصوص لیبی، اعلامیه بغداد از گفتوگوی ملی برای حل بحران و حفظ وحدت کشور، تحقق خواستههای ملت و ثبات پایدار حمایت کرده و تمامی اشکال مداخله خارجی در امور لیبی را مردود دانسته است. همچنین، خواستار خروج همه نیروهای خارجی و مزدوران در بازه زمانی مشخصی از لیبی و ادامه روند آشتی ملی شده است.
مسائل راهبردی دیگر
اعلامیه بغداد همچنین بر ضرورت ایجاد منطقهای عاری از سلاحهای هستهای و کشتار جمعی در خاورمیانه تأکید کرده و امنیت آبی را جزو ارکان امنیت ملی عربی دانسته است. در این راستا، از تلاشهای عراق، مصر، سودان و سوریه برای حفظ حقوق آبی مشروع خود حمایت کرده است.
اعلامیه بغداد همچنین، موضع ثابت کشورهای عربی در محکومیت همه اشکال تروریسم و افکار مرتبط با آن، مبارزه با جرایم سازمانیافته، قاچاق مواد مخدر، قاچاق انسان و پولشویی را تکرار کرده و از تلاشهای عراق در مقابله با تهدیدات تروریستی تمجید کرده است. اعلامیه بغداد خواستار اجرای اقدامات بازدارنده برای مبارزه با نفرتپراکنی و افراطگرایی شده است.
علاوه بر مقامات کشورهای عربی، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، و پدرو سانچز، نخستوزیر اسپانیا،محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگران فلسطین در این اجلاس حضور خواهند داشت.