رادیو آلمان:کاخ سفید اعلام کرد که ایران، ونزوئلا و ۴ کشور آفریقایی در لیست کشورهای ناکام در مبارزه با قاچاق انسان قرار میگیرند. این تصمیم محدودیتهای مالی و پیامدهایی در تبادل آموزشی و فرهنگی برای این کشورها در پی خواهد داشت.
کاخ سفید در روز شنبه (۳۰ سپتامبر/۸ مهر) اعلام کرد که ایران، ونزوئلا و چهار کشور آفریقایی را به فهرست کشورهایی خواهد افزود که تلاشی برای مبارزه با قاچاق انسان نمیکنند. قرار گرفتن در این فهرست محدودیتهایی دربردارد که سبب انزوای هرچه بیشتر ایران میشود.
به گفته دولت آمریکا کشورهای کره شمالی، اریتره، سوریه و روسیه که پیشتر در این لیست بودهاند از برنامه تبادل آموزشی و فرهنگی با ایالات متحده محروم میشوند.
از سال ۲۰۰۰ در آمریکا قانونی برای حفاظت و کمک به قربانیان قاچاق انسان وضع شده است. کشورهایی که در این مبارزه ناکام بوده یا تلاشی در جهت مقابله و از بین بردن قاچاق انسان نمیکنند در لیست سیاهی قرار میگیرند که پیامدهایی را برای این کشورها دربر خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: ایران گزارش قاچاق انسان وزارت خارجه آمریکا را مغرضانه دانست
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، همچنین از مسئول اجرایی صندوق بینالمللی پول و از مدیران آمریکایی دیگر بانکها و موسسات مالی بینالمللی خواسته است که از اعطای وام به کشورهای ایران، روسیه و کره شمالی خودداری کنند.
در بیانیه کاخ سفید آمده است که ایران، ونزوئلا، سودان جنوبی، سودان، جمهوری دمکراتیک کنگو، گینه استوایی در فهرست کشورهای ناکام در مبارزه با قاچاق انسان قرار میگیرند و در سال مالی جدید محدودیتهایی علیه این کشورها اعمال خواهد شد. سال مالی جدید در آمریکا از روز یکشنبه اول اکتبر (۹ مهر) آغاز میشود.
“ایران مبدا و مقصد قاچاق انسان”
آمریکا در سال ۲۰۱۶ نیز گزارشی درباره قاچاق انسان منتشر کرده بود که واکنش شدید ایران را در پی داشت. در این گزاراش آمده بود: «دولت ایران نتوانسته به استانداردهای حداقلی برای از بین بردن قاچاق انسان برسد و تلاش موثری هم در این باره انجام نداده است بنابراین در گروه سه قرار میگیرد.»
در گزارش وزارت خارجه آمریکا کشورها به سه گروه تقسیم میشوند: گروه اول کشورهایی هستند که مشکل قاچاق انسان را پذیرفته و برای از بین بردن آن تلاش میکنند. گروه دوم کشورهایی هستند که این مشکل را به رسمیت شناختهاند اما برای آن تلاشی نمیکنند و گروه سوم کشورهایی هستند که اصلا مشکل را به رسمیت نشناختهاند و برای آن تلاشی هم نمیکنند.
بیشتر بخوانید: گزارش وزارت خارجه آمریکا: قاچاق زنان ایرانی به دبی و سلیمانیه
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، در تیر ماه ۱۳۹۶ قاچاق انسان را نتیجه “سیاستهای یک جانبهگرایانه، مداخلهجویانه و تجاوزگرانه، اشغالگری، جنگهای فرسایشی، تروریسم و پاکسازی نژادی” خواند و تصریح کرد که “نیروهای نظامی و امنیتی آمریکا و برخی از متحدین این کشور در اکثر آنها دخالت داشتهاند”. به گفته قاسمی آمریکا “فاقد صلاحیت و مشروعیت لازم و اولیه برای ارائه چنین گزارشاتی در مورد سایر کشورهاست”.
بنا به ارزیابی آمریکا و مراکز بینالمللی ایران در سالهای گذشته یکی از مراکز ترانزیت و یکی از کشورهای مبدا و مقصد قاچاق انسان بوده است.
گروههای منسجم و سازمانیافته قاچاق انسان، زنان، پسران و دختران ایرانی را برای خدمات جنسی اجباری به کشورهای افغانستان، کردستان عراق، پاکستان، امارات متحده عربی و اروپا میفرستند.
—————
رادیو فردا:کاخ سفید همچنین گفته است با محدود کردن تبادل آموزشی و فرهنگی کره شمالی، اریتره، روسیه و سوریه با ایالات متحده که قبلا در این فهرست بودند ، فشار بر این کشورها افزایش مییابد.
کاخ سفید میگوید ایالات متحده کمک خارجی را به هر کشوری که قادر به رعایت حداقل استانداردها در جهت از بین بردن قاچاق نیست، ارائه نمی کند.
این در حالی است که پیشتر سخنگوی وزارت امورخارجه ایران، اتهامات مطرح شده علیه ایران در گزارش وزارت امور خارجه آمریکا درباره قاچاق انسان را به شدت محکوم کرده و دولت آمریکا را فاقد صلاحیت لازم برای ارائه چنین گزارشهایی دانسته بود.
در فهرست جدید ونزوئلا،ایران،جمهوری دموکراتیک کنگو، گینه ، سودان و سودان جنوبی اضافه شده اند.