واکنش ها به گزارش قالیباف در باره پلاسکو

گزارش قالیباف به مجلس در باره حادثه پلاسکو، توجیهات و ادعاهای دروغینش، تلاش برای تبرئه کردن شهرداری از  مقصر بودنش در ماجرای پلاسکو … واکنش های سایر باندها ی حکومتی را در پی داشته است.  پلاسکو نحوه برخود باندهای حکومتی به این ماجرا تبدیل به یک  دعوای جدی باندها در تهران و شورای شهر و باندهای دیگر حکومت شده است. برخی از اظهارات حکومتی ها برگرفته از ایلنا در این باره ضمیمه است روزنه

عضو هیات مدیره کانون وکلای مرکز در گفت‌وگو با ایلنا: در مساله ساختمان پلاسکو شهرداری مسئول است/ محرز بودن مسئولیت مدنی بنیاد مستضعفان

یک وکیل دادگستری گفت: ترک فعل مالک ساختمان در انجام تعمیرات اساسی از جمله سیستم برق‌و‌اطفاء حریق سبب دوم برای وقوع حادثه اسفناک ساختمان پلاسکو شده و از این جهت مسئولیت مدنی مالک محرز است.

جلیل مالکی در گفت و‌گو با خبرنگار حقوقی و‌قضایی ایلنا، در مورد مسئولیت‌مدنی افراد و سازمان‌های دخیل در حادثه پلاسکو گفت: به موجب بند ۱۴ ماده ۵ قانون شهرداری‌ها، شهرداری مکلف به اتخاذ تدابیر موثر برای رفع خطر از بناهای مندرج درماده فوق است و همانطور که زیر بند ۱۴ آمده است در صورت عدم توجه مالکین به اخطارها شهرداری موظف است راسا با مراقبت مامورین خود اقدام به رفع خطر کند.

این عضو هیات مدیره کانون وکلای مرکز افزود: بنابراین صرف اخطار و آن هم اخطاری که جنبه هشدار دارد رافع مسئولیت شهرداری نیست خصوصاً اینکه قانونگذار صراحتااعلام داشته است درصورت عدم توجه به هشدار، شهرداری باید راسا اقدام به رفع خطر کند. مضاف بر اینکه اخطاریه‌های صادره توسط شهرداری خود دلالت به اطلاع از وجود خطر برای ساختمان داشته و از این جهت عدم اقدام به موقع در جهت پلمپ یا هر اقدام بازدارنده دیگر، رابطه سببیت بین حادثه به وقوع پیوسته و تعرفه انجام شده اثبات می‌کند.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: به موجب کلیه قوانین حاکم بر اماکن استیجاری بالاخص قانون موجر و مستاجر سال ۱۳۵۶ وظیفه انجام تعمیرات اساسی عین مستاجره برعهده مالک است و مالک موظف است به موقع نسبت به انجام این تعمیرات اقدام کند. ترک فعل مالک ساختمان در انجام تعمیرات اساسی از جمله سیستم برق‌و‌اطفاء حریق سبب دوم برای وقوع حادثه اسفناک ساختمان پلاسکو شده و از این جهت مسئولیت مدنی مالک محرز است.

این حقوقدان خاطر نشان کرد: لازم به ذکر است که قانونگذار د‌ر قانون موجر‌ و‌ مستاجر‌ سال ۵۶ که قانون حاکم به روابط مالک و مستاجرین ساختمان پلاسکو است، اختیار طرح دعوی تخلیه به دلیل نوسازی ساختمان در‌ مواردی که انجام تعمیرات اساسی لازم است را به مالک داده و در مواردی که انجام تعمیرات اساسی بدون تملک باشد راه هرگونه بهانه‌جویی مالک در خصوص سلب مسئولیت از‌خود را بسته است بنابراین مالک نمی‌تواند به ایراد غیر قابل پیش‌بینی بودن حادثه نیز استناد کند.

