جهان صنعت: سرنوشت ارج و آزمایش تکرار می‌شود؟

روزنامه جهان صنعت: گروه صنعت- وزرای صنعت، اقتصاد وکار از رفع مشکلات دو واحد تولیدی هپکو و آذرآب خبر دادند. وزیر صنعت در نشستی با مسوولان و نمایندگان استان مرکزی بر تقسیط بدهی آذرآب به تامین اجتماعی و امور مالیاتی و ترخیص مواد اولیه این شرکت بدون نیاز به ضمانتنامه بانکی در گمرک تاکید کرد.
وزارت صنعت، معدن و تجارت در راستای حمایت از توسعه صنعتی و صنایع تولیدی و اشتغالزای کشور، حل و فصل موضوع پیش آمده برای کارگران دو کارخانه هپکو و آذرآب اراک در خصوص عدم پرداخت حقوق معوقه چندماهه آنها را در دستور کار خود قرار داده است و برگزاری نشست وزیر صنعت، معدن و تجارت با مسوولان و نمایندگان استان مرکزی در همین راستا صورت گرفت.
شرکت آذرآب جزو واگذاری‌های اصل «44» و هپکو از جمله شرکت‌های واگذار شده سال‌های گذشته است و کارگران این دو کارخانه در روزهای اخیر چندین بار در اعتراض به عدم پرداخت حقوق معوقه چندماهه خود تجمع کردند و خواستار پیگیری و پرداخت مطالبات معوق‌شان بودند.
گفتنی ‌است قبلا هم مشکلات مشابهی برای بنگاه‌های خصوصی‌سازی‌شده پیش آمده مانند ارج و آزمایش که اولی همچنان سرنوشت مبهمی دارد و دومی درحال مرگ است.
اینکه آذرآب و هپکو به چنین وضعیتی دچار نشوند، جای
سوال دارد.
در نشست مشترک وزیر صنعت، معدن و تجارت با وزرای اقتصاد، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، رییس کل بانک مرکزی، استاندار و نمایندگان استان مرکزی در خصوص مشکلات شرکت آذرآب، مقرر شد پس از برگزاری مجمع و تعیین تکلیف مدیریت این شرکت، اقداماتی به منظور تقسیط بدهی این شرکت به تامین اجتماعی و امور مالیاتی، ترخیص مواد اولیه شرکت بدون نیاز به ضمانتنامه بانکی در گمرک، پرداخت تسهیلات رونق تولید و جلوگیری از لغو قراردادهای این شرکت انجام شود.
همچنین نظارت سازمان خصوصی‌سازی بر تعهدات مالک هپکو به اجرای مفاد قرارداد واگذاری، پرداخت حقوق و دستمزد کارگران و پیگیری و نظارت بر قراردادهای هپکو و ارائه گزارش روزانه در این مورد از مهم‌ترین اقداماتی بود که مقرر شد در خصوص هپکو انجام شود.
به گزارش تسنیم، محمد شریعتمداری در این نشست آذر‌آب را افتخار صنعت کشور دانست و با اشاره به برگزاری مجمع عمومی و تعیین تکلیف مدیریت جدید توسط استاندار، تصریح کرد: پیگیری مدیریت حرفه‌ای و فنی و همچنین بخشودگی یا تقسیط جرایم و بدهی‌های تامین اجتماعی اولویت‌های دیگر برای حل فوری مشکل پیش‌آمده هستند.
سازمان خصوصی‌سازی بر تعهدات مالک هپکو نظارت کند
وزیر صنعت همچنین از سازمان خصوصی‌سازی خواست بر روند واگذاری هپکو به سرمایه‌گذار خصوصی تا حصول نتیجه نهایی نظارت کند و در این باره افزود: تعهد مالک به پرداخت حقوق و دستمزد باید توسط سازمان خصوصی‌سازی مورد نظارت کامل قرار ‌گیرد.
دستور شریعتمداری برای پیگیری قراردادهای هپکو و آذرآب
شریعتمداری در این نشست به معاون امور صنایع خود دستور داد تمامی قراردادهای موجود در شرکت‌های هپکو و آذرآب را نظارت و پیگیری کند و با جدیت تاکید کرد: ارائه گزارش روزانه در این خصوص ضروری است و آقای صالحی‌نیا در راستای حل و فصل قراردادهای دارای مشکل اقدام کند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به بررسی میزان واردات ماشین‌آلات راه‌سازی نیز گفت: باید از واردات ماشین‌آلاتی که تولید مشابه دخلی دارند، جلوگیری به عمل آید تا شرکت‌هایی مانند هپکو زیان نبینند.
