رادیو فردا:جمیز متیس، وزیر دفاع آمریکا، اعلام کرد که توسعه سریع قدرت نظامی چین و افزایش سیاستهای تعرضی روسیه اولویتهای نظامی درجه یک امنیت ملی آمریکا هستند و خطر این دو کشور از تروریسم جدیتر است.
به گزارش آسوشیتدپرس، آقای متیس روز جمعه در سخنانی در دانشگاه جانز هاپکینز با اشاره به راهبرد جدید دفاع ملی آمریکا همچنین گفت رقابت با چین و روسیه که برتری نظامی آمریکا در گوشه و کنار جهان را به خطر انداخته و متوقف کردن دشمنان آمریکا مانند ایران و کره شمالی، به افزایش سرمایهگذاری برای بالا بردن قابلیتهای رزمی و تحرک نیروهای نظامی کشور نیاز دارد.
وزیر دفاع آمریکا تأکید کرد که «ما به مبارزه با تروریسم ادامه خواهیم داد ولی اکنون نه تروریسم بلکه رقابت با قدرتهای نظامی بزرگ، اولویت اصلی امنیت ملی آمریکاست».
او گفت که گروه حکومت اسلامی، داعش، از نظر فیزیکی در عراق و سوریه نابود شده ولی هشدار داد گروههایی مثل داعش و القاعده کماکان در سراسر جهان یک خطر محسوب میشوند.
بر پایه گزارش آسوشیتدپرس، در راهبرد جدید دفاع ملی آمریکا به خصوص روی افزایش حضور نظامی چین در دریای جنوبی چین، اقدامات این کشور برای توسعه نفوذ سیاسی و اقتصادی در سراسر جهان و کارزار سایبری دولت چین برای سرقت اطلاعات نهادهای دولتی و مؤسسات خصوصی آمریکا تأکید شده است.
این سند در خصوص سیاستهای تعرضی حکومت روسیه به اشغال بخشی از خاک اوکراین، نقش نظامی آن در جنگ داخلی سوریه و دخالت در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ اشاره میکند.
پنتاگون روز جمعه یک نسخه غیرمحرمانه و ۱۱ صفحهای از این سند را منتشر کرد و افزود که «تغییر بنیانی» در اولویتها و تمرکز نظامی آمریکا را به خوبی تشریح میکند.
مقامهای سابق دفاعی آمریکا نیز همواره در مورد قدرتگیری چین هشدار داده بودند و تحت تأثیر این نگرانی، دولت اوباما نیرو و کشتیهای نظامی بیشتری به منطقه آسیا و اقیانوس آرام اعزام کرده بود.
راهبرد دفاعی جدید آمریکا همچون دولتهای سابق خواستار تقویت همکاری و اتحاد نظامی در منطقه است و این با شعار اصلی استراتژی امنیت ملی آمریکا که در ماه دسامبر منتشر شد، یعنی «ابتدا آمریکا» شعار همیشگی دونالد ترامپ تفاوت دارد.
در سند جدید پنتاگون گفته میشود متحدان و همپیمانان آمریکا نقش حیاتی دارند و علاوه بر افزودن به قابلیتهای نظامی امکان دسترسی به مناطق دیگر را فراهم میکنند.
البریچ کولبی، معاون وزیر دفاع و مسئول امور راهبردی پنتاگون، گفته است: «اکنون سال ۱۹۹۹ نیست که بگوبیم آمریکا به تنهایی میتواند همه کارها را انجام دهد. واقعیتهای عملی وجود دارد که به خاطر آن باید بتوانیم به شکل هماهنگتری با دیگران همکاری کرده و مأموریتها را به شکل سازندهای بین همپیمانان تقسیم کنیم».
در پاسخ به سؤال در مورد جایگاه مبارزه با تروریسم البریج کولبی گفت: «تروریسم هنوز هم یک خطر جدی است» و ایران و کره شمالی «معضلات عاجلی» هستند. ولی او تأکید کرد چالش اصلی آمریکا «تضعیف و کاهش برتری فاحش ما بر قدرت نظامی چین و روسیه است که اگر با آن برخورد نشود توانایی ما برای مقابله با تعرض و خرابکاری را زیر سؤال خواهد برد».
با این همه آقای کولبی افزود که آمریکا کماکان تمایل دارد در موارد مشخصی با روسیه و چین همکاری کند و افزود «سیاست جدید ما یک استراتژی تعرضی نیست».
دولت آمریکا از چین خواسته برای پایان دادن به بحران هستهای کره شمالی با واشنگتن همکاری بیشتری کند و در مورد روسیه نیز این دو کشور برای هماهنگ کردن حملات هوایی خود علیه گروه «خلافت اسلامی» در سوریه مذاکراتی داشتهاند.
جیمز متیس وزیر دفاع آمریکا در بخش نتیجهگیری این سند دفاعی جدید تصریح کرده است که هدف او «انجام تغییرات در ابعاد کلان» و از طریق سرمایهگذاری و روشهای کار خلاقانهتر است. ولی این طرح از نظر تأمین بودجه با مشکلات جدی روبهرو خواهد شد.
کنگره آمریکا با عدم تصویب بودجه سالانه دولت عملاً فعالیت بسیاری از نهادهای دولتی از جمله نیروهای مسلح را در مرز تعطیلی قرار داده است.
در عین حال نمایندگان کنگره کماکان موظف هستند قانون کنترل بودجه مصوب سال ۲۰۱۱ را در نظر بگیرند که برای هزینههای دولت سقف مشخصی تعیین کرده است.
