اختلاف نظر شدید میان کشورهای اروپایی و آمریکا در آستانه نشست جی‌۷

رادیو آلمان:اختلاف نظر شدید میان کشورهای اروپایی و آمریکا در آستانه نشست جی‌۷

اختلاف میان آمریکا و کشورهای اروپایی در آستانه نشست سران جی‌۷ شدت گرفته است. مکرون در سخنانی تند از ترامپ از جمله به دلیل خروج از برجام انتقاد کرده است. ترامپ گفته، این تصمیم رفتار ایران در خاورمیانه را تغییر داده است.

در  آستانه نشست سران گروه هفت کشور صنعتی موسوم به جی‌۷، امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه در صریحاً از سیاست‌های دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا انتقاد کرد و از دیگر اعضای جی‌۷ خواست تا در اقدامی مشترک در مقابل خطر “هژمونی” جدید ایالات متحده بایستند.

مکرون روز پنج‌شنبه (۷ ژوئن) در یک کنفرانس خبری مشترک با جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا، به آمریکا درباره آغاز “یک جنگ تجاری بین دوستان” هشدار داد و از دیگر سران جی‌۷ خواست تا در پایان این نشست یک بیانیه‌ مشترک را که به قیمت ارزش‌های مشترک، فقط برای بدست آوردن امضای ترامپ تلطیف شده، تنظیم نکنند.

مکرون این امر را امکان‌پذیر دانست که نتیجه این اجلاس به “گروه ۶ به یک” ختم شود.

زیر سوال رفتن اعتبار 

رئیس‌جمهور فرانسه از برگزاری دیدار میان ترامپ و کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی استقبال کرد اما همزمان هشدار داد، تصمیم ترامپ مبنی بر خروج آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران، منجر شده تا اعتبار چنین توافق‌هایی زیر سئوال بروند.

مکرون گفت پیام دیگر رهبران جی‌۷ به ترامپ در مورد برجام باید این باشد: «شما با توافق‌نامه‌ای که فرد پیش از شما امضا کرده، راحت نیستید شاید به این دلیل که توسط سلف شما امضا شده است. اما مانع دیگران برای محترم شمردن این توافقنامه نشوید و ایران را ترغیب به خروج از این توافقنامه نکنید، زیرا این بهترین حفاظتی است که ما در حال حاضر داریم.»

“تغییر” رفتار ایران

همزمان با سفر مکرون به کانادا، دونالد ترامپ نیز روز پنج‌شنبه در کاخ سفید میزبان شینزو آبه‌، نخست‌وزیر ژاپن بود.
او در یک کنفرانس خبری مشترک گفت خروج آمریکا از برجام منجر به تغییر رفتار ایران در خاورمیانه شده است. ترامپ اضافه کرد: “ایران و رهبرانش طی سه ماه گذشته بسیار عوض شده‌اند.”

مکرون پس از کنفرانس خبری خود با ترودو نیز به توییتر روی آورده و در پیامی نوشت: «رئيس‌جمهور آمریکا شاید اهمیتی به منزوی شدن ندهد، در عوض ما هم در صورت نیاز اهمیت نمی‌دهیم که امضای آمریکا پای بیانیه‌‌ی شش کشور نباشد.»

او در توییتی دیگر اضافه کرد: «این شش کشور اکنون یک نیروی بین‌المللی واقعی هستند. شش کشور دیگر گروه جی‌۷ در کنار یکدیگر بازاری بزرگتر از بازار آمریکا دارند. این نکته نباید فراموش شود.»

مکرون همچنین با طعنه زدن به ترامپ توییت کرد: «هیچ رهبری دائمی نخواهد ماند.»

جنگ تجاری 

ترامپ پیش‌تر اعلام کرده بود برای “دفاع از کشورمان در زمینه تجارت” به کانادا سفر می‌کند. در ماه‌های گذشته تعرفه‌های ویژه گمرکی آمریکا بر فولاد و آلومینیوم وارداتی واکنش‌های شدیدی را به همراه داشته است. رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا از اقدام متقابل اتحادیه اروپا سخن گفت.

