هشدار سازمان امدادرسانی آکسفام: افزایش مداوم شمار آوارگان فجایع طبیعی
سازمان آکسفام اعلام کرده است که همه ساله ۲۰ میلیون نفر به علت فجایع طبیعی ناگزیر به ترک خانه و زادگاه خود میشوند. آکسفام تغییرات اقلیمی و فجایع طبیعی را یکی از عوامل مهم در پدیده آوارگی در جهان اعلام کرده است.
سازمان امدادرسانی آکسفام به مناسبت برگزاری کنفرانس اقلیمی سازمان ملل متحد در شهر مادرید، پایتخت اسپانیا، اقدام به انتشار گزارشی تکاندهنده درباره نقش فجایع طبیعی در افزایش شمار آوارگان در جهان کرده است.
این گزارش که با عنوان “ناگزیر به ترک خانه” از سوی آکسفام منتشر شده حکایت از آن دارد که شمار کسانی که به علت فجایع طبیعی ناگزیر به ترک خانه و زادگاه خود میشوند، همه ساله ۲۰ میلیون نفر افزایش مییابد.
بازه زمانی مورد پژوهش این سازمان امدادرسانی سالهای پس از ۲۰۱۲ را در بر میگیرد. در این گزارش به فجایع طبیعی که منجر به پدیده آوارگی میشوند نیز اشاره شده است.
بر اساس این گزارش گردبادها، سیل و همچنین آتشسوِزی در مناطق جنگلی در شمار اصلیترین فجایع طبیعی هستند که باعث آوارگی انسانها در جهان میشوند.
میزان آوارگی پدید آمده از طریق فجایع یاد شده هفت برابر بیشتر از آوارگی در اثر زمینلرزه و فوران آتشفشانی و سه برابر بیش از درگیریها و مناقشات محلی است.
در سال ۲۰۱۲ در سطح جهانی ۱۸۸ فاجعه طبیعی ثبت شده که باعث آوارگی انسانها از خانه و کاشانه خود شدهاند. این در حالی است که شمار فجایع طبیعی در سال گذشته میلادی بالغ بر ۱۵۱۸ مورد اعلام شده است.
آسیا به مثابه کانون فجایع طبیعی
بیشترین میزان آوارگی ناشی از فجایع طبیعی متعلق به قاره آسیا است. بر اساس گزارش آکسفام، ۸۰ درصد کل آوارگانناشی از فجایع طبیعی جهان از قاره آسیا میآیند.
به عنوان نمونه تندباد فانی در ماه مه سال جاری در بنگلادش و هند عملا باعث آوارگی سه میلیون و ۵۰۰ هزار نفر شد. این در حالی است که خطر گردبادها به ویژه خانه و زندگی مردم در کوبا، جمهوری دومینیکن و جزیره تووالو در اقیانوس آرام را به طور جدی تهدید میکند.
در این منطقه، گردبادها در بازههای زمانی ده ساله منجر به آن شدهاند که حدود پنج درصد جمعیت این کشورها آواره شوند.
تیم گور، کارشناس مسائل اقلیمی سازمان آکسفام گفته است آنچه کارشناسان درباره گرمایش زمین هشدار داده بودند، اکنون به واقعیت تبدیل شده و جهان گرم شده است.
آمیزش دو عامل موثر در آوارگی انسانها، یعنی فجایع طبیعی و درگیریها و مناقشات بومی بهویژه در شاخ آفریقا مشاهده میشود.
در سال ۲۰۱۸ حدود سه میلیون و ۸۰۰ هزار نفر در کشورهای اتیوپی، سومالی، سودان جنوبی و سودان به علت مناقشات و درگیریهای نظامی ناگزیر تن به آوارگی دادند. این در حالی است که ظرف همین مدت، فجایع طبیعی نیز در کشورهای یاد شده در آواره شدن حدود یک میلیون نفر موثر بودهاند.
بنا بر ارزیابی سازمان آکسفام، همه ساله فجایع طبیعی ناشی از تغییرات اقلیمی معادل دو درصد تولید ناخالص ملی کل جهان زیان اقتصادی به بار میآورد.رادیوآلمان