مالکی تصریح کرد: چنانچه احراز‌ شود که وقوع حادثه ساختمان پلاسکو به عهده یک یا چند نفر از مستاجرین ساختمان بوده به طور مثال مستاجر در مراقبت از سیستم برق واحد خود قصور کرده است و یا مواد اشتعال‌زا را در محل قرار داده است، در این صورت سبب نزدیک و بی واسطه حادثه متوجه مستاجر یا مستاجرین مذکور خواهد شد که در این صورت بحث اجتماع اسباب در مسئولیت مدنی مطرح می‌شود. که میزان تاثیر هریک را در وقوع حادثه مراجع قضایی تعیین می‌‌کند.

وی افزود: در این میان به نظر می‌رسد نقش مسئولان ذیربط و سازمان آتش‌نشانی را نیز نباید نادیده انگاشت. با توجه به مستهلک بودن ساختمان و عدم اطفا حریق ظرف مدت چهار ساعت از‌ وقوع حریق و قابل پیش بینی بودن ریزش آن ساختمان، مسئولان مذکور وظیفه داشتند که نسبت به تخلیه به موقع ساختمان از عوامل آتش نشانی اقدام می‌کردند تا موجبات به شهادت رسیدن تعداد زیادی از این عزیزان فراهم نمی شد. بنابراین درفرآیند تحقیقات مرجع قضایی باید به مسئولیت مسئولان سازمان آتش‌نشانی نیز توجه کند.

———————-

رئیس شورای شهر تهران در گفت‌وگو با ایلنا: درباره اظهارات شهردار در مجلس نمی‌توانم قضاوتی کنم/ دعوت از قالیباف برای حضور در شورا

رئیس شورای شهر تهران گفت:اخبار مرتبط با سخنان شهردار در مجلس در خصوص حادثه پلاسکو را در سایت‌ها خوانده‌ام، اما تا دقیق مطالعه نکنم؛ نمی‌توانم قضاوت کنم.

مهدی چمران در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا،‌ درباره توضیحات شهردار تهران در مجلس درباره حادثه پلاسکو و انتقاداتی که به وی وارد شد، گفت: من اخبار را در سایت‌ها خوانده‌ام، اما تا دقیق مطالعه نکنم؛ نمی‌توانم قضاوت کنم.

وی همچنین از دعوت شورای شهر از قالیباف برای حضور در شورا خبر داد و گفت: باید هماهنگی‌های لازم انجام شود و بعد ببینیم چه خواهد شد.

 

————————

گزارش قالیباف در مجلس شبیه تبلیغات انتخاباتی بود/ شهرداری در حادثه پلاسکو مقصر است

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به گزارش شهردار در مجلس گفت: بنظر این گزارش واقعی و منصفانه نبود و بیشتر شبیه تبلیغات برای انتخابات ریاست جمهوری بود.شهرداری باید در مورد این اتفاق پاسخگو باشد و حتی قوه قضاییه و سازمان های امنیتی هم باید به این قضیه ورود پیدا کنند.

غلامرضا حیدری در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایلنا، در مورد گزارش قالیباف در مورد حادثه ساختمان‌پلاسکو در صحن مجلس گفت: به نظر این گزارش واقعی و منصفانه نبود و بیشتر شبیه تبلیغات برای انتخابات ریاست جمهوری بود.شهرداری باید در مورد این اتفاق پاسخگو باشد و حتی قوه قضاییه و سازمان های امنیتی هم باید به این قضیه ورود پیدا کنند.

نماینده مردم تهران در مجلس گفت: باید علت اصلی این اتفاق کشف شود. درست است این ساختمان نا‌ایمن بوده اما ابهاماتی در این قضیه وجود دارد که باید مشخص شود. شهرداری در این قضیه قطعا مقصر است باید قوه قضاییه بعنوان مدعی العموم وارد این قضیه شود.

او افزود: ریاست مجلس هم بعد از شنیدن گزارش وزیر کشور و شهردار تهران گفتند که این قضیه ملی است و باید گزارش ملی برای آن تهیه شود. اما مشخص نیست بعد از تهیه این گزارش چه ضمانت اجرایی وجود دارد.

