مدارس بدون معلم مانده اند، گزینش آموزش و پرورش پذیرفته شدگان آزمون استخدامی را رد صلاحیت می کند!
وب سایت حکومتی رکنا به نقل از معاون آموزش ابتدایی آموزش و پرورش درباره کلاسهای درس بدون معلم نوشته: “کار را به گونهای مدیریت کردیم تا کلاسهای درس خالی نماند و در مدارسی که با کمبود معلم مواجه هستند، معاونان مدارس کلاسهای درس را اداره میکنند”.
صلاحیت علمی دارند ولی امسال به مدرسه نمی رسند!
بی معلم ماندن برخی مدارس در کشور در حالی ادامه دارد که در این شرایط، برخی از پذیرفته کنندگان در آزمون استخدامی آموزش و پرورش، با یک مشکل جدید برای ورود به این وزارتخانه رو به رو شده اند؛ با عنوان کد 19.
یک شرکت کننده در آزمون استخدامی آموزگار آموزش و پرورش استثنایی در گفت و گو با رکنا می گوید: من و تعداد قابل توجهی از پذیرفته شدگان در آزمون استخدامی، در آزمون آموزگاری و دبیری، حد نصاب علمی را کسب کرده ایم؛ ولی هنوز نتوانسته ایم در کلاس های آموزشی شرکت کنیم؛ چراکه امسال برنامه جدیدی برای صلاحیت های عمومی تحت عنوان «کد19» در نظر گرفته اند. طبق این کد، کسانی که صلاحیت عمومی که مربوط به مسائل عقیدتی و سیاسی می شود را کسب نکرده اند، یک بار دیگر باید گزینش شوند.
وی در ادامه می افزاید: البته باید این نکته را یادآور شد که ما نظر سازمان اداری استخدامی، صلاحیت معلمی را داریم؛ ولی در گزینش دچار مشکل شده ایم. که یا در گزینش رد می شویم و یا قبول و معلم می شویم. نگرانی که وجود دارد این است که این روزها، دوره های فرهنگیان در حال برگزاری است و کسانی که قبولی نهایی را کسب کرده اند وارد دوره ها می شوند و به زودی سر کلاس می روند؛ ولی ما که برچسب کد 19 بر پیشانی مان خورده است، نمی دانیم در نهایت تکلیفمان چه می شود.
این شرکت کننده در آزمون استخدامی تاکید می کند: در واقع اگر از دوره فرهنگیان باز بمانیم، از سال تحصیلی نیز عقب می مانیم و در مدارس تقسیم نمی شویم و عملا این سال تحصیلی را از دست می دهیم. سوال ما این است که چرا این وزارتخانه، از ظرفیت این نیروهای جوان که در آزمون استخدامی شرکت کرده اند استفاده ای نکرد تا بتواند کمبودهای کلاس های درسی را جبران کند؟
وی در ادامه تاکید می کند: مدارسی هستند که به خاطر نبود معلم، کلاس هایشان را دو تا یکی کرده اند تا نیازهایشان تامین شود. هیچ توضیحی هم راجع به این موضوع که تکلیف ما رد سال تحصیلی پیش رو چه می شود به ما نمی دهند. فقط این موضوع مطرح شده است که از تاریخ دهم مهرماه تا دهم آبان قرار است پروسه طی شود.
یک شرکت کننده دیگر که چنین اتفاقی برایش رخ داده است نیز به رکنا می گوید: قرار بود تا آخر هفته پودمان توانمندسازی را در دانشگاه فرهنگیان بگذرانیم؛ یعنی عملا داوطلبانی که قبول شده اند دارند این دوره ها را می گذرانند ولی ما که کد 19 را دریافت کرده ایم، تا آخر آبان بلاتکلیف هستیم. آموزش و پرورش هیچ توضیحی نیز به ما نمی دهد. گزینش به ما می گوید که باید صبر کنیم تا دهم مهر فرایند گزینش آغاز شود. اگر قرار بود ما فقط گزینش صلاحیت عمومی شویم، حداقل اجازه می دادند به کلاس هایمان برویم و یک دوره جداگانه برای گزینش ما هم در نظر می گرفتند.
*****************
بیش از ۲۳ هزار کلاس درس فاقد معلم است…
گفتوگوی محمدتقی فلاحی، دبیر کانون معلمان:۴۶۰ هزار دانشآموز معلم ندارد | دولت از وظایف اولیه خود پا پس کشید
نزدیک به دو هفته از شروع سال تحصیلی جدید میگذرد. تصور این است که مدارس بعد از سه ماه تعطیلی به قوت آغاز شده و معلمان و صندلیهای کلاس درس پذیرایی دانشآموزان است اما این ظاهر ماجراست. آنچه این روزها به گوش میرسد نشان از یک بحران دارد. اگر تا دیروز سخن از کمبود یا نبود امکانات برای دانشآموزان و کلاس درس به زبان جاری بود اما امروز زمزمه دیگری به گوش میرسد. گویا مشکل عمق بیشتری پیدا کرده و گفته میشود معلم نیست!
اظهارات اخیر «محمد وحیدی»، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی مجلس که گفته: « بیش از ۲۳ هزار کلاس درس فاقد معلم است. قانون اجازه استفاده از معلمان بازنشسته را داده اما بازنشستگان استقبال نمیکنند چون پاداش دو سال گذشتهشان را نگرفتهاند. وضعیت به گونهای است که بچهها در کلاسها سرگردان هستند».
