فاجعه خونین ادلب در سوریه

ماشین جنگی ارتشهای فاشیستی ترکیه و سوریه با حمایت ارتش روسیه  مردم ساکن استان ادلب و بخشهایی از حلب را مورد هجوم سنگین قرار داده اند. شمار زیادی از مردم در ماههای اخیر کشته شده اند و  بیش از ٧٠٠هزار نفر از ساکنین ادلب و حلب آواره و زندگیشان زیر بمباران و حملات زمینی و هوایی به نابودی کشیده شده است. بزرگترین فاحعه انسانی در جریان است. فاجعه ای که در آن هر روز بر میزان جانباختن کودکان، سالمندان و مردم  غیر نظامی افزوده میشود.

ادلب جولانگاه نیروهای اسلامی!

با آغاز اعتراضات توده ای و سپس با شکل گیری درگیری های نظامی بویژه توسط احزاب تروریست اسلامی، مدتی پس از شروع اعتراضات، مخالفان بشار اسد، ادلب را به کنترل خود در می‌آورند. ترکیه با تسلیحات، مهمات، پول و همچنین آموزش از شماری از گروههای جهادی و اسلامی در ادلب و مناطق شمال سوریه حمایت می کند. گروههای تحت حمایت ترکیه در ادلب با نام جبهه آزادیبخش ملی و سپس در اوایل سال ۲۰۱۸ بخشی دیگر با نام “ارتش ملی سوریه” اعلام موجودیت کرده و در ادلب و مناطق استراتژیک این استان مستقر میشوند. در فاصله سالهای ٢٠١١ تا ٢٠١٥مناطق شمال و شمال غربی و استان ادلب محل درگیری نیروهای اسلامی تحت حمایت ترکیه با نیروهای بشار اسد  بوده است. استان ادلب از آن تاریخ تا این روزها و حملات ارتش سوریه به ادلب و بازپس گیری مناطقی که نیروهای جهادی و اسلامی تحت حمایت دولت مرکزی ترکیه در آنها مستقر شده اند  به یکی از کانوهای بحران جنگ و محل حضور جنایتکارانه ارتش سوریه و روسیه و واحدهای نظامی سپاه قدس بوده است.

درگیری نیروهای اسلامی و تسویه حسابهای داخلی نیروهای جهادی و اسلامی خود فاکتوری در ایجاد ناامنی و سلب آزادی های فردی و اجتماعی در این مناطق است. بعنوان مثال در ۲۹ مارس ۲۰۱۵  شهر ادلب  به طور کامل از تسلط نیروهای ارتش بشار اسد خارج شد و نیروهای ارتش اسد به سمت پادگان مسطومه و جسر الشغور و اریحا عقب‌نشینی کردند. ادلب توسط «جیش الفتح» تصرف شد که شورایی متشکل از چندین گروه اسلام‌گرا بود. در ۲۳ ژوئیه ۲۰۱۷، تحریر الشام، نیروهای احرار الشام را از ادلب بیرون راند و کل شهر را به تصرف خود درآورد.

ایجاد منطقه حائل

حدود دوسال قبل پوتین و اردوغان در سوجی(روسیه) بر سر ایجاد منطقه حائل به توافق رسیدند. که در امتداد مرز استان ادلب پاسگاه های روسیه  و ترکیه نظارت داشته باشند.  در این اجلاس بر سر تحویل سلاحهای سنگین نیروهای جهادی به توافق رسیدند. با این وجود جنگ متوقف نشد، درگیری های خونین و کشتارها ادامه یافتند. با ادامه جنگ و دست به دست شدن مناطق مختلف میان رژیم اسد و نیروهای طرفدار ترکیه، بحران سیاسی میان ترکیه و سوریه بسیار عمیق شد.  

بدنبال این بحران و جنگها و کشاکشهایی که جریان یافت، روز ٦و٧ فوریه امسال هیئتی از طرف دولت روسیه برای رفع بحران و حل مسائل و اختلافات به آنکارا رفته بودند. دولت روسیه از ترکیه خواسته است که به بازپس گیری مناطق خان شیخون،  معرة النعمان  و … رضایت دهد و عمق منطقه امن ترکیه ٣٠ کیلومتر بشود. ترکیه این پیشنهاد را رد کرده است. زیرا بر اساس توافق سوجی٢٠١٨ شماری از شهرها و مناطقی که قرار بوده است تحت کنترل ترکیه باشد اکنون بدست ارتش بشار اسد افتاده است. ترکیه از روسیه خواسته است که نیروهای بشار اسد از این مناطق عقب نشینی کنند و اتوبان حلب به مصر و اوتوبان حلب لازیریه بشکل مشترک توسط نیروهای ترکیه و روسیه مراقبت بشوند.

