«جمهوری اسلامی اصلی‌ترین نقطه اختلاف رهبران آمریکا و اسرائیل است»

به گزارش ان‌بی‌سی به نقل از منابع آگاه، اختلاف ترامپ و نتانیاهو در روز‌های اخیر، بر سر نحوه مقابله با جمهوری اسلامی و آتش‌بس در غزه به ‌ویژه پس از اعلام آتش‌بس آمریکا و حوثی‌ها شدت گرفته است و نخست‌وزیر اسرائیل از اقدامات و رویکرد ترامپ بسیار ناراحت است.

بنابر این گزارش به نقل از دو مقام آمریکایی، دو دیپلمات خاورمیانه‌ای و دو منبع آگاه دیگر، اگرچه در نخستین روز‌های دور دوم ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ به نظر می‌رسید او و بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل در بالاترین سطح هماهنگی و هم‌راستایی قرار دارند، اما در چند هفته اخیر رابطه این دو رهبر به ویژه با توجه به اختلاف گسترده آن‌ها بر سر رویکردشان در مقابله با بحران هسته‌ای جمهوری اسلامی و درگیری‌ها در غزه، به شدت تیره شده است.

در پی تضعیف نیروهای نیابتی و پدافند‌های هوایی جمهوری اسلامی در نتیجه حملات هوایی اسرائیل، بنیامین نتانیاهو موقعیت موجود را برای حمله به تاسیسات هسته‌ای و از بین‌ بردن توانمندی هسته‌ای ایران بسیار مناسب می‌داند. این درحالی است که آقای ترامپ فعلا ترجیح می‌دهد از راه دیپلماسی و دستیابی به توافق جلوی دستیابی تهران به سلاح هسته‌ای را بگیرد.

دونالد ترامپ هفته گذشته درست دو روز پس از آن‌که موشک حوثی‌ها به نزدیکی فرودگاه بن‌گوریون تل‌آویو اصابت کرد و اسرائيل نیز حملاتی را علیه مواضع این گروه شبه‌نظامی در یمن آغاز کرد، از توقف حملات آمریکا به حوثی‌ها خبرداد و گفت که این گروه اعلام کرده که دیگر به کشتی‌های آمریکایی حمله نمی‌کند و آمریکا نیز در پاسخ، حملات خود را به مواضع این گروه متوقف می‌کند.

به گزارش ان‌بی‌سی نیوز، بنیامین نتانیاهو از این اقدام ترامپ شوکه شد. نخست‌وزیر اسرائیل سپس طی پیامی ویدیویی گفت که اسرائیل به تنهایی از خودش دفاع می‌کند.

اما ناراحتی اصلی نتانیاهو از سخنان رئيس‌جمهوری آمریکا در هفته گذشته وقتی بود که دونالد ترامپ گفت که هنوز درباره این که آیا تهران در توافق احتمالی جدید اجازه غنی‌سازی اورانیوم خواهد داشت یا نه، تصمیم نگرفته است.

بنابر این گزارش، ران درمر، وزیر امور راهبردی اسرائیل و از مشاوران نزدیک آقای نتانیاهو روز پنجشنبه در سفر به واشنگتن و دیدار با استیو ویتکاف، فرستاده ویژه دونالد ترامپ در امور خاورمیانه در کاخ سفید، ناراحتی نخست‌وزیر اسرائیل را منتقل کرد.

از طرف دیگر، ترامپ از تصمیم آقای نتانیاهو مبنی بر حملات نظامی گسترده به غزه بسیار خشمگین است و این اقدام را مغایر با طرح خود برای بازسازی این منطقه و ساخت «ریویرای خاورمیانه» می‌داند.

دولت آقای ترامپ در حال حاضر در تلاش برای دستیابی توافق آتش‌بس جدید میان اسرائیل و حماس است. در همین راستا، دو مقام حماس روز یکشنبه در گفتگو با خبرگزاری فرانسه تایید کردند که جلسات مذاکره مستقیم را با مقامات آمریکایی در دوحه، پایتخت قطر برگزار کردند.

همچنین، حماس روز یکشنبه اعلام کرد که عیدان الکساندر، گروگان اسرائیلی-آمریکایی را آزاد می‌کند. آقای ترامپ در شبکه اجتماعی «تروت سوشال» آزادی آقای الکساندر را اقدامی از روی «حسن‌ نیت» در برابر آمریکا و همچنین نتیجه تلاش‌های میانجی‌گران قطری و مصری دانست.

