گزارش انصاف نیوز: علت گرانی سیگار عاملان (توزیع کنندگان) قیمتها را افزایش میدهند.
به طور مثال سیگار «بهمن کوچک» که تا پیش از گرانیها به صورت عمده قیمت هر باکس آن کمتر از ۵۰ هزارتومان عرضه میشد در حال حاضر با قیمتی بیش از ۱۰۵ هزارتومان در بازار به فروش میرسد. این افزایش قیمتها در حالی است که اواخر سال ۹۶ و ابتدای سال ۹۷ سیگار افزایش قیمت داشت که البته قرار بود نداشته باشد!
یک مقام مسوول شرکت دخانیات میگوید: بیش از ۸۰درصد مواد اولیهی شرکتهای دخانیات خارجی هستند و نوسانات ارزی تاثیر مستقیمی بر روی افزایش قیمت سیگار میگذارد، از طرفی دلالان با احتکار سیگار باعث تشدید این وضعیت میشوند.
نوسانات ارزی کشور نه تنها بر سیگارهای خارجی و وارداتی، بلکه بر قیمت سیگارهای داخلی نیز تاثیر بسزایی گذاشته است؛ سیگارهای داخلی با رشد قیمت ۱۰۰درصدی و در برخی بیش از ۳۳۰درصد مواجه بوده است.
مصرف سیگار در ایران بالغ بر ۶۵ میلیارد نخ در سال ارزیابی شده است، که از این مقدار حدود ۵۰ درصد آن به صورت تولیدات شرکتهای داخلی مانند شرکت دخانیات ایران (نمایندگی برندهای بهمن، تیر و غیره) است و ۵۰ درصد باقیمانده شامل واردات قانونی و بخش عمدهی آن را قاچاق تشکیل میدهد.
بررسیهای میدانی خبرنگار انصاف نیوز نشان میدهد که عمده فروشندگان سیگار از گرانی آن چندان ناراضی نیستند و برخی از احتکار و فروش با قیمت چند برابر به سودهای کلانی دست پیدا میکنند.
احتکار کنندگان سیگار پیشتر و در اواخر سال ۹۶ و ابتدای سال ۹۷ باعث گرانی سیگار شده بودند و اینبار با نوسانات ارزی دوباره به رشد قیمت آن دامن زدند.
از سویی این افرایش قیمت باعث هرج و مرج در بازار شده و تفاوت قیمتها گاهی به ده هزارتومان در هر باکس میرسد.
پیگیریهای خبرنگار انصاف نیوز برای ارتباط با رییس شرکت دخانیات ایران برای توضیح راجع به گرانی سیگار طی روزهای اخیر به نتیجه نرسید و این موضوع را به بخش نظارت وزارت صنعت، معدن و تجارت ارجاع داد!
دلالان عامل افزایش قیمت هستند
اما یکی از مدیران «شرکت دخانیات ایران» در پاسخ به اینکه چرا سیگارهایی که با عنوان تولید داخل عرضه میشوند، افزایش نرخ بیشتری نسبت به سیگارهای وارداتی و خارجی داشتنهاند، گفت: در بحث قیمت مرکز برنامهریزی و نظارت بر دخانیات کشور باید اظهارنظر کند، اما بخشی از بحث افزایش قیمتها تابع قیمت ارز است، یعنی حتی ممکن است که آن کالا ربطی به ارز نداشته باشد اما در جوّ افرایش قیمت ارز، قیمت آن هم افزایش مییابد.
او با اظهار اینکه: ۸۰درصد توتون سیگارهای داخلی مخصوصا خانوادهی بهمن، خارجی است، گفت: علاوه بر آن یک سری اقلام غیر توتونی نیز خارجی و وارداتی هستند و بخش عمدهی مواد اولیهی همهی سیگارتها به صورت ارزی وارد میشوند.
این مقام افزود: از طرفی تولید کننده چون هزینههای تولیدش بالا میرود،ناگزیر است کالایش را افزایش قیمت بدهد و بعد از آن است که قیمت در بازار بالا میرود؛ این افزایش قیمت بازار درحالی است که تولیدکننده هنوز هیچ افزایش قیمتی نداشته است.
او گفت: تا سال گذشته برخی شرکتها برای اینکه بتوانند سهم بیشتری از بازار را تصاحب کنند، اقدام به کاهش قیمت میکردند که از مرکز نظارت و برنامهریزی دخانیات به دلیل احتمال افزایش مصرف ناشی از ارزانی، به شرکتها نامه میزدند که کاهش قیمت ممنوع است. آنزمان افزایش قیمت مشکلی نداشت ولی شرکتها افزایش قیمت نداشتند چون بازار خود را از دست میدادند.
