العربیه:اعلام دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا از تصمیم خود مبنی بر خارج كرىن نیروهای آمریکایی از سوریه آنهم بلافاصله پس از شکست داعش، نقطه عطفی در سیاست کلی آمریکا در منطقه به شمار میرود، بخصوص که اظهارات مقامات جدید ایالات متحده آمریکا در رابطه با مبارزه علیه داعش و ایران در آغاز فعالیت دولت ترامپ نسبت به سخنان کنونی آنها بسیار جدیتر، تندتر و متفاوت بود.
محافظهکاران و نشانههای آغاز تغییر در سیاست آمریکا
در هفتههای اول آغاز به کار دولت ترامپ، طیف سیاسی بسیار گستردهای در آمریکا بر این باور بود که تصمیم دولت پیشین دموکراتها به ریاست جمهوری باراک اوباما برای خروج نیروهای آمریکا از عراق اشتباه بزرگی بود که پیامدههای آن به نفوذ بیش از حد ایران در عراق و بازگشت افراط گرایی و ظهور تشکیلات داعش در این کشور منجر شد.
مقامات دولتی آمریکا معتقد بودند که جنگ علیه داعش باید شدت بگیرد و به همان اندازه باید جلوی ایران و تعرض هر چند گاه نیروهای این کشور به کشتیهای آمریکا در خلیج و اهانت آنها به سربازان و ملوانان آمریکایی در زمان اوباما باید پاسخ محکم داده شود و در صورت نیاز از نیروی نظامی علیه تحرکات تهران استفاده شود. ترامپ و متیس وزیر دفاع وی در برابر ایران بسیار واضح و روشن بودند آنها اعلام کردند که ایران بزرگترین خطر در منطقه است و همان روزها مشاور امنیت ملی آمریکا نسبت به فعالیتهای موشکی ایران به شدت هشدار داد.
ژنرال فلین که یکی از ژنرالهای محافظه کار آمریکا است به عنوان الگوی سياست جدید آمريكا در قبال رویدادهای منطقه خاورمیانه برای مشاور امنیت ملی خاورمیانه تعیین شد و دریک هاروی یکی از نظامیان تندرو نیز در کنار او قرار گرفت تعیین چنین شخصیتهای نقشه سیاست جدید آمریکا در منطقه را نمایان میکرد.
اعزام 10 هزار سرباز آمریکایی به سوریه برای جلوگیری از نفوذ ایران
سرهنگ دریک هاروی، بیش از یک بار در باره سناریوهای جدید آمریکا و استفاده از نیروهای نظامی از جمله اعزام نیروی 10 هزار نفره به سوریه سخن گفت.
اعزام نیروهای آمریکا در مرحله اول برای شکست داعش و سپس برای حضور نظامی آمریکا در سوریه و ایجاد مانعی در برابر نفوذ روسیه و ایران مطرح شده بود.
ژنرال هاروی گفته بود که باید جنگی فرسایشی عله روسیه و ایران را در سوریه ادامه داد تا این دو نیروی خود را در این نقطه از دست بدهند و متضرر شوند او برای این کار پیشنهاد داده بود که از تاکتیکهای زمان جنگ سرد استفاده شود.
او همچنین خواستار قطع راه سریعی که ایران تلاش میکند از طریق آن تهران را به بغداد، دمشق و بیروت وصل کند، شد.
از نظر این ژنرال آمریکایی حضور آمریکا باعث می شود که ایران هزینه بیشتری علیه سوریه مصرف کند ایران اکنون سالیانه 14 میلیارد دولار صرف جنگ فرقه گرایانه خود در سوریه میکند.این ژنرال آمریکایی معتقد است که سوریه مکان مناسبی برای هدر کردن قدرت مالی رژیم ایران و کشته شدن افراد نظامیاش است و این یکی از برنامههای آمریکا برای تضعیف ایران در آینده است. ژنرال فلین مدت طولانی در مقام خود نماند و جای خود را به ژنرال “مکمستر” داد. ژنرال مکمستر نیز از محافظهکاران کاخ سفید به شمار میرود او به دنبال طرحی در سوریه است که ایالات متحده کمترین ضرری در سوریه نبیند اما در عین حال بزرگترین ضربه را به رقیبان خود وارد کند.
