رادیو فردا:مجمع همگانی ملل متحد پیمان جهانی مهاجرت، نخستین سند از این دست که به امضای اکثریت اعضای سازمان رسیده، را تائید کرد. ایالات متحده و چند کشور دیگر شدیدا مخالف این پیمان بودند.
ایالات متحده، اسرائیل، لهستان، جمهوری چک و مجارستان، کشورهایی بودند که به این پیمان رای «نه» دادند.
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل، ضمن استقبال از تائید این سند در مجمع عمومی گفته است این پیمان، زیربنایی برای همکاریهای بینالمللی خواهد بود و به «اقدامات انسانی و حساسی رهنمون میشود تا کشورهایی که مهاجران از آنها میآیند، نحوه انتقال آنها، مقصد آنها و نیز خود مهاجران از منافع آن سود ببرند».
آقای گوترش پیشتر نیز گفته بود «مهاجرت غیرقانونی هزینه انسانی وحشتناکی دارد. هزاران نفر در سفرهای خطرناک برای عبور از صحرا، رودخانهها و اقیانوسها جان خود را از دست داده و زندگی بسیاری در چنگ قاچاقچیان انسان، کارفرمایان بیشرم و سایر سودجویان تباه میشود.»
پیمان موسوم به «پیمان جهانی مهاجرت» الزامآور نیست، اما در واقع اولین و مهمترین سند بینالمللیست که در این مورد به تائید اکثریت کشورهای جهان میرسد.
کنفرانسی که برای تائید اولیه این سند در مراکش برگزار شد و رایگیری فعلی در سازمان ملل، نتیجه اقداماتیست که از دو سال پیش توسط اعضای سازمان ملل از جمله دولت آمریکا در دوره باراک اوباما آغاز شدهاست.
اما دولت دونالد ترامپ که مخالف این پیمان است میگوید این سند در تلاش است تا به نحوه برخورد با مسئله مهاجرت و مهاجران، به بهای استقلال و تمامیت ارضی کشورها، جنبه «جهانی» ببخشد و یک نظم نوین بینالمللی ایجاد کند.
تائید این سند خود با اعتراضاتی در برخی کشورهای اروپایی نیز روبهرو شد و شماری از گروههای راستگرا آن را مقدمهای بر افزایش مهاجران آفریقایی و عرب توصیف کردهاند؛ برای نمونه میتوان به تظاهرات هزاران تن از هواداران احزاب راستگرای شمال بلژیک اشاره کرد که هفته پیش برگزار شد و به خشونت کشیده شد.
پیمان مهاجرت شامل ۵۴ بند است؛ به گفته تحلیلگران این سند سه محور عمده دارد: کشورها باید داوطلبانه در جهت مقابله با زمینههایی که شهروندان را به مهاجرت سوق میدهند اقدام کنند. همکاریهای بینالمللی برای تأمین امنیت مرزها یا ممانعت از قاچاق انسان و موارد شبیه این تقویت شود. و حقوق مهاجران و یا کسانی که به وطن خود بازگشتهاند تببین و رعایت شود.