«محمدتقی فلاحی»، دبیر کانون معلمان در گفتوگو با خبرنگار فراز دلیل کمبود معلم را در ورودی کم معلمان و خروجی زیاد آنان از آموزش و پرورش میداند و می گوید: «اینکه چرا آموزش و پرورش نتوانسته است ورودی خوبی داشته باشد و همان معلمهایی را هم که داشته در واقع از دست داده است به توزیع منابع مالی باز میگردد».
او در ادامه گفت: «آموزش و پرورش توجه کافی از نظر توزیع منابع مالی در بودجه کشور دریافت نمیکند و همواره با یک کسرس بودجه سنگین در ۴۰ یا ۵۰ سال گذشته روبرو بوده و هست. هیچ وقت آن توجه لازم از طرف سیاستگذار و تنظیم کننده بودجه کشور را نداشته است. به نظر، این افراد اولویتی برای آموزش قائل نیستند. برای حل این کسری آموزش و پرورش را با هماهنگی نهادهای بالا دستی مدارس غیردولتی و پولی را راه اندازی کرده است. به این ترتیب خواستهاند بار مالی موجود آموش و پرورش را کاهش دهد».
دبیر کانون معلمان به خبرنگار فراز میگوید: «بودجه آموزش و پرورش به گفته خودشان ۹۷ یا ۹۸ درصد به حقوق و مزایا تعلق میگیرد و خود این موضوع به کاهش کمیت و کیفیت منجر میشود. دیگر تمایلی از سوی جوانترها برای گرایش به معلمی وجود ندارد و اگر کسی بیاید بیشتر به دلیل اجبار اقتصادی و اجتماعی است. در واقع به دلیل تامین کسری بودجه دولت از وظایف اولیه خود پا پس کشیده است. از جمله آموزش رایگان. دولت برای جبران کسری هزینه ها را به خانوادهها واگذار که نه بیشتر تحمیل کرده است. این موضوع هم روی ریزش تحصیلی دانش آموزان تاثیر گذار بود و هم به قدری وضعیت مدارس را نامطلوب کرده است که به اعتبار معلمی لطمه زده است. هر کدام از این موارد کمک کننده کمبود معلم است. بازنشستههای آموزش و پرورش که یکی از تامین کنندههای اصلی معلمان مورد نیاز در کلاس درس است آنان هم دیگر رغبتی برای همکاری ندارند. آثار کمبود معلم را هم امروزه میبینیم. ببینید چقدر سهم مدارس دولتی در کنکور است؟ چقدر در آزمونهای بین المللی سطح سواد دانش آموزان ما با افت روبرو بوده است؟
کیفیت آموزش در کشور افت پیدا کرده است. همه نه؛ اما بخش زیادی به بودجه باز میگردد. از طرف دیگر بیتوجهی کلی در نظام آموزش هم باعث شده تا امروز ما با موضوع کمبود بودجه روبرو شویم.
به گزارش فراز، ۲۳ هزار کلاس درس معلم ندارد. به عبارت دیگر اگر به طور متوسط میانگین هر کلاس را ۲۰ دانشآموز در نظر بگیریم، ۴۶۰ هزار دانشآموز بدون معلم و درسال تحصیلی بلاتکلیف هستند. این در حالی است که اخیراً رضامراد صحرایی، وزیر آموزش و پرورش از تغییر ۲۰ هزار مدیر مدرسه با هدف ایجاد تحول خبرداده بود. واکنشهای زیادی به این موضوع وجود داشت اما نکته قابل توجه این است که گویا وزارت آموزش و پرورش به انتقادها و دغدغه خانوادهها و دانشآموزان توجه نمیکند و با شروع سال تحصیلی جدید تغییر مدیران همچنان ادامه دارد.
در این رابطه «سالار قاسمی»، مدیرکل سابق آموزش و پرورش استان البرز میگوید: «تغییرات شامل معاونین مدارس هم شده و همچنان ادامه دارد. باید امنیت فرهنگی ایجاد کنیم نه فرهنگ امنیتی. در آموزش و پرورش نباید کار سیاسی کرد».
برخی اقدامات وزارت آموزش و پرورش را خالصسازی مدارس خوانده و از آن انتقاد کردند. برخی میگوید این نوع رفتار باعث ناامیدی دانشآموزان و خانوادهها شده و در نهایت منجر به ترک تحصیلی میشود. شاید بتوان گفت همه این بحرانها از تغییر مدیر مدرسه گرفته تا نبود معلم برای کلاس درس میتواندیه واقعیت نزدیک شود، کما اینکه ما در حال حاضر هم با پدیده بیسوادی در کشور روبرو هستیم.
***********
رضا مراد صحرایی وزیر آموزش و پرورش حکومت گفته: «اینکه بگویند معلم در کلاس نداریم را باید اصلاح کنند. همه آموزش و پرورش معلماند. ده شغلی همه ما معلم است از دبیر تا وزیر. لذا وقتی کلاسی خالی است باقی معلمان ما میروند کلاس را پر میکنند و کار تدریس بچهها ادامه پیدا میکند تا معلم اصلی به آنها ملحق شود.»