—————-

رئیس کمیته حمل و نقل شورای شهر تهران در گفت‌وگو با ایلنا: شهردار با مردم طلبکارانه حرف نزند/ فرافکنی و کلی‌گویی مشکلات را حل نمی‌کند

رئیس کمیته حمل و نقل شورای شهر تهران گفت: شهرداری اعلام کرده که نردبان آتش‌نشانی تنها به طبقه دهم می‌رسد و به طبقات بالاتر نمی‌رسد، وقتی این مساله را می‌دانند به چه علت اجازه ساخت ساختمان بیش از 10 طبقه را می‌دهند؟!

محسن سرخو در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا  با اشاره به توضیحات شهردار تهران درباره حادثه پلاسکو در صحن مجلس شورای اسلامی گفت: طی سال‌های 93 تا 95 در ارتباط با بحث ساختمان پلاسکو و آتش‌نشانی 4 مصوبه در راستای تقویت تجهیزات و بروز رسانی آموزش‌های آتش‌نشانی و تکمیل تجهیزات فردی ایمنی آتش‌نشانان در شورای شهر داشتیم و به شهرداری نیز ابلاغ کردیم.

وی با بیان اینکه در این مصوبات سعی داشتیم؛ زمینه حفظ جان آتش‌نشانان غیور و اطمینان‌بخشی به مردم  فراهم شود تا مردم آگاه باشند که اگر حادثه‌ای در شهر تهران رخ دهد؛ آتش‌نشانی تهران می‌تواند؛ اقدامات صحیحی را انجام دهد.

سرخو با تاکید براینکه یکی از راه‌های صحیح مقابله با حوادث استفاده از ناوگان هوایی و سیستم بالگردهای آتش‌نشان یا امدادرسان است، اظهار کرد: متاسفانه شهرداری با بی‌توجهی کامل نسبت به این 4 مصوبه عمل کرده و من نیز اخیرا تذکری در شورای شهر داده‌ام و منتظر پاسخ شهرداری هستم که اعلام کند؛ در قبال این 4 مصوبه چه اقداماتی انجام داده است؟

رئیس کمیته حمل و نقل شورای شهر تهران با اشاره به سخنان شهردار تصریح کرد: این کلی‌گویی و حرف‌های خارج از موضوع زدن چیزی را حل نمی کند. شهردار تهران باید به صورت مشخص اعلام کند که در برابر هر مصوبه چه اقداماتی انجام داده است و غیر این هر حرفی زده شود؛ حرف باطل است.

عذرخواهی در قبال جان‌باختن هموطنان حداقل‌ترین کار بود

وی خاطرنشان کرد: زمانی که مردم احساسات‌شان جریحه دار می‌شود؛ عذرخواهی از مردم حداقل کاری است که مسئولان باید انجام دهند و نباید با مردم طلبکارانه صحبت شود.

سرخو با اشاره به اینکه تعدادی از آتش‌نشان و مردم جان خود را از دست داده‌اند و شهرداری باید در این‌باره توضیح دهد، عنوان کرد: فرافکنی و به جای دیگر کشاندن موضوع چیزی را حل نمی‌کند. ما انتطارمان آن است که شهردار صادقانه مسائل را بیان کند و توضیح دهد.

این عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه سخنان شهردار پاسخ سوال یا تذکر بنده نیست، افزود: اینکه کسی بگوید؛ تجهیزات کامل بوده و اگر قبول ندارید، خودتان بروید و بررسی کنید؛ پاسخ مناسبی نیست و با این کلی‌گویی‌ها مردم شهر تهران نمی‌توانند از زندگی ایمن در شهر تهران اطمینان حاصل کنند.

