آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، نسبت به عدم توافق رهبران جهان بر سر توافقی در جهت مقابله با تغییرات اقلیمی و عدم انعطاف بیشتر در مقابله با این بحران، ابراز «تاسف» عمیق نمود.
بیست و پنجمین نشست آب و هوایی سازمان ملل متحد که در مادرید برگزار شد، در زمان تعیین شده نتوانست شکاف میان مذاکرهکنندگان را کاهش دهد و این مذاکرات به وقت اضافه کشید.
در نهایت، روز یکشنبه و پس از دو روز تاخیر، حاضران در نشست کوپ ۲۵ در مادرید، به توافقی حداقلی در جهت رفع نیازهای فوری در زمینه مقابله با گرمایش زمین دست یافتند.
بر پایه توافق حداقلی در مادرید کشورهای جهان موظف به انجام اقدامات فوری به منظور محدود نمودن افزایش گرمایش زمین بر پایه توافق آب و هوایی پاریس تا مرز یک و نیم درجه و حداکثر دو درجه سانتیگراد هستند. در غیراینصورت دانشمندان معتقدند که دمای زمین تا پایان قرن جاری به بیش از چهار یا پنج درجه سانتیگراد افزایش خواهد یافت.
بیست و پنجمین نشست آب و هوایی سازمان ملل متحد، کوپ ۲۵، در حالی از روز دوشنبه ۲ دسامبر/۱۱ آذر، آغاز به کار کرد که دانشمندان نسبت به شرایط بیبازگشت برای مقابله با گرمایش زمین هشدار جدی دادند. طی یک سال اخیر، دانشمندان در گزارشهای هشداردهنده خود، همچنین جوانان و سایر شهروندان کشورهای امضا کننده توافق آب و هوایی پاریس، در تظاهراتهای متعدد، توجه دولتمردان و سیاستمداران را به لزوم اقدام جدی و فوری در برابر گرمایش زمین جلب نمودند.
نتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، که در پیام خود به مناسبت آغاز کوپ ۲۵ هشدار داده بود که جهان در نقطه بیبازگشتی قرار گرفته است، روز یکشنبه و پس از دو هفته گفتگو در مادرید، گفت: جامعه جهانی یک فرصت مهم برای دسیابی به یک نتیجه بسیار مهم را از دست داد.
دبیرکل سازمان ملل متحد با ابراز تاسف افزود: این نشست فرصتی مهم برای کاهش خسارات، دستیابی به توافق و تامین اعتبار مالی برای مقابله با بحران آب و هوایی بود.
کوپ ۲۵ در وقت اضافه
مذاکرهکنندگان که تا ساعات پایانی روز شنبه به تلاشهای خود برای دستیابی به یک توافق ادامه دادند، در نهایت ادامه مذاکرات را به روز یکشنبه (امروز) موکول کردند. طبق برنامه تعیین شده قرار بود بیانیه پایانی “کوپ ۲۵” روز شنبه قرائت شود.
هدف از مذاکرات در نشست کوپ ۲۵ تعهد کشورها بر پایه توافق پاریس بر سر کاهش تولید گاز کربن تا پایان سال ۲۰۲۰ بود.
بر پایه توافق آب و هوایی پاریس که در سال ۲۰۱۵ منعقد شد بیش از ۱۹۵ کشور جهان متعهد شدند تا برای کاهش گازهای گلخانهای به منظور جلوگیری از افزایش دمای زمین تا حدود یکونیم درجه سانتیگراد تلاش کنند.
در نشست سال جاری در مادرید بحثهای فنی از جمله نقش بازار کربن و مدیریت مالی خسارات و آسیبهای ناشی از افزایش گرمای زمین مطرح بود.رادیو فرانسه