بریتانیا و مکزیک نیز از این تصمیم ترامپ ابراز تأسف کرده و مکزیک اعلام کرد قصد مقابله به مثل با آمریکا را دارد.
ترامپ تأکید کرده تعرفه‌های ویژه گمرکی برای حفاظت از فرصت‌های شغلی و تقویت اقتصاد آمریکا وضع شده‌اند. در مقابل مکرون در توییتر نوشت: «یک جنگ تجاری به نفع هیچ‌کس نخواهد بود، اول از همه به نفع کارگران آمریکایی نیست.»

روزنامه نیویورک تایمز گزارش کرده یک تحلیل اقتصادی که در کاخ سفید انجام شده، نشان می‌دهد اعمال تعرفه‌های جدید به اقتصاد ایالات متحده ضربه خواهد زد اما با این حال مشاوران ترامپ این نظریه را رد کرده و اصرار می‌ورزند که برنامه‌های دولت به نفع رشد اقتصادی کشور هستند.

جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا که میزبانی نشست جی‌۷ را بر عهده دارد، اظهار امیدواری کرده این نشست فرصتی را برای همه شرکت‌کنندگان در خصوص رفع اختلاف نظرها فراهم کند.

هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان نیز از رفتار ترامپ انتقاد کرده و گفت رئیسجمهور آمریکا از نظم چند جانبه سرپیچی می‌کند و تنها یک طرفه و به نفع منافع کشورش عمل می‌کند. به گفته ماس این نحوه عملکرد ترامپ “هیچ کمکی به بهتر شدن، امن‌تر شدن و صلح‌آمیزتر شدن جهان نمی‌کند.”

وزیر خارجه آلمان تصمیم ترامپ برای خروج از برجام را نیز به شدت مورد انتقاد قرار داد و گفت: «ما عادت داشتیم به آنچه توافق کرده‌ایم پایبند بمانیم. این وضعیت حال اساسا تغییر کرده است.»

به گفته ماس، آمریکا همچنان “نزدیکترین شریک آلمان خارج از اروپا” باقی خواهد ماند اما با این همه اتحادیه اروپا باید برای تشکیل اتحادی جدید تلاش کند.

چهل و چهارمین نشست سران هفت کشور صنعتی جهان روز جمعه و شنبه (۱۸ و ۱۹ خرداد/ ۸ و ۹ ژوئن) در شهر لامالبه در ایالت کبک کانادا برگزار می‌شود.

**************

بی بی سی:شماری از رهبران کشورهای عضو گروه ۷ کشور عمده صنعتی جهان هشدار داده‌اند که در نشست سران و رهبران این کشورها تسلیم خواسته های تجاری رئیس جمهوری آمریکا نخواهند شد. این نشست فردا، جمعه، در کبک در کانادا کار خود را آغاز می‌کند و سه روز ادامه خواهد داشت.

روز جمعه، ۱۸ خرداد (۸ ژوئن)، امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه که همراه با جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا برای شرکت در نشست سالانه گروه ۷ عازم کبک بود، گفت که در نظر دارد قبل از آغاز نشست عمومی با حضور رئیس جمهوری آمریکا، از بریتانیا، آلمان و فرانسه بخواهد از موضع مشترکی در برابر سیاست تجاری آمریکا حمایت کنند. گروه ۷ از ایالات متحده، آلمان، ایتالیا، بریتانیا، ژاپن، فرانسه و کانادا تشکیل یافته است.

آقای مکرون همچنین در توییتری به زبان انگلیسی نوشت: “ممکن است رئیس جمهوری آمریکا به اینکه در این جلسه تنها خواهد ماند اهمیتی ندهد اما برای ما شش کشور دیگر هم مهم نیست که در صورت لزوم با هم توافقنامه‌ای را امضا کنیم.” وی افزوده است: “این شش کشور نماینده ارزش‌هایی خاص و نماینده یک بازار اقتصادی هستند که از پیشینه تاریخی برخوردار است و در حال حاضر هم یک نیروی مهم درعرصه جهانی محسوب می‌شوند.”

