یورونیوز:تنش بین کنگره آمریکا و دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری این کشور بر سر تحقیق برای استیضاح رئیس جمهوری روز سه شنبه با مخالفت قوه مجریه با ادای شهادت سفیر آمریکا در اتحادیه اروپا برابر اعضای مجلس نمایندگان وارد مرحله جدیدی شد.
دونالد ترامپ ضمن دفاع از این تصمیم تاکید کرده است که جلسات پرسش و پاسخ در مجلس نمایندگان «بی خاصیت» است.
این در حالی است که روسای سه کمیته مجلس نمایندگان که در حال تحقیق برای استیضاح دونالد ترامپ هستند تاکید کرده اند که جلوگیری از ادای شهادت یکی از «بازیگران کلیدی» در رابطه واشنگتن و کی یف می تواند «کارشکنی در مقابل اجرای عدالت» محسوب شود.
روسای سه کمیته روابط خارجی، اطلاعات و نظارت بر قوه مجریه مجلس نمایندگان اعلام کرده اند که برای گوردون ساندلند، سفیر آمریکا در اتحادیه اروپا احضاریه خواهند فرستاد تا وی مجبور به ادای شهادت در برابر اعضای مجلس نمایندگان شود.
کاخ سفید تاکنون برخی از احضاریه های مجلس نمایندگان را نادیده گرفته است. این در حالی است که دموکرات ها تاکید می کنند که عدم همکاری کاخ سفید با کنگره می تواند «کارشکنی در مقابل اجرای عدالت» محسوب شود.
آنها همچنین یادآوری می کنند که یکی از دلایل استیضاح ریچارد نیکسون، رئیس جمهوری اسبق آمریکا «کارشکنی در مقابل اجرای عدالت» بود. ریچارد نیکسون پیش از رای گیری در مجلس سنا در مورد طرح استیضاح خود از سمتش کناره گیری کرد.
وکیل گوردون ساندلند، سفیر آمریکا در اتحادیه اروپا روز سه شنبه اعلام کرد که وزارت خارجه ایالات متحده از موکلش خواسته است تا از ادای شهادت در برابر مجلس نمایندگان خودداری کند.
این در حالی است که دموکرات ها ادعا کرده اند که گوردون ساندلند ساعت ۱۲:۳۰ نیمه شب پیغامی صوتی دریافت کرده که در آن از ادای شهادت در برابر مجلس نمایندگان منع شده است.
مجلس نمایندگان آمریکا در حال تحقیق در مورد رابطه واشنگتن و کی یف و درخواست دونالد ترامپ از همتای اوکراینی خود برای تحقیق درباره جو بایدن و پسرش است.
دموکرات ها گمان می کنند که رئیس جمهوری آمریکا با تعلیق کمک نظامی کشورش به اوکراین قصد داشته است تا ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین را برای همکاری در این زمینه تحت فشار بگذارد.
جو بایدن که در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما به مدت هشت سال معاون رئیس جمهوری بود اکنون یکی از نامزدهای پیشتاز حزب دموکرات برای رقابت با دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ است
*****
بی بی سی:
کاخسفید طی نامهای رسمی به نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان اطلاع داده قصد همکاری با تحقیقات استیضاح را ندارد. اقدامی که میتواند آغاز نبرد میان دو شاخه اصلی نظام حکومتی آمریکا بر سر اختیارات قانون اساسی تلقی شود. کاخسفید “نامنطبق بودن با قانون اساسی” و “بیاساس” بودن مبنای آغاز تحقیقات استیضاح را دلیل تصمیم خود برشمرده است.
این تصمیم به معنای آن خواهد بود که سه کمیته مجلس نمایندگان که روند تحقیقات درباره لزوم استیضاح دونالد ترامپ را در دستور کار خود قرار دادهاند، از این پس برای دریافت اطلاعات و یا احضار مقامهای دولتی با دیواری از مخالفت کاخسفید روبرو خواهند شد.
تحقیقات این کمیتهها که دموکراتها رهبری آنها را برعهده دارند در پی آن آغاز شد که یک افشاگر اطلاعاتی رسما مدعی شد آقای ترامپ در گفتگوی تلفنی خود با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، از او خواسته که درباره فرزند جدیترین رقیب دموکرات خود یعنی جو بایدن تحقیق کند و به این ترتیب زمینه دخالت یک دولت خارجی در انتخابات آمریکا را فراهم کرده است.
نامه کاخسفید عصر سهشنبه، هشتم اکتبر، تنها ساعاتی پس از آن به دفتر رئیس مجلس نمایندگان ارسال شد که گوردن ساندلند، سفیر آمریکا در اتحادیه اروپا تنها دقایقی پیش از حضور در کنگره دستور دریافت کرد که در جلسه استماع برابر کمیتههای کنگره حاضر نشود.
