ارتش اسرائیل روز دوشنبه ٢٢ مرداد حملات خود به مواضع شبهنظامیان فلسطینی در خانیونس را ادامه داد.تشکیلات بخش بهداشت حماس در نوار غزه بدون تفکیک میان نظامیان و غیرنظامیان مدعی شد دستکم ۱۶ تن در نتیجه حملات اسرائیل به خانیونس کشته و شماری دیگر زخمی شدند.
با تداوم درگیریها در غزه، حماس روز یکشنبه در بیانهای درباره مذاکرات پیشرو با میانجیگری مصر و قطر در روز پنجشنبه گفت اسرائیل باید طرح پیشنهادی جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، را بپذیرد.حماس به رغم کارشکنیهای مکرر خود مدعی شد اسرائیل با طرح پیشنهادی بایدن مخالفت میکند.
این در حالی است که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، پیشتر گفته است حتی یک میلیمتر از طرح پیشنهادی جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، فاصله نگرفته و به حماس نیز اجازه نخوهد داد حتی یک میلیمتر از آن فاصله بگیرد.
نتانیاهو روز شنبه ٢٣ تیر گفته بود حماس خواستار ٢٩ تغییر در طرح بایدن شده و او به تیم مذاکرهکننده اسرائیلی و آمریکاییها گفته حتی اجازه یک تغییر را در طرح رئیس جمهوری آمریکا نخواهد داد.
همزمان با درگیریهای اسرائیل و ستیزهجویان فلسطینی در غزه، ایالات متحده آمریکا سرگرم تغییر آرایش نظامی خود در منطقه خاورمیانه است.پنتاگون روز یکشنبه اعلام کرد لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، فرمان داده است که ناوگروه ضربت آبراهام لینکلن، مجهز به جتهای جنگنده اف-۳۵سی، هرچه زودتر وارد منطقه تحت کنترل سنتکام شود.
وزیر دفاع آمریکا همچنین دستور داده است که زیردریایی یواساس جورجیا نیز به منطقه تحت کنترل فرماندهی مرکزی ایالات متحده، سنتکام، برود.
این در حالی است که باراک راوید خبرنگار وبسایت اکسیوس میگوید یوآف گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، معتقد است که تحرکات اخیر نظامی جمهوری اسلامی نشان از آمادهسازی برای انجام یک حمله گسترده به اسرائیل دارد.در پی کشته شدن اسماعیل هنیه، رئیس شاخه سیاسی گروه فلسطینی حماس در تهران در دهم مرداد ماه، حکومت ایران ضمن مسئول دانستن اسرائیل، تهدید به اقدام تلافیجویانه کرده است. رادیو آمریکا
- رادیو فردا:حماس خواستار اجرای طرح بایدن به جای مذاکرات بیشتر برای آتشبس در غزه شد
حماس از کشورهای میانجی در مذاکرات آتشبس غزه خواست که به جای مذاکره بیشتر، طرحی را که جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، برای آتشبس پیشنهاد داده است، اجرا کنند.
بیانیه این گروه که حمله مرگبار آنها به اسرائیل در روز ۷ اکتبر، آتش جنگ کنونی را برافروخت، روز یکشنبه و فردای یکی از خونینترین حملات اسرائیل به نوار غزه طی بیش از ۱۰ ماه جنگ منتشر شده است.
کشورهای میانجی مذاکرات در پی تشدید تنشها در منطقه به دلیل ترور اسماعیل هنیه، رهبر حماس، از اسرائیل حماس دعوت کرده بودند تا برای دستیابی به توافقی برای آتشبس و آزادی گروگانها، مذاکرات خود را از سربگیرند.
اسرائیل که نخست وزیرش، بنیامین نتانیاهو، متهم به طولانی کردن جنگ با مقاصد سیاسی است، دعوت ایالات متحده، قطر و مصر برای دور جدید مذاکرات را که قرار بوده از روز پنجشنبه آغاز شود پذیرفته است.
اما حماس اعلام کرد که به جای یک دور جدید مذاکرات یا طرحهای جدید خواستار اجرای طرحی است که جو بایدن در روز ۳۱ مه (۱۱ خرداد) آن را ارائه کرده و شورای امنیت سازمان ملل نیز بر آن صحه گذاشته است.
بیانیه این گروه میگوید که حماس «از میانجیها میخواهد طرحی را که قبلا این جنبش پیشنهاد شده است اجرا کنند… که بر اساس دیدگاه جو بایدن و قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل مکتحد است و [اسرائیل] غاصب را نیز مجبور میسازد که از آن تبعیت کند».
طرح پیشنهادی جو بایدن سه مرحلهای است که مرحله نخست شامل «آتشبس کامل» به مدت شش هفته میشود. در این مرحله همچنین نیروهای اسرائیلی از «تمام مناطق پرجمعیت غزه» عقبنشینی میکنند و حماس نیز «شماری» از گروگانهایی را که در حمله ۷ اکتبر ربوده است، شامل زنان، سالخوردگان و مجروحان، آزاد میکند.
در مرحله دوم که آن هم شش هفته به طول خواهد انجامید، نیروهای اسرائیلی به طور کامل از نوار غزه عقبنشینی میکنند و حماس «همه گروگانهای باقیمانده زنده» را آزاد خواهد کرد.
بایدن گفته است که اگر طرفین به این توافق ملزم بمانند، آنگاه توقف دائم درگیریها را خواهیم داشت و پس از آن نیز مرحله سوم آغاز میشود که شامل بازسازی غزه و برقراری ثبات در این منطقه، تحت حمایت ایالات متحده و جامعه بینالمللی است.
بیانیه حماس یک روز پس از حمله هوایی اسرائیل به مدرسه تابعین در شهر غزه منتشر شده است. حمله به این مدرسه که پناهگاه آوارگان فلسطینی بوده است طبق آمار وزارت بهداشت غزه که تحت کنترل حماس است ۹۳ کشته بر جای گذاشته است.
این حمله موج واکنشهای جهانی را به دنبال داشته اما اسرائیل ادعا میکند که اعضای گروه افراطی حماس در این مدرسه مخفی شده بودند و عملیات علیه شهروندان و نیروهای اسرائیلی را از آنجا هدایت میکردند.