شورشیان شهر دمشق را تصرف کردند!

آخرین اخبار از رسانه ها:

مرور آخرین تحولات سوریه

BBC: روسیه: اسد پس از مذاکره با طرف‌های درگیر «استعفا کرد»؛ ایران خواستار پایان سریع درگیری نظامی در سوریه شد

ساعاتی پس از سرنگونی حکومت بشار اسد و تصرف دمشق به دست مخالفان، وزارت خارجه روسیه در بیانیه‌ای گفت بشار اسد پس از مذاکره با «تعدادی از طرف‌های درگیر در جنگ داخلی» «از ریاست‌جمهوری کناره‌گیری و کشور را ترک کرد و دستورهایی برای انتقال مسالمت‌آمیز قدرت صادر کرده است.» بنابر گزارش‌ها بشار اسد سوریه را ترک کرده اما معلوم نیست اکنون کجاست. در همین حال گزارش شده است که اسرائیل چند پایگاه نظامی ارتش سوریه و همچنین محله مزه در دمشق را که سفارت ایران در آن واقع است بمباران کرده است.

شورشیان به رهبری گروه‌های اسلام‌گرا روز یکشنبه ۱۸ آ‌ذر پایان حکومت بشار اسد، رئیس‌جمهور مخلوع سوریه، را اعلام و با تصرف دمشق، او را وادار به فرار کردند.

…………………..

پایان حکومت بشار اسد چگونه رقم خورد؟ ۱۱ روز تا سقوط دمشق

پیشروی سریع شورشیان در روزهای اخیر، جنگی چندساله را که در سال ۲۰۱۱ با سرکوب اعتراضات ضدحکومتی توسط نیروهای اسد آغاز شده بود، دوباره شعله‌ور کرد. این جنگ در سال‌های اخیر به‌طور نسبی خاموش شده بود.

هفت آذر

گروه جهادی «هیئت تحریر الشام» حمله‌ای غافلگیر‌کننده‌ را به ارتش سوریه در استان شمالی حلب آغاز کرد. درگیری‌های این روز به گفتهٔ دیده‌بان حقوق بشر سوریه بیش از ۱۳۰ کشته برجای گذاشت.

این حمله توسط «هیئت تحریر الشام» که کنترل بخش‌های زیادی از منطقه ادلب و مناطقی در حلب، حما و لاذقیه را در اختیار داشت، با همکاری دیگر گروه‌های هم‌پیمان آغاز شد.

هشت آذر

حملهٔ «هیئت تحریر الشام» در زمانی حساس برای سوریه و منطقه آغاز شد، زیرا آتش‌بسی شکننده میان حزب‌الله و اسرائیل در لبنان، همسایهٔ سوریه، به اجرا درآمده بود. شورشیان همچنین بزرگراه ارتباطی حلب به دمشق را قطع کردند.

۹ و ۱۰ آذر

جهادی‌ها مناطق تحت کنترل دولت در حلب را گلوله‌باران کردند و در حمله‌ای سریع وارد این شهر شدند. این اقدام علیه نیروهای حکومت سوریه که تحت حمایت ایران و روسیه قرار داشت، صورت گرفت.

جنگنده‌های روسیه در پاسخ به این اقدام برای اولین بار از سال ۲۰۱۶، به شهر حلب حمله کردند.

شورشیان ظرف یک روز کنترل بخش عمده‌ای از حلب را در دست گرفتند و بیش از ۸۰ شهر و روستا را در شمال سوریه تصرف کردند.

در همین راستا سرگئی لاوروف، وزیر خارجهٔ روسیه، با همتایان ایرانی و ترکیه‌ای خود تماس گرفت و نسبت به تشدید خطرناک درگیری‌ها ابراز نگرانی کرد.

۱۱ آذر

رئیس دیده‌بان حقوق بشر سوریه اعلام کرد: «شهر حلب برای نخستین‌بار در بیش از یک دههٔ گذشته از کنترل نیروهای رژیم سوریه خارج شده است.»