ین نامه که عصر سهشنبه، هشتم اکتبر برای رهبران دموکرات مجلس نمایندگان و در راس آنها نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان ارسال شده به امضای پت سیپلون، وکیل کاخسفید رسیده و در آن مبنای شکلگیری تحقیقات استیضاح به چالش کشیده شده است.
وکیل کاخسفید رهبران دموکرات مجلس نمایندگان را متهم کرده که روند استیضاح را آغاز کرده اند که “مبانی منصف بودن را نقض می کند و روند قانونی شکلگیری تحقیقات را نادیده می گیرد به ویژه که درباره لزوم آغاز این تحقیقات رایگیری انجام نگرفته است”.
در این نامه هشت صفحهای وکیل کاخسفید با حمله به تحقیقات استیضاح از سوی کنگره به لحاظ قانون اساسی “نامعتبر” خوانده و دموکراتها را متهم کرده که به این بهانه قصد تغییر نتایج انتخابات سال ۲۰۱۶ را دارند.
اتهامی که آقای ترامپ هم شخصا بارها بر آن تاکید کرده و میگوید دموکراتها که باور نمی کردند در انتخابات سال ۲۰۱۶ شکست بخورند، همواره به دنبال راهی برای خلع ید از او بودهاند.
در ادامه این نامه پت سیپلون نتیجهگیری کرده که “به دلایلی که ذکر شد و با هدف از عهده برآمدن وظایف قانونی در برابر مردم آمریکا، پرزیدنت ترامپ و دولت او قادر به همکاری در این تحقیقات نخواهند بود.”
این نامه که رسانه های آمریکا همچون نیویورک تایمز خیلی زود آن را “اعلان جنگ رسمی” کاخسفید در برابر کنگره خواندند تنها ساعاتی پس از آن منتشر شد که گوردن ساندلند، نماینده آمریکا در اتحادیه اروپا، تنها دقایقی قبل از رفتن به کنگره، از حضور در جلسه استماع برابر نمایندگان کنگره منع شد.
آقای ساندلند که قرار بود صبح امروز (سهشنبه) برای ادای توضیحات به کنگره آمریکا برود در آخرین لحظه از سوی کاخسفید متوقف شد.
قرار بود آقای ساندلند صبح روز سهشنبه، هشتم اکتبر، برابر سه کمیته قضایی، اطلاعاتی و روابط خارجی کنگره حاضر شود و درباره علت معطل نگهداشتن کمک نظامی ۴۰۰ میلیون دلاری آمریکا به اوکراین و ارتباط احتمالی آن با درخواست آقای ترامپ برای تحقیق از جو بایدن و پسرش هانتر، به سوالات نمایندگان کنگره پاسخ دهد.
آن طور که گزارش شده او در حالی از رفتن به کنگره منع شد که با پروازی از اروپا خود را به واشنگتن رسانده بود و آماده شهادت در برابر کمیته اطلاعات کنگره بود.
انتشار متن پیامکهای رد و بدل شده میان او و دو دیپلمات دیگر آمریکا در اوکراین موجب گستردهتر شدن تحقیقات کنگره درباره لزوم استیضاح دونالد ترامپ شده است.
آن طور که آقای ساندلند گفته او در لحظات آخر از سوی وزارت خارجه دستور دریافت کرده که به کنگره نرود.
دقایقی بعد از علنی شدن این خبر دونالد ترامپ در توییتر به آن واکنش نشان داد و نوشت نمیخواسته اجازه دهد آقای ساندلند در جلسهای که به زعم او “یک دادگاه نمایشی” بوده شهادت دهد.
قش ساندلند در تحقیقات اوکراین چیست؟
از هنگام آغاز تحقیقات مجلس نمایندگان آمریکا درباره مساله اوکراین و ضرورت استیضاح آقای ترامپ در این رابطه، سه کمیته اطلاعات، قضایی و روابط خارجی مجلس نمایندگان که ریاست آنها را دموکراتها بر عهده دارند در تلاشند با احضار مقامهای مرتبط و جمعآوری مدارک از بخش های مختلف دولت، این تحقیق و تفحص را پیش ببرند.
هدف اصلی آنها این است که بدانند آیا آقای ترامپ با معطل نگهداشتن کمک نظامی ۴۰۰ میلیون دلاری به اوکراین قصد داشته از آن به عنوان دستمایهای برای وادار کردن دولت اوکراین به تحقیق درباره فعالیتهای اقتصادی هانتر بایدن و در نهایت تهیه اطلاعات مخرب علیه جو بایدن استفاده کند یا خیر.
اهمیت این موضوع برای کنگره در این است که مطابق قوانین انتخاباتی آمریکا هیچ کاندیدایی حق ندارد برای پیروزی در انتخابات از کمک یک دولت خارجی بهره گیرد. همزمان رئیس جمهوری آمریکا هم حق ندارد از مقام خود برای مطامع شخصی و سیاسی بهره گیرد.