فرماندهان ارتش حدود ۳۰ کشور که آماده ارائه تضمینهای امنیتی به اوکراین هستند، روز پنجشنبه ۲۰ مارس در لندن گرد هم آمدند تا درباره طرحی برای حفظ صلح در صورت برقراری آتشبس با روسیه گفتوگو کنند.
این نشست در شرایطی برگزار میشود که جنگ اوکراین همچنان ادامه دارد؛ همزمان رهبران اتحادیه اروپا نیز در بروکسل برای سومین بار در شش هفته گذشته گرد هم میآیند تا درباره مسائل دفاعی اروپا و تهدید روسیه رایزنی کنند.
در واکنش به این تحولات دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز پنجشنبه با انتقاد شدید از برنامههای نظامی اروپا گفت: «نشانههایی که از بروکسل و پایتختهای اروپایی میآید، همگی درباره برنامههای نظامیسازی این قاره است. اروپا در مسیر نظامیسازی خود پیش میرود و عملا به یک طرف جنگ تبدیل شده است.»
همزمان با نشست لندن، درگیریهای نظامی میان اوکراین و روسیه با حملات گسترده پهپادی ادامه دارد. در همین حال، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین روز پنجشنبه برای دیدار با یوناس گار استوره، نخستوزیر نروژ وارد اسلو شد.
کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا که همراه با امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه به دنبال تشکیل «ائتلاف کشورهای داوطلب» است در این نشست قرار است با فرماندهان نظامی صحبت کند.او پیشتر اعلام کرده بود که این جلسه، به «مرحله عملیاتی» طرح حفظ صلح در صورت برقراری آتشبس اختصاص دارد.
برگزاری این نشست در حالی است که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه توقف حمایت نظامی غرب از اوکراین را شرط اصلی هرگونه آتشبس عنوان کرده است. روسیه همچنین مخالفت خود را با حضور نیروهای خارجی در اوکراین بهعنوان بخشی از توافق آتشبس اعلام کرده است.
رهبران بریتانیا و فرانسه به دنبال ایجاد تضمینهای امنیتی با حمایت آمریکا هستند که بتواند از نقض احتمالی آتشبس توسط ولادیمیر پوتین جلوگیری کند.طرح اعزام نیرو به اوکراین
استارمر و ماکرون، گزینه اعزام نیروهای حافظ صلح به اوکراین در صورت آتشبس را مطرح کردهاند. دولت بریتانیا میگوید «تعداد قابل توجهی» از کشورها آمادهاند در این طرح مشارکت کنند.
منابع بریتانیایی میگویند بیش از ۳۰ کشور به نوعی آماده همکاری با این «ائتلاف داوطلبان» هستند. این مشارکت میتواند شامل حمایت لجستیکی و فنی برای یک نیروی احتمالی حافظ صلح باشد.
در عین حال روسیه روز پنجشنبه اعلام کرد که شب گذشته ۱۳۲ پهپاد اوکراینی را بر فراز خاک خود سرنگون کرده است. این حمله دو مجروح بر جای گذاشته و باعث آتشسوزی در یک پایگاه هوایی نظامی شده است.
در مقابل، نیروی هوایی اوکراین گزارش داده که روسیه در شب چهارشنبه تا پنجشنبه ۱۷۱ پهپاد به سمت اوکراین شلیک کرده که ۷۵ مورد از آنها سرنگون شده و بقیه خسارت چندانی وارد نکردهاند.
تغییر لحن واشنگتن در قبال اوکراین
همزمان با این تحولات دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا روز چهارشنبه در گفتوگویی تلفنی با زلنسکی پیشنهاد کرده که ایالات متحده کنترل نیروگاههای برق اوکراین را به دست گیرد و این اقدام را «بهترین حمایت و حفاظت ممکن» از این کشور خوانده است.
به نظر میرسد که موضع واشنگتن در قبال اوکراین نرمتر شده است. کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد که ترامپ یک «گفتوگوی فوقالعاده» با زلنسکی داشته است.
زلنسکی نیز در شبکه اجتماعی ایکس از «مذاکراتی مثبت، بسیار جدی و صریح» سخن گفت و تاکید کرد که هیچ فشاری از سوی ترامپ برای ارائه امتیازات خاصی احساس نکرده است.
سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد که دونالد ترامپ در گفتوگو با ولودیمیر زلنسکی درباره سامانههای پدافند هوایی بحث کرده و موافقت کرده است که امکان دسترسی اوکراین به تجهیزات دفاعی، بهویژه در اروپا، بررسی شود. او همچنین تاکید کرد که تبادل اطلاعات نظامی برای حمایت از اوکراین ادامه خواهد داشت.
کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز پنجشنبه در آستانه نشست بروکسل، سخنان ترامپ درباره حمایت از پدافند هوایی اوکراین را «بسیار مهم» توصیف کرد. در همین حال، مذاکراتی میان روسیه و آمریکا در سطح کارشناسان قرار است روز یکشنبه یا اوایل هفته آینده در عربستان سعودی برگزار شود.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین اعلام کرد که هدف اولیه این مذاکرات دستیابی به یک آتشبس محدود در دریای سیاه و درنهایت برقراری آتشبس کامل و آغاز مذاکرات صلح است. با این حال، هنوز مشخص نیست که آیا این مذاکرات میتواند راهی برای پایان جنگی که سه سال از آغاز آن میگذرد، پیدا کند یا خیر.یورونیوز