تولید ناخالص کشورهای گروه ۷ در مجموع به حدود نصف کل تولید ناخالص جهان بالغ می‌شود و تولید ناخالص ایالات متحده به تنهایی اندکی بیش از مجموع تولید ناخالص سایر اعضای گروه است.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در واکنش به مطلب توییتری امانوئل ماکرون در یک پیام توییتری نوشت: “لطفا به اطلاع نخست وزیر کانادا جاستین ترودو و پرزیدنت مکرون برسانید که آنان روی اجناس وارداتی از آمریکا تعرفه‌های سنگینی بسته‌اند و موانع غیرپولی ایجاد کرده‌اند.” وی افزوده است: “مازاد تجاری اتحادیه اروپا با ایالات متحده به ۱۵۱ میلیارد دلار می‌رسد و کانادا هم کشاورزان ما را ازدسترسی به بازار خود محروم کرده است. مشتاق دیدارشان در روز جمعه هستم.”

رئیس جمهوری آمریکا بعدا در مطلب دیگری در توییتر خود اظهار داشت که اتحادیه اروپا و کانادا افکار عمومی را در جریان این واقعیت نمی‌گذارند که سالهاست که تعرفه‌های سنگین وارداتی و موانع غیر پولی در برابر تجارت آمریکا ایجاد کرده‌اند. او افزود: “تعرفه‌ها و موانع را بردارید و ما به همان میزان با شما راه خواهیم آمد.”

کسری تجاری آمریکا در سال گذشته میلادی به بیش از ۸۰۰ میلیارد دلار رسید هرچند بخش عمده آن – بیش از ۵۰۰ میلیارد دلار – ناشی از کسری تجاری با چین بود. دونالد ترامپ این کسری را ناشی از توسل طرف‌های تجاری اصلی آمریکا به محدودیت‌های تجاری علیه این کشور نسبت داده و آن را عامل ناتوانی صنایع آمریکا در رقابت با کالاهای وارداتی و در نتیجه، تعطیلی واحدهای تولیدی و بیکاری کارگران کشورش دانسته است.

او یک رشته تعرفه‌های گمرکی را علیه کالاهای وارداتی از چین و به طور محدودتری، واردات از کشورهای اروپایی، کانادا و مکزیک وضع کرده است.

با  توجه به اختلاف عمیقی که بین آمریکا و سایر اعضای گروه ۷ بروز کرده، برخی ناظران در مورد احتمال ناکامی در دستیابی به توافق بر سر موضوعات دیگر در دستور کار اجلاس گروه ۷ هشدار داده‌اند هر چند گفته شده است که با توجه به سابقه و گستردگی همکاری و ارتباط نزدیک بین این کشورها در زمینه‌های مختلف اقتصادی، سیاسی و نظامی، معمولا نشست‌های گروه ۷ بدون حصول توافق به پایان نمی‌رسد. در عین حال مشخص نیست که این نشست تا چه اندازه در حل و فصل اختلاف تجاری بین آمریکا و سایر اعضا موفق خواهد بود.

دست اندرکاران برگزاری این نشست گفته‌اند نمی توان اختلاف موجود بین اعضا را نادیده گرفت و آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان هشدار داده است که دستیابی به توافق بر سر محتوای بیانیه نهایی آسان نخواهد بود.

نشست سال جاری در محلی خارج از شهر کبک برگزار خواهد شد. با اینهمه، مطابق معمول گروهی از تظاهرکنندگان مخالف این نشست از گرایش‌های گوناگون در کبک گرد آمده‌اند و شامگاه پنجشنبه تظاهراتی را برگزار کردند.

آقای ترامپ پس از پایان نشست گروه ۷ برای دیدار با رهبر کره شمالی در روز ۱۲ ژوئن عازم سنگاپور خواهد شد.

گروه ۷ به تدریج در دهه ۱۹۷۰ میلادی شکل گرفت و در سال‌های بعد به یک نهاد تاثیرگذار در صحنه اقتصادی و سیاسی جهان تبدیل شد. پس از فروپاشی اتحاد شوروی و گرایش روسیه به همکاری نزدیک با غرب، برای چند سال از رهبر روسیه نیز برای شرکت در اجلاس دعوت به عمل می‌آمد و حتی رسانه‌ها به آن نشست گروه ۱+۷ یا گروه ۸ نام داده بودند.

اینرا هم بخوانید

انجمن قلم آمریکا از نویسندگان جهان خواست از سپیده رشنو و نویسندگان زندانی سخن بگویند

انجمن قلم آمریکا با انتشار متنی به‌قلم سپیده رشنو، نویسندهٔ معترض به حجاب اجباری، با …