آژانس بینالمللی انرژی میگوید به رغم پایان معافیتهای آمریکا برای مشتریان ایران، عرضه نفت در جهان در وضعیت «مناسبی» قرار دارد و در حال حاضر ظرفیت اضافی عرضه جهانی نفت حدود سه برابر میزان صادرات ایران است.
در این گزارش که شامگاه سه شنبه سوم اردیبهشت در سایت رسمی آژانس بینالمللی انرژی منتشر شده، پیشبینی شده پایان معافیتها، صادرات ایران را تحت تاثیر قرار خواهد داد، اما بازارهای جهانی دچار بیثباتی نخواهد شد.
آژانس میگوید هم اکنون کشورهای اوپک ظرفیت تولید اضافی ۳.۳ میلیون بشکه نفت را دارند که دو سوم آن در اختیار عربستان و یک سوم دیگر در اختیار امارات، کویت و عراق است.
عربستان، امارات و عراق برای افزایش عرضه نفت و جلوگیری از کمبود آن در بازارهای جهانی اعلام آمادگی کردهاند.
آمریکا دوشنبه اعلام کرد که معافیت هیچ یک از مشتریان نفتی ایران را تمدید نمیکند و خریداران نفت ایران با تحریم مواجه خواهند شد.
اوپک و کشورهای همپیمان به رهبری روسیه توافق کرده بودند که در نیمه اول سال ۲۰۱۹، تولید خود را حدود ۱.۲ میلیون بشکه کاهش دهند.
تولید نفت عربستان در ماه مارس نسبت به نوامبر سال گذشته که آمریکا برای شش ماه به هشت مشتری نفتی ایران معافیت داد، حدود ۱.۳ میلیون بشکه کاهش یافته و به ۹.۸ میلیون بشکه رسیده است. عربستان نوامبر سال گذشته ۱۱.۱ میلیون بشکه نفت تولید کرد و بنابر ارزیابیها، ظرفیت تولید ۱۲ میلیون بشکه نفت را نیز دارد.
آژانس بینالمللی انرژی همچنین میگوید که تولید نفت آمریکا در سال جاری ۱.۶ میلیون بشکه افزایش خواهد یافت.
این گزارش میافزاید میزان ذخایر استراتژیک نفت کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعهٔ اقتصادی هم اکنون به ۲ میلیارد و ۸۷۱ میلیون بشکه رسیده که از متوسط سطح پنج سال گذشته بالاتر است.
ذخایر استراتژیک نفت، در صورت اخلال در عرضه جهانی این منبع انرژی، میتوانند به کار گرفته شوند.با اینحال، آژانس هشدار داده است که رشد جهانی اقتصاد در وضعیت شکنندهای است و باید مواظب بود تا قیمتهای نفت بالا نرود، چرا که به رشد اقتصاد جهانی ضربه میزند.رادیو فردا