تحلیل نیویورک تایمز از دومین نرمش دولت ترامپ در قبال ایران
پمپئو از مذاکره بدون پیششرط با ایران سخن میگوید. نیویورک تایمز مینویسد، آمریکا در حالی باب مذاکره با ایران را باز میکند که فشار حداکثری در زمین در جریان است. به نوشته این روزنامه آمریکا به دنبال معاملهای جدید است.
روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی با محوریت موضوع مذاکره بدون پیش شرط با ایران مینویسد، در دومین نرمش بزرگ سیاست آمریکا در قبال ایران در روزهای اخیر، روز یکشنبه (۱۲ خرداد/ دوم ژوئن)، مایک پمپئو گفته است که دولت ترامپ برای مذاکره با رهبران ایران بدون “هیچ پیش شرطی” آماده است.
هفتهی گذشته دونالد ترامپ اعلام کرده بود، آماده است تا با رهبران ایران مذاکره کند و به دنبال تغییر رژیم و پیادهسازی ایده جان بولتون، مشاور امنیتی ملی دولتش نیست.
به نوشته نیویورک تایمز، پمپئو در این توضیحات با واسنجیدن موضع پیشین خود در مورد عدم لغو تحریمها علیه ایران و رعایت پیششرطهای دوازدهگانه، این شروط را نه پیششرط که بخشی از مذاکرات احتمالی خوانده است.
رهبران ایران این پیششرطها را غیرقابل پذیرش دانسته و رد کردهاند.
“آمریکا به دنبال معاملهای جدید”
نیویورک تایمز با اشاره به بالاگرفتن تنشها میان ایران و آمریکا در هفتههای اخیر مینویسد، افزایش تنشها بیم وقوع جنگ بین این دو کشور را افزایش داده است . به نوشته این روزنامه، گفتار نرمتر آمریکا در برابر ایران، تغییری در این واقعیت که دولت ترامپ تحریمها علیه ایران را شدیدتر کرده است و ۱۵۰۰ نیرو به خلیج فارس گسیل کرده و برنامههای نظامیاش علیه ایران را بازبینیکرده است، نمیدهد.
نیویورک تایمز ادامه میدهد: «پمپئو حتی زمانی که در مذاکره را باز میکند، گفته است، آمریکا به تلاش خود برای مقابله با حمایتهای ایران از گروهها در خاورمیانه که منجر به تضعیف منافع آمریکا میشوند، ادامه میدهد.»
پمپئو در کنفرانس سوییس گفته بود: «آماده مذاکره بدون هیچ پیششرطی هستیم. حاضریم با آنها سر میز مذاکره بنشینیم اما تلاش آمریکا برای کاهش فعالیتهای شرورانهی جمهوری اسلامی ادامه خواهد داشت.»
به نوشته نیویورک تایمز، به نظر میرسد که رئیس جمهور آمریکا در تلاش برای متعادل کردن سیاست خود در قبال ایران است.
این روزنامه به گفتههای ترامپ در مورد پرهیز از جنگ اشاره میکند و مینویسد: «اما مسئولان سیاست خارجی آمریکا او را تحت فشار قرار میدهند تا کارزار خود علیه ایران را با “فشار حداکثری” تقویت کند»؛ فشاری که به گفته نیویورک تایمز بر تحریمها و تهدید نظامی استوار است.
اما به نوشته نیویورک تایمز، صحبت از مذاکره توسط ترامپ و تکرار آنها از سوی پمپئو نشان میدهد که آمریکا حتی با اینکه فشار اقتصادی و نظامی علیه ایران را افزایش داده است اما به دنبال معاملهای جدید است تا از ساخت سلاح هستهای توسط ایران جلوگیری کند.
آیا این نوع گفتار ایران را به پای میز میکشاند؟
نیویورک تایمز از قول دالیا داسا کایه، یک تحلیلگر مسائل خاورمیانه مینویسد: «فکر میکنم دولت در تلاش است برای مد نظر قراردادن صحبتهای اخیر ترامپ که گفته خواستار مذاکره با ایران است، [در رابطه با ایران] تنشزدایی کند.» به نظر این تحلیلگر اما “مشکل” اینجاست که گفتههای پمپئو در مورد آمادگی مذاکره پیششرط هنوز منوط به این اصل است که ایران مانند “یک کشور عادی” رفتار کند. به اعتقاد داسا کایه، این نوع گفتار ایرانیان را احتمالا به میز مذاکره نخواهد کشاند به ویژه که روی زمین، هنوز سیاست فشار حداکثری در جریان است.»
تغییر رویکرد یا “بازی با کلمات”؟
نیویورک تایمز گفتههای اخیر پمپئو را پاسخی به صحبتهای اخیر حسن روحانی میداند. رئیس جمهور ایران روز شنبه (۱۱ خرداد/ یک ژوئن) از علاقمندی ایران به گفتوگو با آمریکا سخن گفته بود مشروط بر اینکه آمریکا با لحن احترام و نه با لحن تحکم پای میز مذاکره بنشیند. روحانی گفته بود که “ما تسلیم زورگوییها نمیشویم.”
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران هم روز گذشته در واکنش به اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا مبنی بر آمادگی بدون پیش شرط برای مذاکره با ایران گفت: «برای جمهوری اسلامی ایران بازی با کلمات و بیان اهداف پنهانی در قالب کلمات جدید ملاک عمل نیست.» سید عباس موسوی “تغییر رویکرد کلی و رفتار عملی ایالات متحده آمریکا در قبال ملت ایران” را ملاک دانست. او با اشاره به “تأکید پمپئو بر تداوم کارزار فشار حداکثری بر ایران”، آن را “نشان دهنده تداوم رویکرد نادرست قبلی” نامید و از لزوم “اصلاح” این رویکرد سخن گفت.
پمپئو به دنبال جذب حمایت همپیمانان اروپایی در حل مسئله ایران
پمپئو روز یکشنبه با ایگنازیو کاسیاس، وزیر امور خارجه سوییس از جمله برای گفتوگو در مورد ایران دیدار کرد. کاسیاس بر لزوم تنشزدایی بین ایران و آمریکا تأکید کرد و گفت کشورش مایل به انجام هرگونه اقدام دیپلماتیک برای حل بحران است اما در ضورتی که هر دو دولت خود را متعهد به مذاکره بدانند.
پمپئو سفر دورهای خود را ۱۰ خرداد از آلمان آغاز کرد و و سوییس مقصد دوم او در سفر به اروپا بود. موضوع اصلی تور وزیر خارجه آمریکا به اروپا گفتگو با همپیمانان اروپایی در مورد مسئله اتمی ایران و چگونگی برخورد با این کشور است.
هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان پس از دیدار با پمپئو در جمع خبرنگاران گفت که سیاست دولتهای آمریکا و آلمان در قبال ایران همگون است. به گفته او، هر دو کشور تلاش میکنند جلوی دستیابی جمهوری اسلامی به جنگافزار هستهای را بگیرند و خواستار توضیحات حکومت ایران در باره برنامه موشکهای بالستیکی خود هستند. رادیوآلمان