عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق، گفته است که نمایندگانی را برای مذاکره با هدف “توقف تنشها” میان ایران و آمریکا به تهران و واشنگتن میفرستد.
پیشنهاد میانجیگری عراق همزمان با بالا گرفتن جنگ لفظی و تنش میان ایران و آمریکا مطرح شده است.
آقای عبدالمهدی روز سهشنبه ۲۱ مه (۳۱ اردیبهشت) گفت که هیچ گروهی در عراق خواهان حرکت به سوی جنگ نیست.
در روزهای اخیر بارها پیشنهاد یا درخواست میانجیگری میان ایران و آمریکا از سوی مقام های کشورهایی مانند عراق و عمان مطرح شده است.
از جمله عمار حکیم رهبر، رهبر جریان حکمت ملی عراق و از متحدان حکومت ایران گفته است که عراق به دلیل روابط نزدیکش با هر دو طرف (ایران و آمریکا) میتواند و باید نقش میانجی را ایفا کند.
روز دوشنبه هم یوسف بن علوی، وزیر خارجه عمان، در سفری غیر منتظره وارد تهران شد تا با محمد جواد ظریف، همتای ایرانی خود دیدار کند.
جزییات مذاکرات دو طرف منتشر نشد اما عما ن تا کنون در چند مقطع حساس و پرتنش نقش میانجی ایران و آمریکا را ایفا کرده است.
رهبران ایران و آمریکا هر دو گفتهاند که به دنبال جنگ نیستند. دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا میگوید آماده مذاکره با ایران برای رسیدن به توافقی تازه است اما مقامهای ارشد ایران دولت آمریکا را قابل اعتماد نمیدانند.
آنها میگویند خروج ایالات متحده از توافق هستهای در حالی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تمام گزارشهای خود پایبندی ایران به توافق را تایید کرده بود، نشان میدهد که نمیتوان به دولتمردان آمریکا اعتماد کرد.
“راه حل جایگزین در صورت بسته شدن تنگه هرمز”
نخست وزیر عراق امروز گفته است که کشورش به دنبال راه حلهای جایگزین صدور نفت در صورت بسته شدن تنگه هرمز است.
بعد از اجرای تحریم کامل نفتی ایران از سوی آمریکا ایران هشدار داد که اگر نتواند نفت خود را بفروشد، بقیه کشورها هم نخواهند توانست از تنگه هرمز برای انتقال نفتشان استفاده کنند.
تنگه هرمز گلوگاه اصلی انتقال نفت برای کشورهای حاشیه خلیج فارس است و آمریکا درباره هر گونه محدودیت رفت و آمد در این تنگه به ایران هشدار داده است. نیروی دریایی آمریکا یک ناوگروه را هم عازم آبهای خلیج فارس کرده است.
بالا رفتن تنش در منطقه
اظهارات نخست وزیر عراق درباره وساطت میان ایران و آمریکا دو روز پس از پرتاب یک راکت و فرود آن در نزدیکی سفارت آمریکا در بغداد بیان شد.
این حادثه که هیچ گروهی مسئولیت آن را نپذیرفت تازهترین مورد از حملاتی است که در منطقه رخ میدهد و آمریکا ایران را مسئول آن میداند. ایران این اتهام را رد کرده است.
حمله به نفتکشهای امارات و عربستان و خط لوله سعودی از جمله دیگر اتفاقاتی بود که باعث بالا رفتن تنش در منطقه شد.
روز یکشنبه اکسان موبیل، یکی از بزرگترین شرکتهای نفتی جهان کار کنان غیر بومی خود را از عراق به دوبی منتقل کرد. این اقدام با انتقاد و اعتراض عراق روبرو شد.
پیش از آن هم وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرده بود که کارکنان غیر ضروری خود را از عراق خارج میکند.
دستور خروج این کارکنان پس از آن صادر شد که آمریکا ایران یا گروههای وابسته به جمهوری اسلامی در منطقه را به برنامهریزی برای هدف گرفتن منافع ایالات متحده در منطقه متهم کرد. اتهامی که ایران در همان زمان آن را رد کرد.بی بی سی