روزنامه گاردین با استناد به یک مقام نزدیک به رژیم ایران فاش ساخت، تهران از رخدادهای عراق و لبنان وحشتزده و نگران است. این روزنامه خاطرنشان کرد، که ایران از مداخله عشایر عراقی علیه خود هراس داشته و نسبت به کشانده شدن عراق به سوی در گیریها پس از آتش زدن کنسولگری این کشور در نجف هشدار داد.
گاردین در توضیح این موضوع نوشت، پارلمان عراق روند انتخاب نخست وزیر جدید پس از استعفای عادل عبدالمهدی را آغاز خواهد کرد . به نوشته این روزنامه جانشین عبدالمهدی باید با ناآرامیهای شدید در سراسر کشور دست و پنجه نرم کند که نزدیک به دو ماه است نیروهای امنیتی را به مصاف معترضین سوق داده است.
این در حالی است که نگرانیهای فزاینده در این مورد وجود دارد که ممکن است کشور عراق در اثر این درگیریها دچار فروپاشی کامل شود.
به نوشته گاردین ، نیروهای امنیتی روز پنجشنبه در یکی از اسفبارترین حوادث پس از آغاز اعتراضات اخیر علیه دولت، حداقل 45 غیرنظامی معترض در اطراف شهر الناصریه را کشتند.
این روزنامه همچنین نوشت: «این واکنش بشدت خشن علیه تظاهرات در پی حمله روز چهارشنبه به کنسولگری ایران در نجف بود، که قویترین بیان احساسات ضد ایرانی از سوی معترضین عراقی به حساب میآید.
گاردین افزود : «این سرکوب امنیتی صرفا بر حجم نارضایتی فزایندهای علیه ایران و طبقه سیاسی افزود تا جائی که فضای رویاروئی میان معترضین خیابانی و طبقه حاکم سیاسی محاصره شده ، به شدت ریشهدار شده است.
به نوشته گاردین ،عراق اکنون در بوته آزمایش قرار دارد و پرسش اساسی این است، آیا عراق پس از صدام و ساخته شده توسط ایالات متحده آمریکا با گذشت16 سال از حمله برای سرنگونی رژیم این کشور و احیای موازنه قوا در منطقه ،هنوز می تواند دوام یابد؟.
گاردین در ارزیابی خود نوشته است که حاکمیت عراق از سال 2003 برمبنای فرقه گرایی و سهمیهبندی فرقهای بود این تقسیم بندی نهادهای دولتی و وزیران متصدی آن را به صورت فئودالهای درآورد که در واقع به سود منافع خود و دار و دستهشان کار می کردند و نه برای خدمت به دولت یا کشور عراق.
این روزنامه در ادامه نوشت، از جمله نتایج این فرقه گرائی، فساد اداری و باندبازی در سراسر بخشهای دولتی بود که ثروت نفت این کشور را غارت و بسیاری از عراقی ها را دست خالی رها کرد.
توبی داج ، استاد روابط بین الملل دانشکده اقتصاد لندن و پژوهشگر پر سابقه امور عراق، میگوید که حاکمیت عراق بعد از 2003 که فساد در دولت و همچنین فرقه گرایی و زورگوئی را در عراق نهادینه کرد ، اکنون درحال فروپاشی است و خشونت های کنونی از تبعات آن به شمار میآید.
ایران عراق را درگیر میکند
این روزنامه در خصوص درگیری مسلحانه هشدار داده و مینویسد، رهبران عشایر در جنوب عراق که خشونتهای اخیر در آن متمرکز شد، رویکردی در ضدیت با نیروهای امنیتی را درپیش گرفتهاند، چرا که فکر میکنند این خشونت ماموران امنیتی، هدایت شده از سوی مقامات ایرانی است که نقش اصلی در این حملات خشونت آمیز را ایفا کردند.
در ادامه مقاله گاردین میخوانیم، ایران طی سالهای پس از حمله آمریکا نقش برجستهای در امور عراق بویژه پس از عقب نشینی آمریکا در سال 2011 ایفا کرده است. از سوی دیگر قاسم سلیمانی ژنرال ایرانی شخصیتی محوری در سرکوبهای اخیر قلمداد میشود که از حدود یک ماه پیش پاسخ مرگباری را علیه معترضین عراقی سامان داده است .
این در حالی است که به نوشته گاردین ، ایران از یک سو در جبهه داخلی و از سو دیگر در سطح منطقهای و خصوصا لبنان که حزب الله نقش مهمی در امور حساس این کشور بیثبات ایفا میکند با خیزش مردمی روبرو است.
گاردین به نقل ازیک مقام منطقهای آشنا با پرونده ایران ،نوشت: «ایران در لبنان و عراق کاملاً درگیر جنگ است و چه بسا بتواند اوضاع لبنان را آرام کند اما کار ایران در رابطه با عشایر عراق کاملا به ناکامی انجامیده است .
به نظر این مقام منطقهای بروز منازعه خونین درجنوب عراق کنترل منطقه جنوب را عملا ناممکن کرده زیرا عشایر این منطقه ، ایران و عوامل وابسته به آن را بابت بروز این خونریزی ها ملامت می کنند .این منطقه فوق العاده خطرناک و غیر قابل کنترلی برای ایران است.
رهبران عشایر استان ذیقار خواهان بازخواست از نیروهای امنیتی و رهبران شبه نظامی درمورد عاملان قتلها در ناصریه شده اند. این نحوه موضعگیری در خصوص رویدادها ، میتواند امور را درراستای رویاروئی سوق دهد که چشم اندازش در افق سیاسی نمایان است و به عنوان خطرناک ترین چالش فراروی ایران درخاورمیانه بعد از صقوط صدام به شمار می آید.
این مقام آگاه گفت: «ایرانی ها اطمینان دارند كه آمریكایی ها پشت سراین موضوع هستند. من قبلاً هرگز آنها را چنین پریشان خاطر و نگران ندیده بودم».
گاردین در ادامه نوشت :از جمله نامزدهای جایگزین عبدالمهدی، هادی العامری ، فرمانده یگان های حشد الشعبی است که پس از داعش کنترل شمال عراق را به دست گرفته و از آن زمان تبدیل به یکی از قدرتمندترین نهادهای عراق شده است.
در هر صورت پارلمان عراق 15 روز فرصت دارد تا نخست وزیر جدید را منصوب کند اما تجارب گذشته نشان داده، معرفی نخست وزیران جدید ماهها به طول انجامیده است .از سوی دیگر عدم دستیابی به توافق میان جناحهای قدرت، عراق به سوی پرتگاه فرو خواهد برد.
Volume 0%