سازمان جهانی بهداشت میگوید کشورهای فقیری که در بعضی از آنها آمار ابتلا به کووید۱۹ رو به افزایش است به طور متناوب از دسترسی به واکسن کافی محروم ماندهاند و اکنون با کمبود مفرط واکسن برای ادامه برنامه واکسیناسیون عمومی خود روبرو هستند.
این نهاد سازمان ملل متحد میگوید سیستم جهانی ایجاد شده برای توزیع بینالمللی واکسن، کوواکس، هم به اندازه کافی واکسن در اختیار ندارد تا به این کشورهای فقیرتر ارسال کند.
دکتر بروس آیلوارد از مقامهای این سازمان گفته کوواکس تاکنون توانسته ۱۳۱ میلیون دوز واکسن کرونا به ۹۰ کشور جهان ارسال کند اما این تعداد با توجه به رقم مورد نیاز این کشورها و آمار رو به افزایش ابتلای آنها به کرونا، هرگز کافی نیست.
این کاستی در توزیع جهانی واکسن کرونا همزمان با گزارشهایی شده که از شدت گرفتن موج سوم کرونا در چند کشور آفریقایی و آسیایی مخابره شده است.
سیریل رامفوزا، رئیسجمهوری آفریقای جنوبی، روز دوشنبه، ۳۱ خرداد – ۲۱ ژوئن، از کشورهای متمول خواست که برای خرید واکسن کرونا «هول نزنند» و اجازه دهند مللی چون کشور او با دسترسی به واکسن کرونا بتوانند در برابر جهش دوباره آمارها اقدام کنند.
آن طور که رئیس جمهوری آفریقای جنوبی گفته در کل قاره آفریقا تاکنون فقط ۴۰ میلیون دوز واکسن کرونا تزریق شده است که تنها حدود ۲ درصد از جمعیت این قاره است.
آقای رامفوزا پیشنهاد کرده برای مقابله با این بحران کمبود واکسن، سیستم جهانی کوواکس با ایجاد پایگاههای منطقهای در نقاط مختلف جهان، زمینه تولید و توزیع بیشتر واکسن در قاره آفریقا را به وجود آورد.
سیستم جهانی کوواکس سال گذشته شکل گرفت تا کشورهای متمول بتوانند به کمک هم زمینه تهیه و توزیع ارزان و همراه با یارانه واکسن کرونا برای کشورهای فقیر را ایجاد کنند اما از آن زمان تاکنون این مکانیسم جهانی نتوانسته به اهداف خود برسد و بارها با مشکلات جدی برای تامین و توزیع واکسن روبرو بوده است که بخشی از آن به «حرص و طمع» کشورهای ثروتمند برای خرید واکسن – گاه حتی فراتر از تعداد جمعیت خود – نسبت داده شده است.
بیشتر واکسنهایی که کوواکس جمعآوری میکند از سوی کشورهای متمولی چون آمریکا، بریتانیا و دیگر کشورها هدیه شده است. کوواکس هدف اولیه خود را توزیع ۲ میلیارد واکسن تا پایان سال جاری میلادی – ۲۰۲۱ – تعیین کرده بود اما اکنون با عبور از میانه این سال میلادی، این مکانیسم جهانی حتی به ۱۰ درصد هدف خود هم نرسیده است.
البته مشکلات در خط تولید واکسن و تاخیر کارخانجات ساخت واکسن در تحویل سفارشات هم در این میان نقش داشته است و در نهایت این اختلالات در شبکه تولید و توزیع واکسن کرونا به ضرر کشورهای اغلب فقیری تمام شده که برای تهیه واکسن کرونا به طور کامل به کوواکس متکی هستند.
اوگاندا، زیمباوه، بنگلادش و ترینیداد و توباگو، تنها چند کشور از میان مللی هستند که با کمبود واکسن طی چند روز گذشته روبرو بودهاند.بی بی سی