برایان هوک، نماینده آمریکا در امور ایران، گفته است که هدف کشورش تغییر رفتار رژیم ایران است و نه تغییر رژیم و افزوده که تا کنون، حکومت ایران “بیش از حد پیشنهاد حل اختلاف از راه دیپلماسی را رد کرده است.”
برایان هوک همچنین به کشورهای دیگر در مورد روابط تجاری با ایران هشدار داده و حکومت ایران را به تلاش برای تسلط بر خاورمیانه متهم کرده است.
آقای هوک که روز جمعه، ٧ تیر (٢٨ ژوئن)، برای مذاکره با رئیس سازمان بینالمللی دریانوردی به لندن سفر کرده، گفت: “شرکتهای اروپایی از حق انتخاب برخوردارند: یا با ایران تجارت کنید یا با آمریکا.”
اظهارات آقای هوک در حالی منتشر میشود که روز گذشته نشریه آمریکایی وال استریت جورنال نوشت که سازوکار مالی ویژه اروپا برای ایران امروز، جمعه، فعال میشود.
رئیس جمهوری آمریکا در ماه مه سال گذشته از توافق هستهای با ایران – برجام – خارج شد و برای وادار کردن جمهوری اسلامی به مذاکره برای دستیابی به توافقی جدید، تحریمهایی را علیه ایران به اجرا گذاشت. اگرچه قوانین تحریمهای آمریکا برای شهروندان و شرکتهای کشورهای ثالث لازم الاجرا نیست، اما آنان از بیم تحریم ثانوی آمریکا از ارتباط تجاری با ایران خودداری میکنند.
در مورد گزارشهای مربوط به خرید احتمالی نفت ایران توسط چین، آقای هوک گفت که ایالات متحده به این گزارشها “نگاه خواهد کرد” و افزود که هر کس که تحریمهای ایالات متحده علیه ایران را نادیده بگیرد و به “خرید غیرقانونی نفت از ایران مبادرت کند” خود را در معرض تحریم ایران قرار داده است. وی تاکید کرد که در حال حاضر، “هیچگونه معافیتی برای واردات نفت ایران داده نشده است.”
روز گذشته یک نشریه ژاپنی نوشت که ایران توانسته است از طریق مالزی، مقادیری نفت به چین صادر کند. این نشریه به نقل از یک وبسایت سوئدی که حرکت کشتیهای تجاری را زیر نظر دارد نوشت که نفتکشهای ایرانی با محمولههای نفت وارد تنگه مالاکا میشوند و در آنجا نفت خود را به نفتکشهای چینی منتقل میکنند. در ایران نیز، برخی مقامات دولتی از موفقیت در دور زدن تحریم نفتی آمریکا خبر دادهاند.
نماینده وزارت خارجه آمریکا در امور ایران گفت که سیاست آمریکا برای محروم کردن جمهوری اسلامی از پنجاه میلیارد دلار عایدی سالانه تنها از طریق صادرات نفت، “طبق برنامه پیش میرود” و افزود که ایالات متحده به تشدید تحریم ایران تا زمانی که حکومت آن کشور به یک “حکومت نرمال” تبدیل نشود ادامه خواهد داد.
او گفت که تلاش برای وادار کردن ایران به خودداری از تحرکات “بیثبات ساز” در منطقه ضروری است و افزود: “اگر از ریشه دواندن ایران در یمن جلوگیری نشود، آنگاه ایران در موقعیتی قرار خواهد داشت که بتواند تنگه هرمز را مسدود کند.”
آقای هوک با متهم کردن حکومت جمهوری اسلامی به تلاش برای تسلط بر منطقه، گفت “رژیم روحانیون در ایران در پی بازآفرینی خاورمیانه به شمایل خویش است و وجود رژیمهای دیگری که تابع همان نگرش دینسالاری مارکسیستی باشد قطعا باعث بیثباتی عمیق در خاورمیانه میشود.”
نماینده وزارت خارجه آمریکا با متهم کردن جمهوری اسلامی به مداخله در کشورهای دیگر منطقه، گفت: “رژیم ایران باید طرح خود برای ایجاد یک دالان شیعی برای تسلط بر خاورمیانه را کنار بگذارد.”
او همچنین اضافه کرد که رئیس جمهوری آمریکا بارها گفته است که از تماس تلفنی ایران برای مذاکره استقبال میکند.بی بی سی