در دهم فوریه دور دوم مذاکرات در ظرف کمتر از سه ساعت بدون نتیجه متوقف شد. بدنبال آن اختلافات و تهدیدهای دولت ترکیه علیه بشار اسد و جمهوری اسلامی با دامنه وسیعتری شروع شد.  مولود چاووش اُغلو، وزیر امور خارجۀ ترکیه، گفت : “پدرخوانده های رژیم سوریه، یعنی روسیه و ایران، باید به حملات رژیم دمشق پایان دهند.” آتش جنگ در ادلب و حلب هم اکنون شعله ور شده است و مردم بسیاری را قربانی میگیرد.

تلفات انسانی جنگ داخلی سوریه قابل اندازه گیری و شمارش نیست. بیش از نیم میلیون کشته و تعداد بسار بیشتری زخمی، معلول و زمین گیر شده اند. در طول این مدت نیمی از جمعیت سوریه آواره شده و در اردوگاه هایی که در اردن و ترکیه ساخته شده با شرایط غیر انسانی معیشتی و ایمنی به اصطلاح اسکان داده شده اند. هم اکنون سه میلیون و پانصد هزار آوارۀ سوری در ترکیه به سر می برند. بر اساس گزارش سازمان ملل جنگ داخلی سوریه از آغاز تاکنون بیش از ۳۸۰ هزار کشته و ٢٠ میلیون آواره – یعنی معادل نیمی از جمعیت کل سوریه-، به بار آورده است.

در یک هفته گذشته با شروع عملیاتهای نظامی ارتش سوریه و روسیه و استقرار پایگاه های نظامی در مناطقی از ادلب و حلب جنگی خونین با حملات هوایی و زمینی از طرف سوریه  وترکیه آغاز شده است. تاکنون چندین شهر در استان ادلب و حلب ویران و مردم ساکن در این شهرها اواره شده اند.  بگزارش سازمان ملل شمار آوارگان ادلب و حلب به بیش از ٧٠٠ هزاز نفزر رسیده است. ادلب در شماال سوریه واقع شده است. آخرین گوشه در شمال سوریه است که همچنان در کنترل نیرهای مخالفان (اساسا گروه های اسلامی) است. با شروع حملات ارتش سوریه (تحت حمایت روسیه)، ارتش ترکیه با لشکر کشی  به ادلب و حلب اعلام کرده است که از نیروهای تحت حمایتش (نیروهای تروریست اسلامی)  در این مناطق حمایت میکند.

در اثر لشکر کشی ها و جنگ میان ارتش سوریه و ارتش ترکیه در استان ادلب، بزرگترین جابجایی مردم غیر نظامی از هنگام درگیری های سوریه انجام شده است. شهرها خالی میشوند و نزدیک به ٧٠٠هزار نفر از جمعیت ٣ میلیونی استان ادلب  آواره و راهی مرز ترکیه و اردوگاه های آوارگان شده اند.

از دیدگاه توده مردم و بشریت آزادیخواه راه حل بحران سوریه جمع کردن بساط دولتهای قومی – مذهبی و نیروهای رنگانگ اسلامی و کوتاه کردن دست دولتهای غربی و دولت روسیه از منطقه است.  پرچم این جنبش هم اکنون در اعتراضات توده ای مردم عراق علیه دولت و نیروهای اسلامی در آن کشور، در اعتراضات سکولاریستی مردم کردستان سوریه و لبنان و در جنبش مداوم و پیگیر مردم ایران علیه حکومت و قوانین اسلامی به اهتزاز درآمده است.

نسان نودینیان

اینرا هم بخوانید

مهاجرانی و “ارشاد” جوانان کردستان! نسان نودینیان

مندرج در ژورنال شماره ۸۳۸ (لینک به فایل پی دی اف نشریه ژورنال برای پیاده …