روزنامه اعتماد:اهميت ناآرامیهاي كنوني
حس عدالتخواهی انگیزه اصلی هر شورش اجتماعی است. امروز هم ما شاهد همین مساله هستیم. این تنها بیکاری، گرانی، اعتیاد یا دیگر معضلات اجتماعی نیست که باعث نارضایتی در اقشار مختلف مردم شده است. آنچه امروز را از مقاطع مختلف پس از انقلاب متمایز میکند، شیوع و برملا شدن فساد مالی، اختلاس و عدم رسیدگی به آن است. مردم ما نشان دادهاند همانطور که پرشور و بیپروا در انقلاب شرکت کردند، همانطور هم با صبر و متانت مصائب جنگ و عواقب تحریمها و خصومتهای بینالمللی را متحمل شدند. سوال اینجاست که چرا در آن زمان که سختیها و مشقات زندگی کم از شرایط امروز نداشت، همین مردم آن مشکلات را به جان میخریدند و با اعتماد به مقامات به آیندهای روشنتر و بارورتر امید داشتند؟
امروز اساس آن اعتماد متزلزل شده است. آن دسته از مسوولان اجرایی، قضایی و ائمه عزیز جمعه که با مردم سخن میگویند و آنها را از پیروی از «درد شکم» منع میکنند باید بدین نکته توجه خاصی بکنند. مسوولان گرامی، این «درد شکم» نیست که موج اعتراض میآفریند، بلکه سلب اعتماد و عدم باور به قولها و وعدههاست که مردم را به خیابانها میکشاند تا چاره گریز از «غم نان» را در آنجا بجویند. از امروز تحریمهای بیشتری بر ملت اعمال خواهد شد. همه ما میدانیم که این تحریمها فشار اقتصادی و مادی بیشتری را بر تمام اقشار جامعه تحمیل خواهد کرد. آنانی که طراحان این تحریمها هستند، امید دارند که با این فشارها پایههای نظام را سست کرده و شکافی جبرانناپذیر میان ملت و حاکمیت خلق کنند. تنها راه مقابله با این اهداف ایجاد اعتماد و احترام متقابل میان ملت و دولت از طریق شفافیت در امور اجرایی و قضایی است.
هفته گذشته وزیر محترم امور خارجه، آقای ظریف به دولتمردان غرب توصیه مفیدی کردند. ایشان فرمودند: «احترام به ایران را امتحان کنید.» این امر کلیدی است که نه تنها قفل روابط بینالملل را خواهد گشود، بلکه گره بسیاری از مشکلات داخلی نیز با همین فلسفه احترام متقابل گشوده خواهد شد. حل مشکلات اقتصادی و معضلات اجتماعی نیازمند زمان است. مردم تنها زمانی این فرصت را به مسوولان کشور خواهند داد که پذیرفته باشند این مسوولان قدم در راهحل این مشکلات گذاشتهاند. باید شفاف بود و اجازه داد راهحلهای گوناگون در محیطی سالم و محترمانه تبادل شوند. تحدید فساد مالی و اختلاس تنها در چنان فضایی میسر میشود. بر وجدان اجتماعی مردم بیش از این خدشه وارد نکنیم. «غم نان» به اعتراض خیابانی منجر میشود تنها اگر صاحبان آن غم به حسننیت مسوولان اطمینان نداشته و شاهد آن باشند که سفره خالی آنان که با «درد شکم» سر میکنند، ذرهای از منفعتطلبی اقلیتی کوچک نکاسته است.ربهروز قمری