شریعتمداری انجام اقدامات مناسب در خصوص بدهی‌های مالیاتی و تقسیط بدهی‌های تامین اجتماعی را از جمله راهکارهای حل و فصل مشکل دانست و بر ترخیص مواد اولیه شرکت بدون نیاز به ضمانتنامه بانکی در گمرک تاکید کرد.
تاکید وزیر اقتصاد بر بررسی صورت‌حساب‌های موجود‌ در آذرآب
همچنین وزیر اقتصاد در این نشست با تاکید بر ترخیص کالاهای مانده در گمرک متعلق به شرکت آذرآب، گفت: تعیین حسابرس و بررسی وضعیت صورت‌حساب‌های موجود برای بورس باید در دستور کار واقع شود.
از سوی دیگر تصمیم مدیران هپکو مبنی بر تعدیل نیمی از نیروهای این شرکت از مهم‌ترین گلایه‌های نماینده کارگران هپکو بود که در این نشست مطرح شد.
نماینده کارگران شرکت هپکو، مدیریت را مشکل اصلی این کارخانه اعلام کرد و گفت: بخشی از مشکلات به وجود آمده برای این شرکت ضمن تعامل با دستگاه‌هایی از جمله شهرداری و وزارت راه‌و‌شهرسازی قابل حل است و جلوگیری از واردات دستگاه‌های راه‌سازی قابل تولید داخل نیز به این موضوع کمک می‌کند.
هیات دولت مجوز خرید وزارت راه از هپکو را صادر کرد
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز گفت: صبح دیروز هیات دولت مجوز خرید وزارت راه از هپکو را صادر کرد.
علی ربیعی در جلسه ستاد اقتصاد مقاومتی استان مرکزی با بیان اینکه اتفاقاتی که افتاده، حاصل اتفاقاتی است که طی سال‌های سال رخ داده و شاید ریشه‌‌ آن به دهه 80 برگردد، افزود: آن زمان شاید می‌شد تصمیمات بهتری گرفت. در هر حال باید با مدارا مسایل را حل کرد و باید با عقلانیت و به گونه‌ای که بعدا دچار خدشه نشود، تصمیم گرفت و مسایل را حل کرد.
وزیر کار از آغاز پرداخت بخش عمده معوقات کارگران هپکو و آذرآب‌ خبر داد و گفت: سایر مطالبات کارگران تا پایان ماه تسویه خواهد شد.
ربیعی اظهار کرد: ماموریت دارم تا آخر این مساله را با تاکید بر عقلانیت و مدارا و در چارچوب‌های قانونی پیگیری کنم تا به نتیجه برسد. باید با درک متقابل از هم به این موضوع بپردازیم و بتوانیم شرایط را پیش ببریم.
وی اظهار کرد: پیگیری‌های قضایی در حال انجام است و حکم قضایی صادر شده است. پولی که جایی رفته باید برگردد چراکه این سرمایه نظام است و باید رسیدگی شود. اینکارها به روال خود انجام خواهد شد و احقاق حقوق بیت‌المال و کارگران صورت خواهد گرفت ولی با آرامش باید کار را دنبال کرد.
ربیعی با تاکید بر اینکه باید با حسن نیت به مساله بپردازیم تا مساله حل شود، افزود: مسلم است که ما به عنوان دولت در این بخش وظیفه داریم و تردیدی نیست که کارگران بی‌دفاع‌ترین آدم‌ها هستند. نمی‌توان اتفاقاتی که در این شرکت افتاده را رها کرد و رفع مشکل را به رابطه مدیرعامل و کارگر سپرد، این امکان ندارد. دولت باید دخالت کند، کارگران باید تصمیمات را متحمل شوند پس باید به مشکلات آنها رسیدگی شود.
وی اظهار کرد: به هر حال خصوصی‌سازی را دولت انجام داده و بخشی از آن کار دولت بوده و باید امور مربوط به آن را پیگیری کند، دولت در این خصوص وظیفه دارد و باید کار را پیگیری کند و مساله به سرعت رسیدگی شود.
ربیعی افزود: برای مثال در صندوق‌های بازنشستگی کسری داریم. کسی می‌گفت چهار سال بیشتر وزیر نیستی، بفروش و کسری را جبران کن. ولی اینطور نمی‌شود مشکلات را حل کرد. باید فکر سال‌های آینده را کرد شاید با فروش منابع در لحظه مشکل حل شود ولی این راه چاره نیست. تصمیمات امروز ما به عنوان مدیران بین‌النسلی در کار آیندگان تاثیرگذار است و باید پاسخگوی آیندگان هم باشیم. این نوع تصمیم‌گیری جفا به بازنشستگان آینده بود، پس زیر بار نرفتم.
