نتانیاهو: اسرائیل «با توافق یا بدون توافق» با حماس، وارد شهر رفح خواهد شد

نخست وزیر اسرائیل، همزمان با ادامه مذاکرات با گروه افراطی حماس با هدف برقراری آتش‌بس تاکید کرد که حمله نظامی به شهر رفح که بیش از یک میلیون آواره از سایر نقاط نوار غزه به آن پناه برده‌اند، انجام خواهد شد.

بنیامین نتانیاهو، صبح سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت و ساعاتی قبل از ورود آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، به اسرائیل با هدف پیگیری و پیشبرد مذاکرات آتش‌بس این سخنان را ایراد کرد.

نخست‌وزیر اسرائیل ساعاتی بعد و در اعلام موضعی دیگر گفت اگر دادگاه کیفری بین‌المللی برای مقام‌های دولت و ارتش اسرائیل به دلیل اقدامات‌شان در جنگ علیه حماس حکم جلب صادر کند، این یک «رسوایی در ابعاد تاریخی» خواهد بود.

او همچنین وعده داد هیچ تصمیمی چه توسط این دادگاه مستقر در لاهه و چه هرجای دیگر «به اراده ما برای رسیدن به اهداف‌مان در جنگ آسیب نخواهد زد.»

او این اهداف را «آزادی همه گروگان‌های ما، پیروزی کامل بر حماس و این وعده که غزه دیگر تهدیدی برای اسرائیل نخواهد بود» برشمرد.

حماس از سوی تعدادی از کشورها ازجمله آمریکا و اعضای اتحادیه اروپا سازمان تروریستی شناخته می‌شود.

پیش‌تر رسانه‌های اسرائیل از تلاش حکومت این کشور برای جلوگیری از صدور حکم جلب برخی مقامات ارشد دولت بنیامین نتانیاهو در رابطه با جنگ غزه توسط دادگاه لاهه خبر داده بودند.

همچنین گزارش‌های حاکی از آن است که اعضای دو حزب دموکرات و جمهوری‌خواه در کنگره آمریکا به دیوان کیفری بین‌المللی درباره هرگونه بازداشت مقامات ارشد سیاسی و نظامی اسرائیل هشدار داده‌اند.

از سوی دیگر، مذاکرات جاری بین حماس و اسرائیل جدی‌ترین مورد از گفت‌وگوها بین دو طرف از زمان شروع جنگ در نوار غزه است.

هدف مذاکرات رسیدن به توافقی برای آزادی گروگان‌های اسرائیلی، آتش‌بس در جنگ و افزایش کمک‌های بشردوستانه به ساکنان نوار غزه و پرهیز از حمله اسرائیل به شهر رفح است.

آقای نتانیاهو گفت فارغ از این‌که در مورد آزادی گروگان‌ها توافقی صورت بگیرد یا نه، ارتش اسرائیل با هدف نابود کردن گردان‌های حماس در رفح به این شهر حمله خواهد کرد.

به نظر می رسد هدف این سخنان نخست وزیر اسرائیل راضی نگاه داشتن وزرای تندرو در کابینه باشد ولی هنوز مشخص نیست که آیا روی مذاکرات برای توافق با حماس تاثیر خواهد داشت یا نه.

نخست وزیر اسرائیل گفت: «این ایده که گویا ما قبل از دستیابی به تمام اهداف خود جنگ را متوقف خواهیم کرد اصلا جای صحبت ندارد. چه با توافق و چه بدون توافق برای رسیدن به پیروزی ما وارد رفح خواهیم شد و گردان‌های حماس در این شهر را نابود خواهیم کرد.»

آقای نتانیاهو از سوی احزاب تندرو در دولت ائتلافی اسرائیل تحت فشار قرار گرفته که هیچ توافقی را که مانع حمله به رفح خواهد بود نپذیرد. اعضای تندرو کابینه اسرائیل خواستار حمله به رفح هستند و اگر آقای نتانیاهو از حمله به این شهر صرفنظر کند، ثبات دولتش به خطر خواهد افتاد.

دفتر ایتمار بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل و یکی از اعضای تندرو دولت، خبر داد که او روز سه‌شنبه با آقای نتانیاهو دیدار کرده ولی جزئیات گفتگوهای دو طرف را منتشر نکرد.

بیش از نیمی از جمعیت ۲.۳ میلیونی نوار غزه پس از فرار از جنگ به شهر رفح پناه برده است.

نهادهای بین‌المللی و حتی دولت آمریکا، مهم ترین حامی اسرائیل، در مورد خطرهای حمله به این شهر برای غیرنظامیان هشدار داده اند.

نخست وزیر اسرائیل روز سه‌شنبه با گروهی از خانواده‌های گروگان‌ها به نام «مجمع تیوکا» دیدار کرد. این گروه که دربرگیرنده تعداد کمتری از خانواده‌های گروگان‌ها است، اعلام کرده که شکست دادن حماس را به آزادی اعضای خانواده خود ترجیح می‌دهد.

در ماه‌های اخیر گروهی که نماینده اکثر خانواده‌های گروگان‌ها است با حمایت وسیع مردم هر هفته در برابر ساختمان‌های دولتی و اقامتگاه آقای نتانیاهو تظاهرات کرده است.

این گروه می‌گوید که دولت اسرائیل باید توافق را در اولویت قرار دهد و آزادی گروگان‌ها از عملیات نظامی مهم‌تر است.

به گفته مقامات مصری و رسانه‌های اسرائیلی براساس پیش نویس توافقی که با میانجی‌گری آمریکا، مصر و قطر در دست بررسی است، بیش از سی گروگان اسرائیلی در ازای شش هفته آتش بس به عنوان مرحله اول توقف جنگ آزاد خواهند شد و صدها زندانی فلسطینی نیز از زندان‌های اسرائیلی آزاد می‌شوند.

روز دوشنبه کاخ سفید از تماس تلفنی جو بایدن با رهبران مصر و قطر و گفت‌وگو درباره پیشنهاد تازه‌ای که اکنون برای تضمین آزادی گروگان‌ها و آتش‌بس فوری در غزه روی میز است، خبر داد.

رئیس جمهور آمریکا تأکید کرد که کشورش به همراه مصر و قطر برای تضمین اجرای کامل مفاد این توافق پیشنهاد تلاش خواهد کرد.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، نیز روز دوشنبه از حماس خواست این «پیشنهاد بسیار سخاوتمندانه» را بپذیرد.

حتی اگرتوافق فعلی مورد قبول دو طرف قرار بگیرد، ولی اختلافات در مورد گام‌های بعدی برجای خود باقی است.

گروه حماس خواستار دریافت تضمین‌هایی است که در صورت آزادی تمامی گروگان‌ها، حملات ارتش اسرائیل کاملا متوقف و این کشور همه نیروهای خود را از نوار غزه خارج کند.

در مقابل اسرائیل فقط یک توقف در جنگ را پذیرفته و تاکید می‌کند که پس از پایان این مهلت عملیات نظامی خود را از سر خواهد گرفت. این اختلاف مانع اصلی دستیابی به یک توافق در مذاکرات چند ماه اخیر بوده است.

بنیامین نتانیاهو همواره توقف کامل حملات اسرائیل در ازای آزادی گروگان‌ها را رد و تاکید کرده است که حمله به شهر رفح برای نابودی کامل حماس ضروری است.رایو فردا

اینرا هم بخوانید

کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل خواستار لغو قانون «عفاف و حجاب» شد

کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل می‌گوید قانون موسوم به «عفاف و حجاب» به کنترل …