نابناک: امیر خجسته، رئیس فراکسیون مبارزه با مفاسد اقتصادی در مجلس:گمرک دلوار و نیز سجافی است که ۲۳۰۰ کانتینر از آن خارج شده است.
آمار واردات قاچاق کالا از مبادی رسمی بین ۷۰ تا ۹۰ درصد است و این حجم از کالا در حالی وارد کشور میشود که هیچ یک از مسئولان رسمی وزارت اقتصاد و گمرک در این خصوص پاسخگو نیستند.
نمونه این گمرکات کشور، گمرک دلوار و نیز سجافی است که ۲۳۰۰ کانتینر از آن خارج شده است. در بندرعباس پرونده مدیر آن با ۴۳ صفحه تخلف به دادگاه فرستاده شد؛ البته این مدیر با وجود این تخلفات از شهریور ۹۵ از کار برکنار نشده و توسط برخی مدیران بالا دستی حفظ شده، ولی در فروردین ۹۶ با ۶ نفر دیگر از مدیرانش دستگیر و روانه زندان شد.
بنا بر آمارهای موجود، در دهه ۸۰، ۱۲۷ میلیارد دلار در واردات از امارات متحده عربی به ایران و طی سالهای ۸۴ تا ۹۴، ۴۶ میلیارد دلار مغایرت گمرکی در واردات از چین به ایران وجود دارد.
متأسفانه در همه بخشهای کشور، روندهای فاسد در عین ابهام و عدم شفافیت شیوع پیدا کرده است. حال آنکه باید نظام تصمیمگیریهای اساسی در کشور، به گونهای اصلاح شود که منابع حاصل از فروش منابع طبیعی به عنوان سرمایههای طبیعی تنها مجاز به انواع سرمایههای دیگر انسانی از قبیل: سرمایهگذاری در آموزش، پژوهش و سلامت و نیز سرمایه های فرهنگی و اجتماعی ماندگار تبدیل شود و به سرمایهها و منابع طبیعی در امور غیرمولد سرمایهگذاری بدل نشود.
اکنون نمایندگان مجلس تصمیم گرفته اند، به موضوع قاچاق از مبادی رسمی برای همیشه پاسخ دهند. به همین منظور طرح تحقیق و تفحص از گمرک کشور کلید خورده و محورهای پنجگانه تحقیق و تفحص به شرح زیر است؛
۱_ برای جلوگیری از قاچاق کالا چه اقداماتی صورت گرفته است؟
۲_ علت حجم بالای قاچاق کالا از مبادی رسمی گمرک چیست؟
۳_ برای اجرای قانون ارتقای سلامت اداری و برخورد با متخلفین از کارکنان چه اقداماتی صورت گرفته است؟
۴_ علت ناکارآمدی ساماندهی گمرکی و سوءاستفاده از آن از طریق ارزیابی از دور و اقدامات انجام شده جهت اصلاح سریع آن چیست؟
۵_ گمرک جمهوری اسلامی ایران برای جلوگیری از قاچاق سازمانیافته از مبادی رسمی (گمرک) از جمله اختلاس و تبانی در استرداد سپردهها، جعل اسناد گمرک، جعل آرای هیأتهای حل اختلاف گمرک، واگذاری سامانه جامع گمرکی و انعقاد قراردادها اعم از باسکول، انبار و سایر موارد و همچنین کارشناسان مجازی چه کارهایی انجام داده است؟
نمایندگان امیدوارند که بتوانند از این طریق بخشی از فساد سازمان یافته در کشور را شفاف سازی کرده و به یکی از سرچشمههای فساد اقتصادی پایان دهند.