روزنامه واشینگتن پست گزارش داد اسرائیل و گروه افراطی حماس در مذاکرات غیر مستقیمی که این هفته با میانجیگری قطر، مصر و آمریکا در دوحه از سرگرفته شده، با طرح «حکومت موقت» در نوار غزه «موافقت کردهاند».
این طرح بخشی از مرحله دوم یک توافق احتمالی است که قرار است جنگ را به پایان برساند و اسرائیلیهای گروگان را آزاد کند.
همزمان، یک سخنگوی آمریکا نسبت به دستیابی به پیشرفت در مذاکرات غیر مستقیم اسرائیل و گروه افراطی ابراز خوشبینی محتاطانه کرد. حماس از گروههایی است که در فهرست تروریستی آمریکا و اتحادیه اروپا قرار دارد.
واشینگتن پست پنجشنبه ۲۱ تیر به نقل از یک منبع آگاه در دولت جو بایدن نوشت اسرائیل و حماس موافقت کردهاند هیچیک از آنها حکومت موقت در غزه را در جریان مرحله دوم از توافق برعهده نداشته باشند.
طرح حکومت موقت در غزه در مرحله دوم توافق احتمالی تشکیل نیرویی شامل ۲ هزار و ۵۰۰ تن از فلسطینیان حامی تشکیلات خودگردان در غزه را پیشنهاد کرده که پس از آموزش آنها از سوی مقامات نظامی آمریکایی، اداره امور امنیتی غزه به آنها واگذار خواهد شد.
منبع آمریکایی که واشینگتنپست با او گفتوگو کرده، تصریح کرده که هویت حامیان تشکیلات خودگردانی در غزه قبلاً توسط اسرائیل شناسایی و تأیید شده است. این منبع افزود کشورهای عربی میانهرو از این تشکیلات حمایت خواهند کرد.
بر اساس این گزارش، حماس به میانجیگران مصری و قطری گفته که «آماده است تا کنترل بر غزه را در چارچوب حل و فصل موقت سرنوشت این باریکه کنار بگذارد».
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا گفت واشینگتن محتاطانه نسبت به مذاکرات جاری آتشبس غزه خوشبین است.
او چهارشنبه به سیانان گفت «مذاکرات در مسیر درستی پیش میرود» و «معتقدیم میتوان شکافهایی را که بین طرفین باقیمانده، کاهش داد».
به گفته جان کربی، این همان هدفی است که برای دستیابی به آن ویلیام برنز، رئیس سیآیای و برت مکگورک، نماینده ویژه کاخ سفید از شورای امنیت ملی، در حال حاضر در مذاکرات دوحه حضور یافتهاند.
داوید برنئا، رئیس موساد اسرائیل که سرپرست تیم این کشور در دور تازه مذاکرات دوحه است، چهارشنبه با همتایان آمریکایی و مصری خود و همچنین با نخستوزیر قطر در یک نشست چهارجانبه شرکت کرد.
به نوشته هاآرتص، نشست چهارجانبه روز چهارشنبه «تعیینکننده» بود تا درک کرد که آیا میتوان به تکمیل توافق در روزهای آتی امیدوار بود یا نه.
جنگ ارتش اسرائیل در غزه در پی حمله غافلگیرانه حماس به خاک اسرائیل در ۱۵ مهر پارسال که در آن بیش از ۱۲۰۰ اسرائیلی کشته و ۲۵۳ اسرائیلی دیگر به غزه ربوده شد، آغاز شد. جنگ اکنون وارد دهمین ماه خود شده است.
یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، چهارشنبه از دستیابی به توافق برای آتشبس در جنگ حمایت تلویحی کرد.او در پارلمان اسرائیل گفت اسرائیل از توان کافی برخوردار است تا با عواقب و مخاطرات ناشی از یک وضعیت تازه مقابله کند.
توافق پیشنهادی آمریکا یک راه حل سهمرحلهای را پیشنهاد کرده که مرحله نخست شامل آتشبس شش هفتهای باید منجر به آزادی ۳۳ گروگان زنده اسرائیلی شامل تمامی زنان و دختران، مردان بالای ۵۰ سال و مجروحان باشد. در مقابل اسرائیل صدها زندانی امنیتی فلسطینی را آزاد خواهد کرد و ارتش از مناطق پرجمعیت غزه خارج خواهد شد.
