RFI
کوفَس*، کمپانی بیمۀ تجارت خارجی فرانسه، ارزیابی خود را از ایمنی سرمایه و دادوستد در کشورهای مختلف در سه ماهۀ اول سال ٢٠١٨ منتشر کرد. در این ارزیابی ایران، در کنار پانزده کشور دیگر، در زمرۀ پرخطرترین کشورها برای تجارت قرار گرفته است. کوفَس از مهمترین سازمانهای سنجش و برآورد خطرات و ایمنی داد و ستد و سرمایه گذاری در جهان است و ارزیابیهای آن پایۀ فعالیت شرکتها و بانکهای بزرگ قرار میگیرد.
نقشۀ ارزیابی کوفَس از خطرات و ایمنی سرمایه و تجارت در کشورهای گوناگون جهان نشان میدهد که ایران در زمرۀ کشورهائی قرارگرفته است که در آنها تهدیدات علیۀ هرگونه دادوستدی «بیش از حد زیاد» برآورد شده است. این گروه پرخطرترین کشورها را برای ایمنی سرمایه و تجارت در بر می گیرد و در آنها احتمال اینکه مطالبات طرفین تجاری قابل وصول نباشد «بیش از حد زیاد» است.
لیبی، سودان، یمن، سوریه، عراق، افغانستان، زیمبابوه، ونزوئلا و کرۀ شمالی از جمله دیگر کشورهائی هستند که در این گروه در کنار ایران قرار دارند.
کوفَس تهدیداتی را که در زمینۀ ایمنی سرمایه و تجارت با کشورهای مختلف وجود دارد، بر اساس سنجش دادههای اقتصاد کلان، جوّ تجاری نظیر تضمینهای قانونی و قابلیتهای اجرائی احکام قضائی، و آگاهیهای ملموس از واقعیت زندگی اقتصادی برآورد میکند. بر اساس این ارزیابی، ١۶٠ کشور جهان در ٨ گروه مختلف از «کم خطرترین» تا «پر خطرترین» دسته بندی شدهاند. چهار گروه نخست از کشورهائی تشکیل شده است که با فواصل مختلف، پیش از خط خطر قرار دارند و چهار گروه بعدی کشورهائی را در بر میگیرد که در آنسوی این خط در منطقۀ خطر واقع شدهاند.
آلمان، اتریش، سوئیس، نروژ و هلند تنها ۵ کشوری هستند که خطر عدم بازپرداخت سرمایهها و مطالبات در آنها تقریباً نامحتمل است. در گروه دوم که «کم خطر» نامیده شده است، شماری از کشورهای صنعتی پیشرفته قرار دارند. فرانسه، آمریکا، سوئد، فنلاند، استونی، اسپانیا، پرتغال، ژاپن و استرالیا از جمله کشورهای این گروه محسوب میشوند.
گروه پنجم، گروه کشورهائی که تهدیدات در آنها «نسبتاً زیاد» است، با روسیه و چین آغاز میشود و کشورهائی نظیر مصر، افریقای جنوبی، برزیل، آرژانتین و مکزیک را نیز در بر میگیرد.
کوفَس ٧٢ سال پیش توسط دولت فرانسه برای ارائۀ خدمات در زمینۀ تجارت و سرمایه گذاری خارجی و از جمله بیمۀ دادوستدهای بینالمللی ایجاد شد. این کمپانی به این منظور به سنجش خطرات و ارزیابی ایمنی در این زمینه روی آورد و در این کار ابزارهای علمی و عملی پراعتباری آفرید و روش و دانش کارشناسانهای را پایه گذاری کرد. کوفَس اینک به عنوان یک شرکت خصوصی فعالیت میکند.