وی ادامه داد: عاملان متناسب با جوّ، قیمت را زیاد میکنند، اما ما افزایش قیمت نداشتیم، از مرکز نظارت بر دخانیات هم به ما گفته شده است که افزایش قیمت نداشته باشید
وضعیت تامین مواد اولیه اسفناک است
این مسوول شرکت دخانیات در خصوص تخصیص ارز دولتی برای واردات مواد اولیه به شرکت دخانیات ایران گفت: دقیقتر این موضوع را حوزههای بازرگانی شرکت میدانند اما وضعیت تامین مواد اولیه شرکت اسفناک است، به همین دلیل میزان تولید و مقداری هم عرضه کم شده است که بخشی از گرانی هم به این دلیل است.
او افزود: ما در سیستم جدید هنوز چه بر اساس بخشنامههای بانک مرکزی که اجازهی دریافت ارز توافقی آزاد را داده است و چه ارز دولتی ۴۲۰۰ را نتوانستهایم دریافت کنیم.
این مسوول گفت: هنوز ارزی نگرفتهایم که ببینیم قیمتها را افزایش بدهیم یا ندهیم ولی در بازار قیمتها افزایش پیدا کرده است.
شرکت دخانیات ایران با ۱۰ درصد توان خود کار می کند
«عطاالله معروفخانی» رییس مرکز برنامه ریزی و نظارت بر دخانیات وزارت صمت، با تاکید بر وارداتی بودن ۷۰ تا۸۰ درصد مواد اولیهی شرکت دخانیات ایران به خبرنگار انصاف نیوز گفت: قیمتها کلا به ارز مرتبط است، در حال حاضر به خاطر عدم تزریق و تامین ارز، شرکت دخانیات هم نتوانسته مواد اولیهاش را تامین کند.
او در ادامه گفت: شرکت دخانیات ایران سه تا چهار ماه است با ۱۰درصد توان خود کار میکند؛ از طرفی قیمت را عرضه و تقاضا در بازار تعین میکند و با توجه به نوسانات قیمت ارز و هجوم برخی از دلالان و واسطهها به بازار باعث افزایش بی رویهی قیمت سیگار شده است.
او درخصوص تفاوت افزایش قیمت سیگار تولید داخل نسبت به تولیدات شرکتهای مشارکتی گفت: شرکتهایی مانند شرکت وینستون ظرفیت تولیدشان بالاست و چون شرکتهای بینالمللی هستن میتوانند مواد اولیه را بیاورند و تا حدودی آوردهاند؛ اما شرکت های تولید داخلی با ظرفیت ۴۰ تا ۵۰ درصدی کار میکنند چون آنها نمیتوانند با ارز ۴۲۰۰ تومانی مواد اولیه بیاورند.
معروفخانی درخصوص شرکت دخانیات ایران گفت: این شرکت با ده درصد تولید کار میکند و چون تولیدش کمتر است قیمت تولیدات آن بیشتر بالا رفته است اما امیدواریم طی روزهای آینده مشکل مواد اولیه آنها حل شود
او گفت: آخرین بحثی که من با رییس شرکت دخانیات ایران داشتهام، گفتند: «که ارز دولتی به آنها تخصیص پیدا کرده است اما هنوز هیچ دریافتی نداشتهاند»
این مقام نظارتی افزود: صحبتهایی هم با سازمان حمایت از مصرفکننده و تعزیرات شده است که نسبت به قیمت ها بررسیهایی انجام دهند؛ همچنین برنامههایی در دست اقدام داریم که امیدواریم باعث تعادل قیمت در بازار سیگار شود.
نظر امام خمینی دربارهی گرانی سیگار
«میرحسین موسوی» در کتاب «پنج گفتار» خود میگوید: «تابستان سال ۶۱ بود و زمان تدوين بودجه؛ ما روزی خدمت حضرت امام (ره) رفته بودیم و بحث مسایل عمده و مهم کشور را خدمتشان مطرح میکردیم که یکباره ایشان صحبت مرا قطع کرده و فرمودند: «شنیدم که میخواهید سیگار را گران کنید؛ به من اطلاع دادند که دولت به دنبال گران کردن سیگار است.» من گفتم:«یک بحثی برای افزایش درآمد دولت مطرح است و ادامه دادم که هنوز تصویب نشده و نظر خود من هم مخالف است.»
ایشان فرمودند: «نخیر، مسالهی قیمتها مسالهای مربوط به رهبری است.» این جملهای است که من از ایشان نقل قول میکنم و گفتند: «شما این مساله را بروید بگویید که هیچ چیزی نباید قیمتش بالا برود مگر آنکه از من اجازه بگیرید.»
من هم آمدم به دوستان و مجلس پیغام دادم و بعدا هم با حضرت امام (ره) صحبت کردم و قرار شد سیگارهایی همانند اشنو ویژه، هما، زر و زرین و امثال آنها که مردم مستضعف میکشند گران نشود، ولی آنهایی که اعیانها میکشند (سیگارهای لوکس) گران شود تا درآمد دولت بیشتر شود.»