اغلب مشاوران ترامپ رئيس جمهور آمريكا علاقهای به دخالت عمیق آمریکا در امور خاورمیانه ندارد، بلكه بر شكست گروه تروریستی داعش تمرکز دارند و آن را هدف اصلی، مستقيم و كوتاه مدت خود می دانند اما در باره مشكل ايرانی معتقدند که مشکل ایران در ریشه باید از بین برود نه در حاشیه و منظور آنها خود رژیم ایران باید مورد هدف قرار گیرد نه دستنشاندگان و مزدوران آن در اینجا و آنجا.
ترامپ برای تحقق برنامههای جدید خود تیلرسون را برای پست وزارت خارجه و ژنرال متیس را برای وزارت دفاع تعیین کرد و تیم دیپلماسی را روانه مذاکرات ژنو کرد. اما همه نقشههای ترامپ به تدریج تغییر یافت 10 هزار سرباز آمریکایی به 2 هزار سرباز تقلیل یافت.
فشار بر ترامپ برای تغییر برنامه خروج از سوریه
وقتی ترامپ طرح خروج نیروهای آمریکایی از سوریه را داد، برای بسیاری از آمریکاییها بار دیگر پیامدهای خروج اوباما از عراق را در ذهن آنان تداعی کرد. اغلب تحلیگران به ترامپ یادآوری کردند که خروج نیروهای آمریکا از سوریه در شرایط کنونی به همان اندازه اشتباه خواهد بود که اوباما با تصمیم خروج نیروهای آمریکا از عراق مرتکب آن اشتباه شد. به همین دلیل فشارها بر ترامپ باعث شد که او قانع شود و دو باره تصمیم خود را تغییر دهد و بقای نیروهای آمریکا در سوریه را برای مدتی نامشخص اعلام کند.
اهمیت دادن ترامپ مسائل داخلی آمریکا و تحقق وعدههایش در انتخابات ریاست جمهوری
مسائل زیادی در اطراف ترامپ اتفاق افتاد نخستین اتفاق رئيس جمهور آمريکا و اطرافیانش مرتب از ضرورت خروج سریع نیروهای آمریکا از سوریه را سخن می گویند ترامپ معتقد است که سوریه بهتر است به قدرتهای منطقهای و روسیه واگذار شود چون برای ترامپ منافع استراتژیک بلند مدت یا تجاری برای ایالات متحده در سوریه وجود ندارد.
گفتنی است که برخی تحلیلها میگویند پشت کردن آمریکا به کردها در سوریه و اعلام ترک سوریه نشان از توافق میان ترکیه و ایالات متحده است. ترکیه عضو مهم پیمان نظامی ناتو و از کشورهای منطقه بسیار موثر بر سوریه از طریق مخالفان اسد.
ترامپ الان از حلقه ناهمگون که در اطرافش بودند رهایی یافته او تیلرسون را وزارت خارجه بیرون انداخت و مکمستر و جون کیلی هم در حال ترک کاخ سفید هستند. ترامپ این روزها به گفتمان «پوپلیستی» خود روی آورد و بیشتر به امور داخلی کشور روی آورد.او اکنون بر مسئله ساختن دیوار مرزی میان مکزیک و آمریکا و نیز موضوع حمایت از صنایع داخلی آمریکا با گذاشتن قانون مالیات بر کالاهای چینی تاکید دارد و با این برنامهها می خواهد این باور را در میان کسانی که به او را دادند، تقویت کند او در شعارهای انتخاباتی گفته اول آمریکا.
ترامپ روز 29 مارس اعلام کرد که نیروهای آمریکا به زودی سوریه را ترک خواهند کرد.
رئیس جمهوری ایالات متحده روز 3 آوریا گفته خود را تکرار کرد که نیروهای نظامی آمریکا «به زودی» از سوریه خارج خواهند شد. پرزیدنت ترامپ با بیان این که ما کار داعش را تمام کردیم گفت «ما از سوریه بیرون میرویم، خیلی زود.»
نیروهای نظامی آمریکا در سوریه علیه گروههای افراطی، به ویژه داعش، در حال جنگ هستند و از کردهای سوری در این راه حمایت میکنند. ایران و روسیه در جنگ داخلی هفت ساله سوریه از نیروهای دولت بشار اسد رئیس دولت حاکم بر دمشق حمایت کرده، و ترکیه و آمریکا از مخالفان اسد هستند.
ترامپ و معاونانش اکنون دیگر از رویارویی ایران در سوریه سخن نمی گویند یکی از مقامات آمریکایی گفته است که مقامات کاخ سفید دیگر حتی یک جمله هم در باره مقابله با ایران در سوریه در جلسات شورای امنیت ملی نمیگویند.