“اتحادیه اروپا به مهلتی که ایران تعیین کرده اهمیت نمیدهد”
اتحادیه اروپا زمانی در باره منتفیشدن برجام نظر خواهد داد که آژانس بینالمللی انرژی اتمی عدم پایبندی ایران را تایید کرده باشد. موگرینی گفت تا آن زمان به برجام پایبند خواهد ماند. او فردا با وزیر خارجه آمریکا دیدار میکند.
روز دوشنبه، ۲۷ خرداد (۱۷ ژوئن) نشست یکروزه وزیران امور خارجه اعضای اتحادیه اروپا در لوکزامبورگ برگزار شد.
فدریکا موگرینی، هماهنگکننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از پایان این نشست به خبرنگاران گفت، اتحادیه اروپا بنا بر تهدیدها و ضربالاجلی که ایران گذاشته تصمیمگیری نخواهد کرد، بلکه منتظر گامهای بعدی ایران و گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی در رابطه با برجام میماند.
موگرینی تاکید کرد که که اتحادیه اروپا تا آن زمان به برجام پایبند خواهد بود و برای نجات آن تلاش میکند.
تاریخ بازرسی بعدی آژانس از سایتهای اتمی ایران ماه اوت اعلام شده اما کارشناسان معتقدند که اگر ایران گامهایی جدی برای خروج از برجام بردارد، تاریخ بازرسی آژانس جلو خواهد افتاد.
قرار است که موگرینی روز سهشنبه (۲۸ خرداد) با مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا ملاقات کند.
موضع اروپا تغییر نکرده است
نشست لوکزامبورگ نشان داد که اکثر اعضای اتحادیه اروپا در رابطه با دخالت ایران در حمله به نفتکشها در آبهای خلیج فارس و دریای عمان موضعی مغایر ایالات متحده دارند.
در حالی که واشنگتن انگشت اتهام به سوی جمهوری اسلامی دراز کرده، وزرای خارجه آلمان، لوکزامبورگ، هلند و اتریش پیش از آغاز نشست دوشنبه تاکید کردند که هنوز نمیتوان در مورد عامل حمله به دو نفتکش در دریای عمان اظهار نظر کرد و آنها در حال مقایسه اطلاعات و دادههای خود با دادههای دولت آمریکا هستند.
تنها دولت بریتانیا اعلام کرد که به نتایج مشابهی مانند آمریکا رسیده است.
هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان با تاکید بر لزوم “دقت و حساسیت بالا” در بررسی این ماجرا اظهار داشت که نباید در زمینه تعیین عامل یا آمر آن دچار شتابزدگی شد.
به اعتقاد ماس رویدادهای اخیر در منطقه تلاشهای اتحادیه اروپا برای کاهش سطح تنش و نجات برجام را بیش از پیش دشوار کرده است.
واکنشهای تهران
روز دوشنبه سردار محمد باقری، ضمن بیان اینکه “در مقطع حساسی از حیات انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی ایران قرار داریم” دخالت ایران در حمله به نفتکشها را رد کرد.
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی هشدار داد که اگر ایران اراده کند، میتواند تنگه هرمز را ببندد و نگذارد که شناور یا نفتکشی از این آبراه عبور کند.
عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز در گفتوگو با “باشگاه خبرنگاران جوان” اظهار داشت که این اتهام “بیشتر به شوخی شبیه است و خودشان هم میدانند که نمیتوانند برای موارد اتهامی که متوجه تهران کردند مدارک جدی و محکمه پسندی ارائه کنند”.
موسوی همچنین از “رویکرد برخی کشورهای غربی” در برابر خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریمهایی علیه ایران و شرکتهای طرف معامله با آن انتقاد کرد.
او ضمن اشاره به اینکه ایران به کشورهای اروپایی دخیل در برجام ۶۰ روز فرصت داده است تا برای نجات توافق هستهای دست به اقدامهای عملی بزنند گفت: «جمهوری اسلامی ایران به صراحت اعلام کرده که بیشتر از این صبر نخواهد کرد و اگر خواستههای ما برآورده نشود قدمهای بعدی را برخواهیم داشت.»
حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی نیز در مراسم دریافت استوارنامه فیلیپ تییبو،سفیر جدید فرانسه در ایران گفت: «بیتردید از بین رفتن برجام به نفع ایران، فرانسه، منطقه و جهان نیست.»
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران نیز در این باره هم اظهار داشت که از زمان چهار برابر شدن ظرفیت، تولید اورانیوم ۳،۶۷ درصد افزایش یافته و حجم تولید اورانیوم غنیشده تا روز ششم تیر از سقف ۳۰۰ کیلوگرم خواهد گذشت.رادیو آلمان