وی اظهار کرد: در خصوص مشکلات این دو واحد صنعتی تا هر وقت به نتیجه برسیم در استان هستم. بعد از تعطیلات هم اگر لازم باشد به استان می‌آیم و تا زمانی که کار به جای رضایت‌بخش برسد پیگیر امور بوده و به استان می‌آیم.
ربیعی با بیان اینکه متوجه وضعیت کارگران هستم، اظهار کرد: صدای کارگر باید شنیده شود اما هم صدا باید شنیده شود و هم اصول و چارچوب‌هایی که بر پایه آن استواریم رعایت شود. اگر دادگاه امروز حکم می‌دهد و کسی دستگیر می‌شود برای این است که ثبات وجود دارد و این ثبات باید حفظ شود. شنیدن صدای اعتراض خوب است و کسی مخالف شنیده شدن صداها نیست ولی باید ملاحظات رعایت شود تا ثبات حفظ شود.
ربیعی با بیان اینکه در چنین شرایطی که با اعتراض مواجه هستیم شیوه‌ها هم در بیان مطالب و هم رفتار نباید به شکلی باشد که باعث وهن نظام شود، گفت: اتفاقاتی که افتاد وهن نظام صورت گرفت. از سویی متاسفانه کسانی مترصد نشسته‌اند که سریعا نقدهایی کنند و کامنت‌هایی بگذارند که سودی ندارد و کسی که در واقع سودی از اینگونه اقدامات نمی‌برد، کارگر است. من به عنوان امین جامعه کارگری و دولت در‌خواست می‌کنم در اراک شاهد گفت‌وگو برای حل مساله باشیم و عقلانیت و مدارا را دنبال کنیم.
وی در ادامه با بیان اینکه درخصوص آذرآب، 70 درصد مواردی که در این جلسه مطرح شد یا حل شده یا در حال حل شدن است، گفت: کار آذرآب راحت‌تر دنبال می‌شود ولی کار هپکو پیچیدگی بیشتری دارد. مساله امروز ما در خصوص این واحد، حقوق کارگران است.
ربیعی با بیان اینکه یک برنامه کوتاه‌مدت داریم که براساس آن باید معوقات کارگران دنبال شود، راه‌اندازی اولیه صورت ‌گیرد، فشارها کم و فضا آرام شود، افزود: به تامین اجتماعی دستور داده شده که دفترچه درمان کارگران در هر دو شرکت قطع نشده و درمان به صورت رایگان انجام شود و بیمه تکمیلی در درمانگاه‌های تامین اجتماعی قابل ارائه است و اگر لازم باشد امکانات بیشتری نیز در اختیار قرار می‌گیرد.
وی با تاکید بر اینکه نیازمند برنامه میان‌مدت و بلندمدت برای رفع کامل مشکل هستیم، افزود: باید تصمیماتی بگیریم که یکی، دو سال بعد دوباره این اتفاقات رخ ندهد.
ربیعی از اخذ مجوز خرید محصولات هپکو از هیات دولت در روز جاری خبر داد و افزود: همین حالا مجوز خرید وزارت راه از هپکو اخذ شد و نامه مربوطه امروز به دفتر استاندار فکس می‌شود.
وی، انجام نوسازی هپکو و اخذ مجوزهای قطعی در این خصوص را در قالب کار بلندمدت، ضروری عنوان کرد و افزود: حق این استان بیش از این است. شما می‌توانید مهاجرپذیری بیشتری در اشتغال داشته باشید و آذراب می‌تواند صنایع پایین دستی داشته باشد اما خودش پایین دستی شده است.
شایان ذکر است که با گذشت چند روز از برگزاری جلسه تخصصی درخصوص مشکلات این دو واحد تولیدی، رصد اهم راهکارهای ارائه شده برای حل و فصل مشکل تا حصول نتیجه نهایی در دستور کار وزارت صنعت، معدن و تجارت است.
بر اساس این گزارش، کارکنان این دو شرکت چندین ماه حقوق خود را دریافت نکرده‌اند و در زمینه تامین اجتماعی و صدور دفترچه درمان مشکلات داشتند.

اینرا هم بخوانید

 دستگیری بیش از۵۰ نفر به اتهام “جاسوسی” در مناطقی از جنوب سیستان و بلوچستان

رسانه های حکومتی از  دستگیری بیش از ۵۰ نفر به اتهام”جاسوسوسی” در مناطقی از جنوب …