پافشاری معترضان سودان بر غیرنظامی بودن دولت انتقالی

پافشاری معترضان سودان بر غیرنظامی بودن دولت انتقالی

مذاکرات میان اپوزیسیون و شورای نظامی حاکم بر سودان بر سر انتقال قدرت به غیرنظامیان تا کنون بی‌نتیجه مانده است. صدها هزار شهروند معترض سودان بار دیگر به خیابان‌ها آمدند تا شورای نظامی را وادار به عقب نشینی کنند.

روز گذشته (پنج‌شنبه پنجم اردیبهشت) بار دیگر صدها هزار شهروند معترض سودان در خارطوم پایتخت این کشور و دیگر شهرهای بزرگ به خیابان‌ها آمدند و بر خواسته محوری خود، تشکیل یک دولت انتقالی متشکل از غیرنظامیان پافشاری کردند.

شور و هیجان در میان تظاهرکنندگان تونسی که شعار “آزادی، صلح و عدالت اجتماعی” سر می‌دهند بیشتر از پیش به چشم می‌خورد. با این همه کشمکش میان معترضان و شورای نظامی حاکم بر سودان ادامه دارد.

گروه‌های اپوزیسیون می‌گویند شمار تظاهرکنندگان که روز پنج‌شنبه خواستار انتقال قدرت به غیرنظامیان شدند به یک میلیون نفر می‌رسید. تظاهرکنندگان به سمت مقر فرماندهی ارتش در مرکز شهر خارطوم راهپیمایی کردند تا پیام خود را به شورای نظامی سودان منتقل کنند و فشار را بر آنان افزایش دهند.

دعوت به “تظاهرات میلیونی” در حالی انجام شد که مذاکره میان نیروهای اپوزیسیون و شورای نظامی وارد مرحله حساسی شده است. نظامیان پس از برکناری عمر البشیر، رهبر خودکامه سودان که سه دهه بر این کشور حکومت کرده بود قدرت را در دست گرفته و وعده دادند ظرف دو سال زمینه برگزاری انتخابات و انتقال قدرت سیاسی را فراهم کنند.

نیروهای اپوزیسیون شورای نظامی را ادامه حکومت البشیر می‌دانند و خواستار سرعت بخشیدن به تشکیل شورایی متشکل از غیرنظامیان هستند.

برای نظامیان سودان که تا ۱۱ آوریل و سرنگونی حکومت البشیر شریک قدرت بوده و بخشی از سیستم حکومتی در سه دهه گذشته محسوب می‌شوند، چشم‌پوشی از قدرت کار ساده‌ای نیست.

دیکتاتور ۷۵ ساله سودان قربانی یک بحران عمیق اقتصادی، سقوط شدید ارزش پول ملی، افزایش افسارگسیخته تورم، فساد و سرکوب خشونت‌آمیز مخالفت و معترضان در سال‌های گذشته شده است.

تشکیل کمیته حل اختلاف

جنبش اعتراضی در سودان که با سه برابر شدن قیمت نان آغاز شد طی چند هفته پایه‌های دیکتاتوری سی ساله البشیر را در هم شکست و اکنون در مقابل نظامیانی قرار گرفته که تا دیروز هم‌پیمان، هم‌دست و حامی او بوده‌اند.

نمایندگان ائتلاف موسوم به “اتحاد برای آزادی و تغییر” که مهم‌ترین گروه‌های اپوزیسیون، اتحادیه‌های صنفی و جامعه مدنی را در بر می‌گیرد روز چهارشنبه با شورای نظامی بر سر تشکیل کمیته‌ای برای رسیدگی و حل اختلاف‌های موجود میان دو طرف به توافق رسیدند.

ظاهرا دور اول مذاکرات در این کمیته به نتیجه مطلوب نرسیده و تجمع‌کنندگان مقابل مقر نظامیان در خارطوم تهدید کرده‌اند که اگر شورای نظامی با انتقال قدرت به غیرنظامیان موافقت نکند دست به اعتصاب سراسری می‌زنند.

کناره‌گیری سه ژنرال از شورای نظامی

در همین حال سه ژنرال ارتش از عضویت در شورای نظامی کناره‌گیری کرده‌اند. استعفای این سه ژنرال که از حامیان سرشناس البشیر به شمار می‌روند از خواسته‌های تظاهرکنندگان و نیروهای اپوزیسیون بوده است.

سخنگوی ائتلاف آزادی و تغییر می‌گوید نمایندگان اپوزیسیون و شورای نظامی بر سر بسیاری از موارد اختلاف به تفاهم رسیده‌اند و کانال ارتباطی با این شورا پس از یک وقفه کوتاه دوباره برقرار شده است.

به گزارش “تاگس‌شاو”، وب‌سایت کانال یک تلویزیون آلمان، شورای نظامی از نمایندگان اپوزیسیون خواسته کار در کمیته مشترک را با هدف دست‌یافتن به یک توافق نهایی ادامه دهند.

بنابر این گزارش گروه‌های اپوزیسیون سودان نگرانند که با کش پیدا کردن مذاکرات با نظامیان، فشار شهروندان بر حاکمان کنونی کاهش یابد و شورای نظامی زیربار واگذاری قدرت به غیرنظامیان نرود. این گروه‌ها در عین حال تاکید کرده‌اند که تا رسیدن به خواسته‌های خود به مبارزه ادامه می‌دهند.رادیو آلمان

اینرا هم بخوانید

کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل خواستار لغو قانون «عفاف و حجاب» شد

کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل می‌گوید قانون موسوم به «عفاف و حجاب» به کنترل …