رادیو آلمان:”کنگره عدالت” در ترکیه برای مقابله با “خودکامگان”
اپوزیسیون ترکیه در حرکتی مبتکرانه در تاریخ این کشور دست به برگزاری “کنگره عدالت” زده است. اردوغان در کانون انتقادهای کنگره قرار دارد. اردوغان نیز همزمان از لزوم مبارزه با قدرتهای بیگانه و “مهرههای” آنان سخن گفته است.
همهنگام با سخنرانی رئیس جمهوری ترکیه در شرق این کشور، بخشی از مخالفان او در غرب کشور جمع شده و رجب طیب اردوغان را آماج تندترین حملات خود قرار دادهاند.
کمال قلیچداراوغلو، یکی از رهبران اپوزیسیون ترکیه، در جریان افتتاح “کنگره عدالت” اردوغان را به سیاسی کردن دستگاه قضایی متهم کرده است. رئیس حزب جمهوریخواه خلق ترکیه گفته است: «در این کشور نه حقی وجود دارد، نه عدالتی». این مخالف اردوغان افزوده است: «این وظیفه من است که در حمایت از بیگناهان در برابر خودکامگان بایستم».
به گفته قلیچداراوغلو، در ترکیه “نه فقط یک نفر، بلکه ۸۰ میلیون تشنه عدالت وجود دارند”.
این رهبر اپوزیسیون اخیرا توجه افکار عمومی را به خاطر اقدام نمادین خود علیه بازداشت مخالفان جلب کرده بود. قلیچداراوغلو در حرکتی اعتراضی مسیر آنکارا تا استانبول را پیاده پیموده بود.
ابتکار حزب جمهوریخواه خلق در برگزاری کنگره چهار روزه “عدالت” حرکتی نو در تاریخ ترکیه است. این همایش که بیش از ۷۰۰ نماینده از جناحهای مختلف سیاسی در آن شرکت میکنند، در مرکز استان چاناققلعه در شبهجزیره گالیپولی برگزار میشود.
انتخاب استان “چاناققلعه” در شمال غربی ترکیه به عنوان محل برگزاری کنگره جنبهای نمادین دارد. در اینجا بود که در آوریل ۱۹۱۵ نیروهای عثمانی به رهبری مصطفی کمال، قدرتهای غربی را به عقبنشینی واداشتند و هشت سال پس از آن نیز، فاتح نبرد گالیپولی یا چاناققلعه، جمهوری ترکیه را بنیان نهاد. این سرشناسترین چهرهی تاریخ مدرن ترکیه، سپس در سال ۱۹۳۴ نام آتاتورک را به نام پیشین خود افزود.
قلیچداراوغلو میخواهد با گزینش چاناققلعه بر مواضع نوگرایانه و سکولار حزب خود به عنوان وارث آتاتورک تأکید بگذارد.
مهرههای” قدرتهای بیگانه
اما رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، در مقابل در استان “موش” پیروزی سلجوقیان در ۹۴۶ سال پیش را جشن گرفت. در نبرد تاریخی ملازگرد که در سال ۱۰۷۱ روی داد، ترکها قیصر بیزانس را شکست دادند و به دنبال آن وارد آناتولی شدند.
اردوغان در سخنرانیاش به سنت تاریخی فاتحان و رهبران توسل جست و گفت، همانگونه که سلطان سلجوقی قلیچ ارسلان فاتح بوده، همانگونه که آتاتورک فاتح بوده، او نیز در سرکوب کودتای نافرجام ۱۵ ژوئیه ۲۰۱۶ پیروز نبردی سخت بوده است. او با اشاره به فتوحات پیشینیان گفت: «ما هم مبارزه کردیم. بازی و هدف همان، فقط سناریو و بازیگران متفاوت هستند».
اردوغان مسئول کودتای نافرجام سال گذشته در ترکیه را فتحالله گولن، واعظ ناراضی ترک مقیم آمریکا معرفی میکند.
رئیس جمهوری ترکیه در سخنرانی خود، گولن و بنیاد او و نیز حزب کارگران کردستان (پکک)، مؤتلف آن در سوریه یگانهای مدافع خلق (یپگ)، حزب اتحاد دمکراتیک در سوریه (پید) و در نهایت داعش را “آلت دست” قدرتهایی دانست که به ترکیه چشم دوختهاند.
اردوغان تأکید کرد که مبارزه مورد نظر او تنها با این “مهره”ها نیست، بلکه در درجه اول با قدرتهای بیگانهای است که از این “مهره”ها استفاده میکنند.
رئیس جمهوری ترکیه همچنین سیاست خود را از یک سو “مبارزه با مهاجمان به وطن” و از سوی دیگر توسعه از طریق “سرمایهگذاری، تولید، صادرات و استخدام بیشتر” عنوان کرد.