خطر شیوع کرونا در اردوگاه‌های پناهجویان جزایر یونان

هرچند این روزها شیوع ویروس کرونا موجب مرگ ده‌‌ها هزار نفر در جهان شده است اما جزایر یونان می‌توانند میزبان فاجعه‌ای دیگر باشند:‌ مرگ هزاران پناهجو در اثر ابتلا به بیماری کووید ۱۹.

چگونه می توان در اردوگاه پناهندگانی چون موریا در یونان که با ۸ برابر ظرفیت واقعی مواجه است، از شیوع ویروس کرونا جلوگیری کرد؟‌ زمانی که حتی امکانات بهداشتی که برای ۳ هزارنفر تعبیه شده است، در اختیار بیش از ۲۳ هزار نفر ساکن کمپ قرارداد؟‌ اینها همه در حالی است که مهم ترین و اثر بخش‌ترین دستور پزشکی برای پیشگیری از ویروس کرونا شستشوی دست با صابون و رعایت فاصله اجتماعی است.

کمپ‌های پناهجویان در یونان همچون بمب‌های ساعتی هستند که هر لحظه امکان انفجارشان می رود.

هفته گذشته پارلمان اروپا با توجه به خطر شیوع ویروس کرونا خواهان تخلیه کمپ های مهاجران در جزایر یونان شد. یکی از نمایندگان پارلمان در نامه ای نسبت به خطر ابتلا و مرگ شمار بسیاری از مهاجران در این کمپ ها هشدار داد.

خوان اگیلار، رئیس کمیسیون داخلی پارلمان اروپا در نامه ای به جانیز لنارچیچ، کمیسر اتحادیه اروپا در مدیریت بحران نوشت: «در کمپ های پرازدحام یونان، نه امکان رعایت فاصله از دیگران وجود دارد و نه شرایط مناسب بهداشتی. به این خاطر برای جلوگیری از شیوع سریع بیماری کووید ـ ۱۹ باید تا حد امکان کمپ ها به سرعت و برای پیشگیری از این خطر تعطیل شوند.»‌

براساس آمار و داده های وزارت کشور یونان در حال حاضر بیش از ۴۰ هزار و ۷۰۰ مهاجر در جزایر لسبوس، ساموس، کس، لیروس و خیوس به سر می برند.

کمیسیون اروپا می گوید دست کم ۱۶۰۰ نفر از پناهجویان را افراد زیر ۱۸ سال تشکیل می دهند. اغلب آنها پناهجویانی هستند که به تنهایی اقدام به مهاجرت کرده‌اند.

پارلمان اروپا در هشدار به ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا تاکید کرده است اگر اتحادیه اروپا در اولین فرصت نسبت به تخلیه این اردوگاه ها واکنش نشان ندهد باید منتظر یک فاجعه انسانی نشست.

پارلمان اروپا از کمیسیون،‌ بازوی اجرایی اتحادیه خواسته است تا در اولین فرصت پناهجویان بالای ۶۰ سال را به اماکن امن و به خارج از جزایر یونان منتقل کند.

ارلمان اروپا همچنین تاکید کرده است که باید هرچه سریعتر وضعیت پناهندگی ۱۶۰۰ پناهجوی زیر سن قانونی مشخص شود.

ژرالد ناوس، تحلیلگر بحران مهاجرت به دویچه وله می گوید این تنها نوجوانان بی سرپرست نیستند که باید از جزایر یونان انتقال پیدا کنند بلکه افراد زیادی هستند که با شیوع ویروس کرونا می توانند در خطر مرگ قرار بگیرند. آقای ناوس معتقد است که باید هرچه سریعتر وضعیت بیش از ۳۵ هزار پناهجوی گرفتاردر جزایر یونان مشخص شود.

گزارش ها نشان می دهند که در جزیره لسبوس و در کمپ پناهندگی آن، موریا، دولت و هیچ سازمانی نمی تواند دست به جداسازی بیش از ۲۰ هزار نفر بزند و یا اینکه تدابیر بهداشتی از جمله شست و شوی مرتب با آب و صابون را فراهم کند.

کیریاکوس میتسوتاکیس، نخست وزیر یونان هفته گذشته از اتحادیه اروپا بار دیگر درخواست کمک مالی کرد تا هرچه سریعتر به وضعیت پناهجویان رسیدگی شود. ژرالد ناوس، تحلیلگر بحران مهاجرت به دویچه وله می گوید :«در یونان همه می دانند که با شیوع ویروس کرونا و عدم واکنش فوری به آن هر ساعت بیم آن می‌رود تا کمپ های پناهجویان میزبان مرگ دسته جمعی باشند.»‌

مشکل اساسی کشورهای اروپایی این روزها عدم توجه افکار عمومی به بحران کمپ‌های پناهجویی در یونان است. قاره سبز این روزها کانون اصلی شیوع ویروس کروناست و تعداد قربانیان قاره از ۲۰ هزار نفر نیز گذشته است. در این شرایط، مساله نجات جان پناهجویان اولویت افکار عمومی کشورهای اروپایی نیست.یورونیوز

اینرا هم بخوانید

روایت مرکز پژوهش‌های مجلس از «عدالت در توزيع فقر»؛ سقوط جامعه به ورطه فقر

مرکز پژوهش های مجلس در گزارشی برای توصیف چنین وضعیتی عنوان کرده که نوعی «عدالت …