به همین خاطر پنتاگون خواستار نرمش کنگره و اختصاص بودجه بیشتر به برنامههای دفاعی است. جیمز متیس گفت طرح دفاعی جدید بدون بودجه مورد نیاز و پرداخت دائمی و با ثبات هزینهها نمیتواند اجرا شود.
—————
بی بی سی:جیمز ماتیس: نیروهای آمریکا باید آماده جنگ باشند.آمریکا بر تقویت توان دفاعی مقابل چین و روسیه تمرکز میکند
جیمز ماتیس، وزیر دفاع آمریکا، اعلام کرده است که در استراتژی دفاعی جدید آمریکا، این کشور به جای مبارزه با تروریسم بر تقویت توان نظامی خود متمرکز میشود تا در رقابت تسلیحاتی با قدرتهایی مثل چین و روسیه پیش بیفتد.
آقای ماتیس گفت آمریکا در حال از دست دادن برتری نظامی خود در حوزههای مختلف است و باید بودجه نظامی خود را بالا ببرد تا بتواند برای جنگ آماده شود.
او همچنین به ایران و کره شمالی به عنوان کشورهایی اشاره کرده که از نظر آمریکا ثبات منطقهای و جهانی را بر هم میزنند.
آقای ماتیس با گفتن این که نیروهای آمریکا باید آماده جنگ باشند، خواهان بودجه نظامی بیشتری شد.
در سند جدید وزارت دفاع آمریکا، چین به عنوان تهدیدی بزرگ برای منافع این کشور قلمداد شده است.
ژنرال ماتیس، چین را به استفاده از آنچه اقتصاد غارتگرانه خواند متهم کرد و گفت این کشور با چنین روشی همسایگانش را مورد ارعاب قرار میدهد.
وزیر دفاع آمریکا همچنین گفت روسیه به مرزهای سایر کشورها تجاوز کرده است.
آقای ماتیس در هشداری به روسیه گفت: “اگر ما را به چالش بکشید، طولانیترین و بدترین روزتان خواهد بود.”
وزارت دفاع آمریکا خلاصهای از بخشهای غیرمحرمانه استراتژی جدید را منتشر کرده است. این اولین بار از سال ۲۰۱۴ به بعد است که چنین سندی منتشر میشود.
دکترین جدید یا احیای وعده اوباما
امیر پیام – بیبیسی
سخنان امروز ژنرال متیس اگرچه برای نخستینبار از چشمانداز دولت دونالد ترامپ در سیاست خارجی و استراتژی دفاعی او خبر میدهد اما در حقیقت تکرار دکترینی است که باراک اوباما آن را بارها رسما اعلام کرده بود اما بهار عربی و ظهور داعش عملی کردن آن را با تاخیر و اختلال روبرو کرد.
باراک اوباما، رئیسجمهور قبلی آمریکا، در نوامبر سال ۲۰۱۱ هنگامی که برای سخنرانی به پارلمان استرالیا رفته بود با تاکید بر تعمیق همکاریهای استراتژیک میان واشنگتن و سیدنی گفت: “سیاست خارجی ما از این پس به جای جنگ علیه تروریسم بر چالشهای امنیتی و اقتصادی در منطقه آسیا-اقیانوسیه متمرکز خواهد شد.”
آقای اوباما این سخنان را تنها یک روز پس از آن ایراد کرد که به دستور او ۲۵۰۰ نیروی نظامی جدید آمریکایی به پایگاهی در شمال استرالیا اعزام شدند تا استحکامات دفاعی آمریکا در بخش آسیایی اقیانوس آرام قویتر شود. اقدامی که همان موقع هم ناظران آن را پیامی جدی برای چین ارزیابی کردند.
این دکترین جدید را باراک اوباما از زمان ورود به کاخسفید مد نظر داشت و هیلاری کلینتون، وزیر خارجه وقت هم بارها از آن یاد کرده بود؛ مانند یادداشت خانم کلینتون در نشریه فارن پالیسی در اکتبر سال ۲۰۱۱ که این چنین آغاز میشد: “آینده سیاست جهانی در آسیا شکل میگیرد نه در افغانستان و عراق.”
از طرف دیگر در همان ایام، آمریکا با گسترش و پیشرفت روشهای استخراج گاز و نفت از انقلابی در منابع انرژی فسیلی خود خبر داد و پیشبینی میشد که با بینیازی کامل این کشور به نفت خاورمیانه و اعلام خروج تدریجی نیروهای این کشور از عراق و افغانستان کمکم باید شاهد سبکتر شدن حضور نظامی ارتش ایالات متحده در این منطقه و اعزام ناوگانهای بیشتری به اقیانوس آرام بود.
پیشبینی که با قیامهای پرشتاب در کشورهای مسلمان و سرنگونی دیکتاتورهایی چون بن علی، مبارک و قذافی، به یک باره معادلات نظم جهانی را تحت تاثیر قرار داد و با آغاز جنگ در سوریه و قدرت گرفتن داعش در عراق، آمریکا را ناچار به تمرکزی دوباره بر “جنگ علیه تروریسم” کرد.
حالا پس از ‘شکست فیزیکی داعش’ ژنرال متیس یک بار دیگر با اشاره به چین و تهدید خواندن این کشور از تغییر تمرکز سیاست دفاعی ارتش آمریکا خبر داده است. با این تفاوت که در ۱۰ سال گذشته، هم نظم جهانی دچار تغییرات ساختاری متاثر از رکود جهانی اقتصاد شده و هم با سرکارآمدن دونالد ترامپ و نگاه درون مرزی و ملی گرایانه او، جایگاه و قدرت رهبری آمریکا به عنوان برترین قدرت نظامی جهان با تلاطم بسیار روبرو شده است.