مرحله دوم توافق، آزادی سربازان گروگان مرد اسرائیلی و «پایان دائمی خصومتها» ضمن عقبنشینی اسرائیل از غزه را درخواست میکند.
مرحله سوم توافق احتمالی بر طرح بازسازی چند ساله غزه ضمن حمایت کشورهای عرب و دولتهای دیگر متمرکز است.
دستیابی به توافق احتمالی در جنگ غزه چشمانداز حل بحران درگیریهای مرگبار ۹ ماه اخیر در مرزهای شمال اسرائیل و جنوب لبنان را نیز روشن کرده است.
ازسرگیری ارسال محمولههای بمب آمریکا به اسرائیل
در این میان، روزنامه والاستریت جورنال ۲۰ تیر خبر داد که اسرائیل تا چند هفته دیگر بخشی از محمولههای بمبهای سنگین آمریکایی را دریافت خواهد کرد.
منابع آمریکایی به این روزنامه گفتند بمبهایی به وزن ۲۲۵ کیلوگرم ارسال خواهد شد اما بمبهای سنگینتر به وزن ۹۰۰ کیلوگرم، به دلیل نگرانی از استفاده از آنها در منطقه پرجمعیت غزه، هنوز در توقیف میماند.
محموله این نوع بمبها از حدود دو ماه پیش که اسرائیل در آستانه ورود به منطقه رفح در بخش جنوبی نوار غزه بود، متوقف شد. بنیامین نتانیاهو این امر را علنی کرد و خواهان رفع توقیف محمولهها شد.
مقام آمریکایی که والاستریت جورنال به او استناد کرده، افزود اسرائیل در حال پایان دادن به عملیات در رفح است.
وزیر دفاع اسرائیل پس از سفر ماه گذشته به واشینگتن گفت پیشرفت قابل توجهی در موضوع تأمین مهمات آمریکایی حاصل شده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، آمریکا از آغاز جنگ غزه تا دو ماه پیش ۱۴ هزار بمب ۹۰۰ کیلوگرمی را در اختیار اسرائیل قرار داد.
ارتش اسرائیل چهارشنبه از تمامی ساکنان شهر غزه خواست به سوی مناطقی مانند دیرالبلح و الزوایده بروند زیرا شهر غزه در آستانه تبدیل شدن به «منطقه جنگی خطرناک» است.
این نخستین بار در ۹ ماه اخیر است که ساکنان از این بخش از شهر غزه دستور تخلیه گرفتهاند.
سازمان ملل متحد اعلام کرد ترک غزه تنها درد و رنج جمعی خانوادههای فلسطینی را در پی دارد. در صورت تخلیه غزه، شمار جابهجا شدگان به ۲.۳ میلیون نفر خواهد رسید که تقریباً معادل کل جمعیت این باریکه است.
در این میان، ارتش اسرائیل اعلام کرد عملیاتی در مدرسه وابسته به انروا در شرق خانیونس که در آن ۳۰ تن کشته شدند، با هدف ضربه زدن به نیروهای حماس بوده که در حمله روز ۱۵ مهر پارسال به اسرائیل مشارکت مستقیم داشتند.
ارتش اسرائیل افزود نحوه عملیات را که ممکن است به مرگ غیرنظامیان نیز منجر شده باشد، «بررسی» خواهد کرد.
سازمان ملل متحد و دولتهای غربی بسیاری عواقب حمله به مدرسه یادشده را وحشتناک نامیده و خواهان توقف این نوع اقدامات شدند.
ادامه حملات پهپادی حزبالله
از سوی دیگر، روز ۲۱ تیر پهپادهای انفجاری بیشتری که حزبالله لبنان گسیل کرده بود، در شمال اسرائیل فرود آمد.
به گزارش رسانههای اسرائیل، پهپادهای حزبالله که از جمله در شهر نهاریا فرود آمد، یک اسرائیلی را به شدت زخمی کرد و به خانههایی در بخش غربی جلیله آسیب زد.
حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله، چهارشنبه گفته بود گروه او به «اهداف خود» دست یافته و اگر توافق آتشبس در جنگ غزه بهدست آید، عملیات حزبالله علیه شمال اسرائیل نیز متوقف خواهد شد.
در اسرائیل فشار سیاستمداران و افکار عمومی بر دولت و ارتش برای گسترش واکنش اسرائیل در لبنان، در پی مرگ یک زن و شوهر اسرائیلی که سهشنبه شب در خودروی خود در ارتفاعات جولان کشته شدند، تشدید شده است. رادیو فردا