آمریکا روز سه شنبه اعلام کرد بسیار غیرمحتمل است که قدرت های اروپایی بتوانند در اجرای سازو کار جدید برای تجارت با ایران به گونه ای عمل کنند که از پولشویی و یا تامین مالی تروریسم جلوگیری شود و همین مسئله چشم اندازی را برای اعمال تحریم های تازه آمریکا باز می کند.
فرانسه، بریتانیا و آلمان با ثبت و راه اندازی ساز و کاری ویژه موسوم به اینستکس در صدد حمایت از اقتصاد ایران برآمده اند تا از این راه ضمن تلاش برای حفظ برجام بخشی از معاملات تجاری را که مشمول تحریم های آمریکا هستند مورد حمایت قرار دهند.
سه کشور عضو اتحادیه اروپا در واقع با توسل به کانال مالی در صدد متقاعد کردن ایران به پایبندی به تعهدات قید شده در توافقنامه هسته ای هستند و در ازای آن به تهران کمک می کنند تا از این طریق به نوعی تحریم های تجاری اعمال شده از سوی واشنگتن را دور بزند.
کشورهای یاد شده در عین حال تاکید دارند که اینستکس پایبند به قوانین مشروع مالی خواهد بود که از سوی گروه اقدام مالی در پاریس تدوین و تهیه شده است؛ در حالی که ایران هنوز لوایح مرتبط با اف ای تی اف را که بخشی از این قوانین به شمار می روند به صورت کامل تصویب و اجرایی نکرده است.
از سوی دیگر خبرگزری رویترز با انتشار گزارشی در این خصوص به نقل از یک مسئول اروپایی آورده است: «عدم شفافیت در سیستم مالی ایران به وضوع مشکلی اساسی است که همکاری با اتحادیه اروپا را دچار مشکل خواهد کرد.»
منبع یاد شده تصریح کرده است که انطباق اینستکس با قوانین گروه اقدام مالی به عنوان یک پیش شرط مطرح نشده اما بسیار روشن است که تلاش طرف ایرانی برای هرچه شفاف تر کردن اقتصاد این کشور به اجرایی شدن این ساز و کار کمک خواهد کرد. وی در ادامه تاکید کرد که ایران در این زمینه تاکنون قدم های مناسبی برنداشته است.
این سخنان در حالی مطرح می شود که محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در گفتگو با خبرگزاری روسی «ریانووستی» مدعی شده است که کشورش در آستانه امضای توافقی برای فروش نفت به اتحادیه اروپا است که به موجب آن معامله نفتی بدون درنظر گرفتن تحریم های آمریکا انجام خواهد شد.
سیکال ماندلکر، معاون وزارت خزانهداری ایالات متحده در امور مقابله با تروریسم و اطلاعات مالی در این خصوص گفته است که پایبندی به قوانین گروه اقدام مالی برای طرف ایرانی کانال تجاری اینستکس بسیار دشوار به نظر می رسد زیرا ایران کشوری است که بخش مهمی از اقتصاد آن غیر شفاف و مرتبط با نهادهایی نظیر سپاه پاسداران انقلاب است که تحت تحریم های آمریکا قرار دارند.
خانم ماندلکر که از وی به عنوان یکی از اصلی ترین طراحان و مسئولان اجرای مجازات های آمریکا بر ضد ایران نام برده می شود در ادامه می افزاید: «سوال من این است که چطور این امر ممکن است …آنهم با کشوری نظیر ایران که سپاه پاسداران نقش بسیار بزرگی در اقتصاد دارد اما این نقش به اشکال و وجوح مختلف پنهان شده است.»
واشنگتن پیشتر اروپا را به تلاش برای جلوگیری از منزوی شدن تهران پس از خروج دولت ترامپ از توافق هسته ای ایران با قدرت های جهانی متهم کرده بود.
این در حالی است که اعمال تحریم های جدید بر ضد ایران و وضع محدودیت های جدید بر سر اجرای برخی از فعالیت های مجاز در قالب برجام که با هدف فلج کردن اقتصاد این کشور صورت می گیرد بسیاری از مسئولان اروپایی را نسبت به پتانسیل موجود برای حفظ این توافقنامه هسته ای دچار شک و تردید کرده است.
ایران در نامهای به ۱+۴ کاهش تعهدات برجامی خود را اعلام میکند
بر اساس گزارشی که ایرنا، خبرگزاری رسمی ایران روز سه شنبه منتشر کرد وزیر امور خارجه ایران قرار است روز چهارشنبه به صورت رسمی تصمیم کشورش را برای کاهش تعهدات در چارچوب برجام به اطلاع امضاء کنندگان این توافقنامه برساند.
از سوی دیگر خبرگزاری رویترز نیز با انتشار گزارشی مدعی شد که حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران روز چهارشنبه در جریان سخنانی سیاست های جدید کشورش را در قبال توافق هسته ای وین به صورت رسمی اعلام خواهد کرد.
این در حالیست که برخی از رسانه های خبری در ایران از جمله خبرگزاری صدا و سیما با استناد به سخنان یک منبع نزدیک به سیاست های هسته ای اعلام کرده است که تهران به زودی در اعتراض به تحریم های واشنگتن و ناکارآمدی سیاست های حمایتی اروپا بخشی از فعالیت های هسته ای خود را از سر خواهد گرفت.یورونیوز