با این حال به گزارش ان‌بی‌سی نیوز، رویکرد دونالد ترامپ در مقابله با جمهوری اسلامی اصلی‌ترین نقطه اختلاف او با بنیامین نتانیاهو است.

نیویورک‌تایمز پیش‌تر در گزارشی اعلام کرده بود که ترامپ در جریان دیدار با نخست‌وزیر اسرائيل در کاخ سفید در ماه آوریل مخالفت خود با طرح حمله اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران را اعلام کرده است. ترامپ سپس در گفتگو با مجله تایم گفت: «من آن‌ها را متوقف نکردم، اما شرایط را برایشان راحت نکردم، چون فکر می‌کنم می‌توانیم بدون حمله نظامی، به توافق برسیم.»

به گفته منابع آمریکایی و خاورمیانه‌ای، نتانیاهو مدت‌هاست از عدم حمایت ترامپ از حمله نظامی به تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی و تمرکز او بر مذاکرات برای جلوگیری از دستیابی ایران به بمب اتم، ابراز نارضایتی کرده است.یک مقام آمریکایی گفت: «اسرائیلی‌ها نگران هرگونه توافقی هستند.»

اسرائیل به وضوح به آمریکا اعلام کرده که مخالف هرگونه توافقی است که جمهوری اسلامی اجازه حفظ ظرفیت غنی‌سازی اورانیوم را داشته باشد. با این حال، آقای ترامپ نسبت به باقی‌ماندن برنامه هسته‌ای غیرنظامی برای ایران ابراز تمایل کرده است.

رئیس‌جمهوری آمریکا روز چهارشنبه گفت: «ما هنوز درباره اینکه آیا جمهوری اسلامی می‌تواند برنامه غنی‌سازی غیرنظامی داشته باشد یا نه، تصمیمی نگرفته‌ایم.»

نتانیاهو: رابطه من و ترامپ عالی است

جیمز هویت، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در واکنش به گزارش روز یکشنبه ان‌بی‌سی نیوز مبنی بر شکاف گسترده میان دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو گفت: «اسرائيل تاکنون هیچ دوستی بهتر از دونالد ترامپ نداشته است. ما به همکاری نزدیک با متحد خود اسرائیل ادامه می‌دهیم تا گروگان‌های باقی‌مانده در غزه آزاد شوند، جمهوری اسلامی هرگز به سلاح هسته‌ای دست نیابد، و امنیت منطقه‌ای در خاورمیانه تقویت شود. همان‌طور که بارها در هر دو دوره ریاست‌جمهوری خود اعلام کرده، رئیس‌جمهوری متعهد به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است.»

همچنین یک مقام دیگر آمریکایی گفت که تیم ترامپ به طور منظم با مقامات اسرائیلی درباره وضعیت مذاکرات با جمهوری اسلامی در ارتباط بوده، آن‌ها را در جریان گذاشته و در مورد مفاد احتمالی توافق هماهنگی می‌کند. نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائيل روز یکشنبه در واکنش به این گزارش گفت‌: «روابطم با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا عالی است.»

همچنین استیو ویتکاف نیز در گفتگو با رسانه محافظه‌کار «بریتبارت نیوز» گزارش‌ها مبنی بر اختلاف شدید رهبران اسرائيل و آمریکا را «بزرگ‌نمایی رسانه‌ای» و «مضحک» دانست. ویتکاف گفت: «اسرائیل چه از نظر راهبردی و چه اقتصادی شریکی عالی برای ایالات متحده است. ما دیدگاه‌های بسیار مشابهی داریم، اهدافمان نیز بسیار نزدیک به هم است. آن‌ها نمی‌خواهند جمهوری اسلامی ایران به سلاح هسته‌ای دست‌یابد. بنابراین از منظر سیاست خارجی، به‌نظرم تفاوت قابل توجهی میان دیدگاه‌های ما وجود ندارد.»یورونیوز

اینرا هم بخوانید

ادامه حملات شبانه اسرائیل به مراکز جمهوری اسلامی. نشست اضطراری شورای امنیت در این مورد.موشک پرانی رژیم به اسرائیل

*رسانه های اسرائیل می گویند هواپیما های جنگی درحال حرکت به سمت ایران و ادامه …