گزارش فصلی گروسی در شورای حکام: نمی‌توانیم صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی را تضمین کنیم

رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در گزارش فصلی خود خطاب به شورای حکام این نهاد بین‌المللی می‌گوید در صورتی که ایران به آژانس برای حل مسائل پادمانی باقی‌مانده کمک نکند، این نهاد نمی‌تواند صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی را تضمین کند.

وی همچنین در ادامه این نامه با انتقاد از عدم همکاری ایران با این نهاد تاکید کرد پاسخ‌هایی که تهران به پرسش‌های آژانس داده از نظر فنی قابل پذیرش نبوده‌اند.

گروسی در این گزارش فصلی خود تاکید کرده که آژانس در سال‌های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ ذرات اورانیوم را در سه مکان اعلام‌نشده ایران در ورامین، مریوان و تورقوزآباد یافته است. گروسی همچنین گفت که ایران تلاش کرده مکان‌هایی که آژانس در خصوص آنها پرسش‌هایی را مطرح کرده، پاکسازی کند. اقدامی که به گفته مدیرکل آژانس فعالیت‌های راستی‌آزمایی این نهاد را با دشواری رو به رو کرده است. گروسی بار دیگر از ایران خواست که فورا همکاری کاملی با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی داشته باشد و به پرسش‌های این نهاد به شکل موثری پاسخ دهد.

وی در ادامه این گزارش تاکید کرده که به باور او ایران تا اوایل دهه ۲۰۰۰ فعالیت‌های هسته‌ای اعلام نشده داشته و این اقدامات بخشی از یک برنامه هسته‌ای نظام‌مند بوده‌اند.گروسی می‌گوید آژانس قادر نیست تشخیص دهد که آیا مواد هسته‌ای مربوطه هنوز خارج از نظارت‌ها قرار دارند یا خیر.مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همچنین می‌گوید انباشت اورانیوم با سرعت بالا و در درجات بالا اتفاقی بسیار نگران‌کننده است.

وی همچنین می‌گوید دستیابی ایران به اسناد محرمانه این نهاد، اقدامی «بد» است که با روحیه همکاری‌ای که باید میان آژانس و تهران برقرار باشد، در تضاد قرار دارد.

آژانس در گزارشی محرمانه درباره ایران که در ۳۱ مه در اختیار کشورهای عضو قرار گرفته و رویترز آن را مشاهده کرده، اعلام کرده که «مدارک قاطعی دارد که نشان می‌دهد ایران به‌طور فعال اسناد بسیار محرمانه متعلق به آژانس را جمع‌آوری و تحلیل کرده است».در این گزارش آمده که این موضوع «نگرانی‌های جدی درباره روحیه همکاری ایران ایجاد می‌کند» و می‌تواند به روند فعالیت آژانس در ایران آسیب برساند. با این حال، تهران در بیانیه‌ای به کشورهای عضو که هفته گذشته منتشر شد، این اتهام را «افترا» خوانده و گفته که این ادعا «بدون ارائه هیچ‌گونه سند یا مدرک مستند» مطرح شده است.

هیات حکام آژانس که متشکل از ۳۵ کشور است، این هفته نشست فصلی خود را برگزار می‌کند. آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان قصد دارند قطعنامه‌ای را به تصویب هیات حکام برسانند که در آن، ایران متهم به نقض تعهداتش در چارچوب پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای یا همان ان پی تی می‌شود. یورونیوز

اینرا هم بخوانید

اتحادیه اروپا: نگرانی ما درباره جمهوری اسلامی فراتر از مسئله هسته‌ای است.وزیر خارجه آلمان: در صورت لزوم آماده استفاده از مکانیسم ماشه هستیم

کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا امروز پس از دیدار با وزیران خارجه کشورهای …