روزنامه هاآرتص سندی از ۵۶ سال پیش را که اخیرا از طبقهبندی خارج شده است منتشر کرده که فاش میکند سیاست موسوم به «ابهام عمدی» درباره توان هستهای اسرائیل چگونه زاده شد.
ناظران و نهادهای متعدد بینالمللی بارها ادعا کردهاند که اسرائیل دهها سال است توانمندی اتمی با ماهیت نظامی دارد اما دولت اسرائیل سیاست «ابهام عمدی» را در پیش گرفته و از تایید یا تکذیب این گونه ادعاها سر باز میزند.
برخی گزارشها شمار کلاهکهای اتمی اسرائیل را دستکم دویست مورد ذکر کرده و گفتهاند تلآویو موشکهای بلندبردی، از جمله موشک «یریخو»، برای حمل این کلاهکها در اختیار دارد و زیردریاییهایی که آلمان به این کشور داده نیز دارای قابلیت شلیک اتمی هستند.
سندی که هاآرتص به تازگی منتشر کرده، در واقع به مفاد نشستی محرمانه در ۹ ژوئیه ۱۹۶۳ (تیر ۱۳۴۲) در اورشلیم/بیتالمقدس اشاره دارد که ریاست آن با لوی اشکول، نخست وزیر وقت است که تنها دو هفته بود که جانشین داوید بن گوریون، اولین نخست وزیر اسرائیل شده بود.
در آن زمان حدود ۱۵ سال از تأسیس اسرائیل میگذشت و تأسیسات اتمی «دیمونا» اندکی پیش از این جلسه افتتاح شده بود.
یکی از حاضران در این جلسه شیمون پرز بود که بعدها از او به عنوان پدر کوره اتمی دیمونا نام برده شد.
بر پایه سند تازه انتشاریافته، لوی اشکول در این جلسه به سردبیران روزنامههای اسرائیلیِ مورد اعتماد نهادهای امنیتی میگوید که هیچ مطلبی درباره توان اتمی تأسیسات دیمونا منتشر نکنند و از ذکر کمکهای فرانسه در دستیابی اسرائیل به توان هستهای نیز خودداری کنند.
به نوشته هاآرتص، خواسته اشکول از سردبیران روزنامههای وقت، که در نبود تلویزیون به عنوان رسانه اصلی اسرائیل قلمداد میشدند، در واقع این بود که «کور، کر و لال» باشند.
پیش از این جلسه نیز مقامهای اسرائیل چند نشست دیگر با مسئولان ارشد روزنامهها درباره کوره دیمونا برگزار کرده بودند و برداشت طرفین این بود که اسرائیل به توان اتمی دست یافته اما نباید این راز را برملا کرد.
لوی اشکول در جلسه ژوئیه ۱۹۶۳ به مسئولان روزنامهها تأکید میکند که از انتشار هر مطلبی که از آن برداشت شود اسرائیل به توان نظامی هستهای دست یافته جدا بپرهیزند.رادیو فردا