وی با اشاره به اینکه شهرداری اعلام کرده که نردبان آتش‌نشانی تنها به طبقه دهم می‌رسد و به طبقات بالاتر نمی‌رسد، گفت: وقتی این مساله را می‌دانند به چه علت اجازه ساخت ساختمان بیش از 10 طبقه را می‌دهند در حالی که می‌دانند؛ قادر به حفظ ایمنی چنین ساختمان‌هایی نیستند. حالا هم که مجوز ساخت این ساختمان‌ها صادر شده است؛ باید سیستم‌های اطفا و اعلام حریق را کنترل کرده و سیستم‌های امداد رسان و آتس‌نشان را از طریق بالگرد تامین کنند، این کار را در دنیا انجام می‌دهند و راه کار دیگری ندارد.

با ادامه این روند باید منتظر حوادث بعدی باشیم

رئیس فراکسیون کارگری شهرداری تهران اضافه کرد: شهرداری اعلام می‌کند؛ همه تجهیزاتمان کامل بوده و خیابان جا نداشته، درحالی که وقتی اولین جرثقیل خراب شد، گفتند؛ دیگر جرثقیل نداریم. همچنین وقتی در رسانه‌ها از مردم می‌خواهند که کپسول هوابرش بیاورند؛ یعنی تجهیزات آتش‌نشانی کامل نیست. آیا شهرداری با این وسعت و عرض و طول و این تعداد پیمانکار باید برای برش فولاد از مردم کمک بخواهد؟ این موضوع جای سوال بسیار دارد.

وی یا یادآوری اینکه  مدیریت بحران در شهر تهران با آتش‌سوزی یک ساختمان زمین‌گیر شد، بیان کرد: اگر خدای نکرده حادثه‌ای مثل زمین‌لرزه رخ دهد یا حادثه‌ای که منطقه وسیعی از تهران را درگیر کند؛ اتفاق بیفتد، مدیریت بحران در تهران صفر خواهد بود.

سرخو اظهار کرد: مردم انتظار دارند که مدیریت شهری به آنان اطمینان دهد که اقدامات جدید را انجام داده‌ و از بروز چنین حوادثی در آینده جلوگیری خواهد کرد یا  اگر حادثه دیگری رخ داد از کشته شدن افراد جلوگیری می‌کند، اما وقتی شهردار با این شرایط مدعی می‌شود که تجهیزات کامل است به این معنی است که مردم باید همچنان منتظر حوادث بعدی باشند.

نحوه پاسخگویی شهردار اصلا درست نبود

این عضو شورای شهربا یاداوری اینکه در حادثه خیابان جمهوری هم همین اتفاق افتاد و ما گفتیم تجهیزات آتش‌نشانی را کامل کنند، ادامه داد: آن زمان هم اعلام کردند؛ تجهیزات کامل است که مشاهده کرد‌یم حادثه بدتری مثل پلاسکو اتفاق افتاد. حالا هم دوباره می‌گوییم تجهیزات را کامل کنند و شهردار می‌گوید؛ تجهیزات کامل است، پس باید منتظر حادثه بعدی با ابعاد بزرگتر باشیم.

وی با تاکید براینکه این نحوه پاسخگویی درست نیست، خاطرنشان کرد: درست آن است که ضمن عذرخواهی از مردم به دنبال اجرای مصوبات شورا باشند.

سرخو تصریح کرد: شهردار نمی‌تواند به خود اجازه دهد که فوق مصوبات شورا نظر بدهد؛ شورای شهر درباره آتش‌نشانی مصوباتی داشته است و شهردار مکلف به اجرای مصوبات شورا است. شهردار باید با تمام وجود این مساله را درک کند که زیر نظر شورای شهر تهران است و باید در چارچوب مصوبات این شورا حرکت کند. شهردار خودمختار نیست و باید از شورا تمکین کند؛ مساله‌ای که  متاسفانه هنوز برای شهردار تهران جا نیفتاده است.

اینرا هم بخوانید

انجمن قلم آمریکا از نویسندگان جهان خواست از سپیده رشنو و نویسندگان زندانی سخن بگویند

انجمن قلم آمریکا با انتشار متنی به‌قلم سپیده رشنو، نویسندهٔ معترض به حجاب اجباری، با …