آتش جنگ و آتش زیر خاکستر – آذر پویا

مندرج در ژورنال شماره ۸۹۹ (لینک به فایل پی دی اف نشریه ژورنال برای پیاده کردن روی تلفن همراه)

پس از حدود ۱۴ ماه جنگ میان ارتش اسرائیل و حزب‌الله لبنان که به کشته‌شدن هزاران نفر انجامید، سرانجام روز چهارشنبه هفتم آذر آتش‌بس بین طرفین آغاز شد. رئیس‌جمهور آمریکا این توافق را “خبر خوب” خوانده و تأکید کرده که اکنون برای آتش‌بس در غزه تلاش می‌کند.

بانک جهانی نیز میزان خسارات وارده به ساختمان‌ها و واحدهای مسکونی در لبنان را حدود ۲.۸ میلیارد دلار تخمین زده و اعلام کرد که بیش از ۹۹ هزار واحد مسکونی کاملاً یا نسبتاً ویران شده‌اند. همچنین بر اساس آمارهای سازمان بین‌المللی مهاجرت و کمیساریای عالی سازمان ملل برای پناهجویان، تا پایان آبان‌ماه بیش از ۸۸۶ هزار نفر آواره شده‌اند. طبق داده‌های سازمان ملل بیش از ۵۴۰ هزار نفر نیز از لبنان به سوریه گریخته‌اند. در اسرائیل هم جمعیتی حدود ۶۰ هزار نفر از ساکنان شهرها و روستاها در شمال این کشور تخلیه و در نقاط دیگر اسکان یافته‌اند.

خبر توافق آتش‌بس بین اسرائیل و لبنان قطعاً خبری مسرت‌بخش است. اینکه این جنگ را چه کسی شروع کرد و حالا به چه دلایلی برپاکنندگان آن و عاملین کشتار هزاران‌هزار نفر از شهروندان دو طرف این جنگ خانمان‌سوز به توافق آتش‌بس رسیده‌اند در این نوشته کوتاه موردبحث ما نیست.

واقعیت تلخ این است که این آمار و ارقام بیان‌کننده عمق فاجعه نیستند. بار مسئولیت ۸۸۶ هزار آواره به عهده کیست؟ پاسخگوی کودکانی که والدینشان را ازدست‌داده‌اند چه کسانی هستند؟ چه چیزی می‌تواند جای فرزندان به خاک و خون افتاده را برای والدین داغدارشان پر کند؟ به کسانی که موفق شده‌اند با کوله باری از درد و رنج خود را به مکانی امن برسانند، آیا دولت‌هایی که تا دیروز یا مدافع جنگ بودند و یا در مقابل آن سکوت اختیار کردند اجازه اقامت می‌دهند؟

اینکه بعد از ۱۴ ماه کشتار و ویرانی، جنایت‌کاران دور هم جمع می‌شوند بعضاً لبی تر می‌کنند و بعد از زدن چند آروغ تصمیم می‌گیرند به موشک‌پرانی‌هایشان خاتمه دهند را می‌شود به فال نیک گرفت. ولی عمق فاجعه برای قربانیان این بازی‌های وحشیانه تازه نمایان می‌شود. آنها فرصت می‌کنند که به امید پیداکردن عزیزانشان باشند، برای آن‌هایی که در جلوی چشمانشان زنده‌به‌گور شدند عزاداری کنند و برای زخم‌های عمیقی که بر جان و دلشان نشسته به دنبال مرهمی باشند. هزینه جنگ را این هزاران‌هزار پرداخت می‌کنند.

اینرا هم بخوانید

جایزه گنکور و “دختر علوم تحقیقات”! آذر پویا

مندرج در ژورنال شماره ۸۸۱ (لینک به فایل پی دی اف نشریه ژورنال برای پیاده …