در همین حال عباس عراقچی، وزیر خارجهٔ ایران، به دمشق سفر کرد و پیش از عزیمت گفت تهران به «حمایت قاطعانهٔ خود از دولت و ارتش سوریه» ادامه خواهد داد.

همزمان آمریکا و متحدانش شامل فرانسه، آلمان و بریتانیا خواستار «کاهش تنش‌ها» شده و بر ضرورت حفاظت از غیرنظامیان و زیرساخت‌ها تاکید کردند.

۱۲ آذر

ولادیمیر پوتین و مسعود پزشکیان، روسای جمهور روسیه و ایران، حمایت بی‌قید و شرط خود را از حکومت سوریه اعلام کردند.

۱۵ آذر

شورشیان پس از نبردهای شدید با نیروهای اسد شهر حما، چهارمین شهر بزرگ سوریه، را تصرف کردند.

ابومحمد الجولانی، رهبر شورشیان، اعلام کرد پس از تصرف این شهر، «هیچ انتقامی» در کار نخواهد بود.

سفارت چین با ارسال اطلاعیه‌ای فوری از شهروندان خود خواست خاک سوریه را ترک کنند.

۱۶ آذر

شورشیان به نزدیکی حمص، معروف به «پایتخت انقلاب»، رسیدند. الجولانی هدف این عملیات را سرنگونی حکومت اسد دانست و تأکید کرد: «ما حق استفاده از تمام ابزارهای موجود برای رسیدن به این هدف را داریم.»

همزمان نیروهای سوری و شبه‌نظامیان تحت حمایت ایران از دیرالزور شرقی و مناطق اطراف آن عقب‌نشینی کردند؛ منطقه‌ای که میزبان مستشاران ایرانی بود که از سال ۲۰۱۱ در پی حمایت جمهوری اسلامی ایران وارد سوریه شده بودند.

بر اساس گزارش دیده‌بان حقوق بشر سوریه، بیش از ۸۲۰ نفر، از جمله ۱۱۱ غیرنظامی، در این عملیات کشته شدند. خشونت‌ها باعث آوارگی ۲۸۰ هزار نفر شد و سازمان ملل هشدار داد این تعداد می‌تواند به ۱.۵ میلیون نفر برسد.

۱۷ آذر

شورشیان حمص را تصرف کردند و رهبر «هیئت تحریر الشام» اعلام کرد: «دمشق منتظر شماست.»

وزارت دفاع سوریه اخبار مربوط به عقب‌نشینی نیروهای ارتش از اطراف دمشق را رد کرد. در همین حال رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، که دولت او از برخی گروه‌های مسلح در شمال سوریه حمایت می‌کند، گفت: «سوریه از جنگ، خون و اشک خسته شده است.»

همزمان حزب‌الله لبنان دو هزار جنگجو برای دفاع از مواضع خود به سوریه اعزام کرد.

۱۸ آذر

ارتش و سایر نیروهای امنیتی از فرودگاه بین‌المللی دمشق عقب‌نشینی کردند و به گفتهٔ دیده‌بان حقوق بشر سوریه، بشار اسد کشور را ترک کرده است.

شورشیان وارد دمشق شدند و پایان حکومت اسد را اعلام کردند. این اقدام باعث شد تا مردم به خیابان‌ها آمده و جشن بگیرند.

محمد الجلالی، نخست‌وزیر سوریه، اعلام کرد آماده است با هر رهبری که توسط مردم انتخاب شود، همکاری کند و برای انتقال قدرت آماده است.


شورشیان با حضور در تلویزیون دولتی سوریه اعلام کردند دولت بشار اسد سقوط کرده است و زندانیان سیاسی آزاد می‌شوند.


بر اساس گزارش‌ها، بشار اسد با هواپیما دمشق را به مقصدی نامعلوم ترک کرده است.


