دویچه وله فارسی
دادستان تهران کاووس سیدامامی را به داشتن ارتباط با افسراطلاعاتی آمریکا متهم کرده است. او گفته است که فعالان زیست محیطی بازداشتشده برنامه موشکی ایران را رصد میکردهاند و اطلاعات طبقهبندیشده به بیگانگان دادهاند.
سه هفته پس از بازداشت شماری از فعالان محیط زیست در ایران، عباس جعفری دولتآبادی، دادستان تهران آنها را متهم کرده که “با هدایت افسران اطلاعاتی سیا و موساد ماموریتهای سه گانهای را شامل موضوعات زیست محیطی، نفوذ در جامعه علمی ایران و جمع آوری اطلاعات از اماکن حساس و حیاتی کشور از جمله پایگاههای موشکی کشور، دنبال میکردهاند”.
به گفته دولتآبادی “متهمان” در سفرهای متعدد به “سرزمینهای اشغالی” از جمله به منظور شرکت در کنفرانس منارید که با حضور افسر اطلاعاتی موساد در رژیم صهیونیستی (اسرائیل) برگزار شده” به دنبال اجرای پروژه مشترک با سازمان سیا و موساد در جهت ایجاد بحران در برخی از حوزههای زیست محیطی ایران بودهاند.
ایران از سالها پیش با بحران زیست محیطی متعددی دست به گریبانگیر است که از نگاه متخصصان عمدتا با سوءمدیریت و فساد مرتبط است.
پروژه منارید پروژهای مربوط به سازمان ملل است که معطوف به حفظ و نگهداری زیست محیط کشورهاست.
اتهامات شدید علیه کاووس سیدامامی
حرفهای دولتآبادی به طرح اتهام “ایجاد بحرانهای زیست محیطی در ایران” محدود نمانده، بلکه او به بازداشتشدگان اتهامات دیگری مانند “جمعآوری اطلاعات طبقهبندی شده در حوزه دفاعی و موشکی” هم نسبت داده است: «دو نفر از افسران سازمان اطلاعات آمریکا با هویت معلوم در پوششهای مختلف به ایران و برخی از استانهای کشور سفر کردهاند که از جمله اهداف آنها، ایجاد موسسهای در قالب فعالیتهای زیست محیطی بوده و طبق اسناد موجود، این موسسه در حدود یک دهه قبل در ایران با طراحی آمریکاییها برای تحقق اهداف مدنظر سرویسهای اطلاعاتی سازمان سیا و موساد و جمعآوری اطلاعات طبقه بندی شده در حوزههای دفاعی و موشکی کشور ایجاد شده است.»
دولتآبادی اتهام عضویت و پشتیبانی مالی موسسه زیست محیطی میراث پارسیان را داشتن سه تابعیت و اتهام کاووس سیدامامی که در زندان به طرز مشکوکی درگذشت را دو تابعیتی بودن او دانسته و افزوده است: «عضو موثر و مدیر این موسسه کاووس سیدامامی دارای تابعیت مضاعف کانادا و از مرتبطان اصلی افسراطلاعاتی آمریکا در ایران بوده به نحوی که این افسر اطلاعاتی در سفر به ایران در منزل کاووس سیدامامی استقرار مییافته است. این شبکه در پوشش اجرای پروژههای علمی و زیست محیطی نسبت به جمعآوری اطلاعات مورد نیاز اقدام مینموده است.»
بیشتر بخوانید: مشاهده ویدئوی “خودکشی” سیدامامی در زندان و “پنهانکاری حکومتی”
دادستان تهران در ادامه اعضای موسسه “حیات وحش میراث پارسیان” را متهم کرده است که “در برخی از مناطق استراتژیک کشور تعدادی دوربین در ظاهر برای رصد امور زیست محیطی نصب کرده بودند که در واقع پوششی برای رصد فعالیتهای موشکی کشور بوده و تصاویر و اطلاعات ثبت شده را برای بیگانگان ارسال می نمودهاند.”
کاووس سیدامامی، استاد دانشگاه و مدیر موسسه حیات وحش میراث پارسیان در اوایل بهمن ماه بازداشت شد. هومن جوکار مدیر پروژه یوز آسیایی، مراد طاهباز فعال محیط زیست و میراث فرهنگی و همچنین نیلوفر بیانی همسر جوکار، مشاور سابق محیط زیست سازمان ملل و برنامهریز مؤسسه حیات وحش از همکاران سیدامامی بودند که همزمان با او دستگیر شدند.
کاووس سیدامامی روز ۱۹ بهمن به طرز مشکوکی در زندان جان باخت و دستگاه قضایی علت آن را “خودکشی” اعلام کرد. اظهارات دادستان تهران در حالی عنوان میشود که توضیح قوه قضائیه در مورد مرگ کاووس سیدامامی با ناباوری افکار عمومی مواجه شده و فشار بر این قوه برای توضیح واقعیت ماجرا رو به فزونی است.
از سوی دیگر، با توجه به رویههای بحثانگیز قضایی و بازجویی در ایران، در باره صحت و سقم اتهامات تازه دولتآبادی علیه اعضای موسسه میراث پارسیان نیز ابهامات زیادی وجود دارد و ارزیابی این اتهامات بدون دسترسی یک گروه مستقل و بیطرف به متهمان غیرممکن تلقی میشود.