سازمان جهانی بهداشت برای نخستین بار اعلام کرد که ویروس کرونای جدید، کووید-۱۹، به مرحله «همهگیری جهانی» رسیده است.
رادیو فردا،دکتر تدروس، مدیرکل این نهاد، در جریان کنفرانس خبری روز چهارشنبه خود البته تاکید کرد استفاده از واژه «پاندمی» (همهگیری جهانی) به سادگی انجام نگرفته و اگر درست از آن استفاده نشود، «ترس و واهمه بیدلیل ایجاد خواهد کرد، یا این تصور نادرست را ایجاد میکند که مبارزه به پایان رسیده، (در نتیجه) ما را به مسیر مرگ و رنج غیر ضروری میکشاند».
دکتر تدروس اما بهتاکید اظهار کردهاست که «همه کشورها هنوز میتوانند مسیر این پاندمی را تغییر دهند».
سازمان جهانی بهداشت میگوید کشورها باید بین حفاظت از سلامت شهروندان، کاستن از آسیبهای اجتماعی و اقتصادی و احترام به حقوق بشر توازن ایجاد کنند.
مدیرکل سازمان جهانی بهداشت بر چهار نکته کلیدی در شرایط پیش رو تاکید کردهاست:
- آماده بودن
- تشخیص (موارد ابتلا)، مراقبت و محافظت، و درمان
- کاستن از شیوع بیماری
- نوآوری و آموختن
رئیس سازمان جهانی بهداشت در عین حال تاکید کرده مهمتر از تاکید بر واژه «همهگیری جهانی» این است که بر «جلوگیری از شیوع، آمادگی، سلامت همگانی، رهبری سیاسی و مهمتر از همه: مردم» تمرکز شود.
دکتر تدروس همچنین افزوده است «ما همه در این روزها با هم شریک هستیم: برای اینکه در آرامش اقدامات درست را انجام دهیم و از شهروندان جهان حفاظت کنیم».
سازمان جهانی بهداشت راهنمایی را برای انجام اقدامات لازم جهت جلوگیری از شیوع بیشتر، آمادگیها و واکنشها منتشر کردهاست که دربرگیرنده چهار گروه از کشورها است: بدون مورد ابتلا، با موارد ابتلای نه چندان زیاد، کشورهایی که در آنها چند گلوگاه یا مرکز اصلی شیوع وجود دارد و کشورهایی که دچار شیوع گسترده و محلی شدهاند.
این مورد آخر بهطور مشخص شامل کشورهایی مانند ایران یا ایتالیا میشود. پیشتر مدیر اجرایی سازمان جهانی بهداشت، گفته بود «ایران و ایتالیا هماکنون در خط مقدم ویروس کرونا قرار دارند».در مورد کشورهایی رده چهارم، یعنی با شیوع گسترده و محلی، سازمان جهانی بهداشت، چنین توصیههایی را پیشنهاد میکند:
هدف:
کاستن از سرعت شیوع، کاستن از موارد ابتلا، پایان دادن به شیوع محلی ویروس.
اولویتهای کاری:
- ارتقا مکانیزم اقدامات و واکنشهای اضطراری.
- آموزش و برقراری ارتباط پایدار با عموم مردم، از طریق ارائه اطلاعات، نظرات و توصیههای علمی و همچنین ایجاد تعامل و همکاری بین مراکز درگیر با بیماری، مردم، و تیمهای بهداشتی، پزشکی و امدادگران. به این شکل که افراد هر محله، بخش یا گروهی از مردم، خود در کنترل و جلوگیری از شیوع بیماری نقش ایفا کنند.
- ادامه ردیابی بیماران و تماسهایی که با دیگران داشتهاند هرجا که شدنیست، بهویژه در مناطقی که ویروس بهتازگی شیوع پیدا میکند، قرنطینه کردن افرادی که با بیمار در تماس بودند، و جدا کرن افراد مبتلا به ویروس از دیگران و درخواست از کسانی که علائم بیماری را دارند تا خودشان را از تماس با دیگران دور نگه دارند.
- استفاده از سازوکارها و سیستمهای موجود ردیابی و اطلاعاتی، برای رصد پایدار مسیر بیماری.
- ادامه تمهیدات بهداشتی، شستوشوی درست دستها، نحوه درست عطسه و سرفه (در دستمال یک بار مصرف یا در بازو)، و رعایت فاصله لازم بین خود شهروندان.
توصیههای سازمان جهانی بهداشت به افراد سالخوردهتر و در خطر بیشتر (این موارد عمومی هستند و ممکن است در کشورهای مختلف، از جمله در ایران، همه آنها شدنی یا در دسترس نباشد. با این حال سازمان جهانی بهداشت اقدام به ارائه موارد ضروری و تا جای ممکن همگانی میکند)
- اگر مهمان دارید، فاصله دستکم یک متری را رعایت کنید، از دست دادن خودداری کنید.
- از مهمانان و کسانی که با شما زندگی میکنند، بخواهید دستهای خود را به طور مرتب بشویند.
- بهطور منظم نقاط مختلف خانه، بهویژه بخشهایی که بیشتر به آنها دست زده میشود (مثال: دستگیره در، یا کنترل راه دور تلویزیون و موارد مشابه) را ضد عفونی کنید.
- اگر فردی همخانه شما احساس کسالت یا بیماری دارد (به ویژه با علائم کرونا مانند تب، سرفه خشک و تنگی نفس)، از استفاده از اماکن مشترک محل زندگی بکاهید.
- اگر احساس بیماری میکنید، پیش از رفتن به درمانگاه، با مرکز درمانی مربوط به محل زندگی خود، با آن مرکز تماس تلفنی بگیرید.
- از قبل برای آمادگیهای لازم در مقابل شیوع ویروس در محل یا منطقهای که در آن زندگی میکنید طرح و برنامهای بریزید.
- اگر به اماکن عمومی میروید، همان راهنمایی را بهکار ببرید که در خانه بهکار میبرید. (مثال: فاصله، پاکیزه نگه داشتن دستها، دست ندادن و موارد مشابه)
- از اخبار و رخدادهای روز مطلع باشید و آنها را از منابع قابل اعتماد دریافت کنید.