برخی از مردم سوریه با انتشار خبر سقوط حکومت بشار اسد در شهرهای بزرگ به شادی پرداخته‌اند.


به گفته هیئت تحریر شام، بزرگترین گروه مخالفان مسلح، شماری از نیروهای دولتی در دیرالزور خود را به شورشیان تسلیم کرده‌اند.


در مرز سوریه و لبنان، جمعیت بزرگی از سوری‌ها برای بازگشت به کشورشان تجمع کرده‌اند.


نخست‌وزیر سوریه گفته است آماده همکاری با هر رهبری است که مردم انتخاب کنند تا انتقال قدرت به‌آرامی انجام شود.


تصاویری از ورود مهاجمان به ساختمان سفارت ایران و تخریب اموال آن در دمشق منتشر شده است.

…………………..

«چشم‌پزشک خجالتی» که به حکومت ۵۴ ساله خاندان اسد در سوریه پایان داد
سقوط حکومت بشار اسد در نخستین ساعات بامداد یک‌شنبه ۱۸ آذر به ۱۴ سال کوشش پیگیر او برای حفظ قدرت در جریان جنگ داخلی سوریه پایان داد.

سقوط اسد در تضاد کامل با نخستین ماه‌های به قدرت رسیدن او در ۲۴ سال پیش بود؛ زمانی که پس از سه دهه تسلط بلامنازع پدر قدرتمندش بر سوریه، به عنوان یک چشم‌پزشک تحصیل‌کرده در بریتانیا با ۳۴ سال سن با رفتار آرام خود این امید را ایجاد کرده بود که از عملکرد خشونت‌بار پدر دور شود و رویکردی نوین در قبال مردم کشور و حکومت‌مداری در پیش گیرد.

اما دکتر اسد جوان نیز در نخستین سال حکومتش، زمانی که یک هزار روشنفکر با درخواست نظام مردمسالاری چندحزبی، نامه‌ای منتشر کردند، دستگاه اطلاعاتی مخوفی را که پدرش در طول حکومت خود برپا و گسترش داده بود، به کار گرفت.

………………….

محمدجواد اکبرین: تمام سنگرهای محور مقاومت ایران از دست رفته است

هواداران جمهوری اسلامی ایران هنوز باورشان نمی‌شود که در سوریه و به این سرعت چه اتفاقی افتاد.

برخی معتقدند حکومت جمهوری اسلامی اول خودش و بعد هوادارانش را فریب داد. دیدگاه محمدجواد اکبرین تحلیل‌گر مسائل ایران در پاریس را در این زمینه بشنوید.

https://rfe-audio-ns.akamaized.net/frd/2024/12/08/362e5cd3-333c-4f9c-b225-46e93a4fbf78.mp3?download=1

………………….

سفارت ایران در دمشق غارت شد

خبرگزاری آسوشیتدپرس تصاویری را از ورود مخالفان مسلح بشار اسد به ساختمان سفارت ایران در دمشق منتشر کرده است. مردم عادی نیز با ورود به ساختمان سفارت، وسایل آن را غارت کردند.

در تصاویر منتشر شده شیشه‌های بخشی از ساختمان شکسته شده و برخی از اسناد سفارتخانه ایران روی زمین ریخته شده است.

پیش از این نیز تصاویری در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که عکس‌های قاسم سلیمانی، فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران، و حسن نصرالله، رهبر کشته‌شده حزب‌الله لبنان، از نرده‌های سفارت جمهوری اسلامی ایران توسط مخالفان بشار اسد، رئیس‌جمهور مخلوع سوریه، دمشق پایین کشیده شده بود.

اینرا هم بخوانید

مسعود فرهیخته، فعال معلمان، از جمله به شش سال زندان محکوم شد

مسعود فرهیخته از سوی شعبه دوم دادگاه انقلاب  کرج به ۶ سال زندان و دو …