وب سایت حکومتی ای تی ایران؛ وابسته به شورایعالی فضای مجازی رژیم” روز دوشنبه ٢٧ بهمن مصوبه را برای اجرا اعلام کرد که در آن اعلام شده “اکانتهای پرمخاطب تحت نظارت قضایی” قرار میگیرند.” این نهاد حکومتی مدعی شده ” برای مقابله با نشر اطلاعات، اخبار و محتوای خبری خلاف واقع در فضای مجازی” اقدامات قضایی را با همکاری مرکز ملی فضای مجازی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، باید ظرف مدت سه ماه از ابلاغ این مصوبه، نسبت به ارائه لایحه قضایی مقابله با اطلاعات، اخبار و محتوای خبری خلاف واقع با پوشش همه ابعاد اقدام کنند.
همچنین هیات نظارت بر مطبوعات درگاههای نشر داخلی هم مطابق با شرایط تعیین شده در قانون مطبوعات باید شیوهنامه جدید نظارت بر تخلفات ناشی از اطلاعات، اخبار و محتوای خبری خلاف واقع را در چارچوب قانون و آییننامههای موجود، تهیه و اجرا کنند
این اقدام رژیم در وهله اول بیانگر وحشت از استفاده مردم از فضای مجازی و استفاده از این پلاتفرم ها در مبارزه مردم با حکومت است. تشدید فیلترینگ و سانسور در فضای مجازی، تقلا و تلاشی برای مجرمانه اعلام کردن این فعالیتها فقط و فقط بیانگر ضعف و وحشت رژیم است. کاری که حکومت تا کنون هم کرده است اما حریف مردم نشده است. طبق گزارش نشریه سپاه ۴۷ میلیون نفر امروز فقط از تلگرام استفاده میکنند که اکثر قریب به اتفاق آنها مخالف حکومتند و مشغول افشای عملکردها و سیاست های حکومت.
لازم به توضیح است که در١٦ دیماه هم “شورای عالی فضای مجازی جمهوری اسلامی” در جلسه ای به ریاست روحانی ” سند الزامات پیشگیری و مقابله با نشر اطلاعات، اخبار و محتوای خلاف واقع در فضای مجازی ” را تصویب کرده است. قرار است بر طبق این سند، قوه قضائیه، صدا و سیما و وزارت ارشاد رژیم در کنار دهها نهاد اطلاعاتی و امنیتی سپاه و بسیج؛ این طرح را عملیاتی بکنند.
نه طرح “پیگرد قضایی اکانت های پرمخاطب” و نه دهها طرح و مصوبه دیگرنظیر”اینترنت ملی و پیام رسانان داخلی”، بسیج نهادها و ارگان های اطلاعاتی و امنیتی و نظامی، که با صرف هزینه های میلیاردی و … در طول سالیان گذشته برای اعمال سانسور و کنترل فضای مجازی، فیلیترینگ، جلوگیری از دسترسی مردم به اطلاعات و اخبار و … به اجرا گذاشته است قادر به مقابله به مردم نیست و به اعتراف خود حکومت راه به جایی نبرده است.
مردم و فعالین جنبش های اجتماعی و اکتیوستها، فعالین کارگری و دانشجویی و فعالین حقوق زن و کودک و غیره پا به پای تقلاهای حکومت برای اعمال سانسور حکومتی، ساکت ننشسته و همزمان راههای دور زدن اقدامات و محدودیتها را بخوبی یاد گرفته و طرح های حکومت را فورا خنثی کرده اند.
تویتر، واتس آپ و اینستاگرام و تلگرام علیرغم همه سیاست های حکومت جزو پر بیننده ترین ها هستند. مردم و بویژه نسل جوان، مدیای اجتماعی و پیام رسانها را تبدیل به عرصه یک نبرد و جنگ و رویارویی جدی و مبارزه با کل نظام درهمه عرصه های زندگی سیاسی، اجتماعی، مبارزاتی کرده اند. مدیای اجتماعی محل سازماندهی و فراخوان دادن به اعتراضات برعلیه حکومت تبدیل شده است. بی دلیل نیست که حکومت مدام از” تهدید فضای مجازی برای نظام و تهاجم فرهنگی مجازی” صحبت می کند.” نگرانی های حکومت” قابل فهم است. خطری که از این ناحیه نظام را تهدید می کند بسیار جدی است.
محمد شکوهی
٢٧ بهمن ١٣٩٩، ١٥ فوریه ٢٠٢١